3. Evropske statistične igre

3. Evropske statistične igre: sestavi svojo ekipo in sodeluj!

Začele so se 3. Evropske statistične igre – tekmovanje v zvezi s statističnimi podatki in v statistični pismenosti. Tekmovali bodo dijaki iz 17 evropskih držav, najprej na nacionalni ravni, najboljši pa še v evropskem finalu. Če imaš rad podatke, se s skupaj sošolci prijavi in se poteguj za nagrado!

 • 21.10.2019
 • |
 • brez statusa

Še ne poznaš tekmovanja Evropske statistične igre? Čas je, da se pridružiš!Prijavi se in sodeluj!

Letos bomo mednarodni evropski dan statistike zaznamovali tudi z odprtjem tekmovanja Evropske statistične igre. Prijave bomo zbirali vse do 14. januarja 2020, kar pomeni, da imate dijaki ter srednješolski učitelji do takrat čas, da sestavite ekipe z do največ tremi dijaki in se potem skupaj z mentorjem prijavite na tekmovanje. 

Prijavite se na https://www.esc-2020.eu/esc_SI/reg_index.do?L=7.

Kaj bo novega v tokratni izvedbi tekmovanja?

 • Z osvojenim znanjem in dobrim sodelovanjem v ekipi boš lahko skupaj s sošolci dosegel dober rezultat, zanj pa prejel bronasto, srebrno ali zlato priznanje.
 • Tokrat bo prvič potekalo tudi javno glasovanje. To pomeni, da bo lahko kdorkoli, razen tekmovalcev in žirantov, glasoval za po njegovem mnenju najboljšo raziskovalno nalogo v posamezni kategoriji in tako prispeval svoj glas k izbiri dveh od štirih ekip, ki se bodo uvrstile v evropski finale. Nagrajeni ne bosta samo zmagovalni ekipi, pač pa bo za oddan glas prejel nagrado tudi nekdo izmed glasovalcev, ki bo izžreban. O drugih dveh ekipah, ki bosta sodelovali v finalu, bo odločila strokovna žirija.

Kaj še moraš vedeti o tekmovanju Evropske statistične igre? 

 • Sodelujejo lahko vsi srednješolci, udeležba je brezplačna, naloge pa lahko rešuješ v šoli, doma, v knjižnici, skratka kjerkoli, kjer je računalnik, ki ima dostop do spleta.
 • Najprej tekmuješ na šolski ravni; če dosežeš dovolj točk, se uvrstiš na državno raven, kjer se lahko poteguješ tudi za mesto v evropskem finalu.
 • Na poti do finala se moraš izkazati pri reševanju različnih statističnih problemov, v iskanju podatkov in pri pripravi statistične analize. Ob tem spoznaš številne zanimive podatke o Sloveniji in evropskih državah in imaš možnost uporabiti različna programska orodja za obdelavo in vizualizacijo podatkov.
 • Naloge iz statistike so prilagojene tvojemu znanju. Prav zato poteka tekmovanje v dveh tekmovalnih skupinah: v kategoriji A tekmujejo dijaki v zadnjih dveh letnikih srednješolskega izobraževanja, v kategoriji B pa dijaki iz prvih dveh letnikov.

Če želiš izvedeti še več o poteku tekmovanja in nalogah, preberi še pravila, preglej primere in preveri, ali najdeš odgovore na vsa svoja vprašanja:

Razpis
Pravila tekmovanja na nacionalni ravni
Pravila tekmovanja na evropski ravni 
Zgledi nalog iz prejšnjih tekmovanj Evropske statistične igre
Pogosta vprašanja

Časovni potek tekmovanja
Nacionalni del:
Prijave: 21. 10. 2019–14. 1. 2020.
Šolska raven 
- reševanje spletnega testa: 15. 1.–28. 1. 2020.
- razglasitev rezultatov: 30. 1. 2020. 
Državna raven 
- priprava raziskovalne naloge: 31. 1.–1. 3. 2020. 
- razglasitev zmagovalnih ekip: 27. 3. 2020. 
Evropski del:
Prijave: 27. 3.–4. 5. 2020. 
Evropski finale 
- priprava videa: 27. 3.–5. 5. 2020.
- razglasitev evropskih zmagovalcev: 20. 5. 2020.

Pa nagrade?

 • Glavna nagrada na državni ravni je elektronska naprava v vrednosti okoli 250 EUR, ki jo bodo za doseženo prvo mesto dobili vsi člani ekip (vsak dijak in mentor) v kategoriji A in kategoriji B. Nagrajene bodo tudi ekipe, ki se bodo uvrstile na drugo in tretje mesto na državni ravni v obeh kategorijah. Vse ekipe bodo nagrade prejele na slavnostni podelitvi v prostorih SURS.
 • Nagrada za zmago v kategoriji javnega glasovanja je elektronska naprava v vrednosti okoli 150 EUR. Prejeli jo bodo vsi člani zmagovalnih ekip in izžrebani glasovalec.
 • Vsi tekmovalci, ki bodo na šolski ravni tekmovanja dosegli pozitiven seštevek točk, bodo dobili promocijsko majico.
 • Nagrada za prvo mesto v evropskem finalu je darilni bon v vrednosti 400 EUR, ki jo dobijo vsi člani obeh ekip (dijaki in mentorji) v kategoriji A in kategoriji B. Nagrade bodo prejeli na podelitveni slovesnosti, ki bo junija 2020 na konferenci Q 2020 v Budimpešti. 

Še nimaš vseh odgovorov na svoja vprašanja?
Piši na: statigre.surs@gov.si
Obiščite tudi našo podatkovno bazo SiStat.