Vse dajalce podatkov prosimo, da sodelujete v naših raziskovanjih. Le z vašo pomočjo lahko prikažemo vpliv spreminjajočih se razmer na naše gospodarstvo in družbo. Hvala vam. Več informacij

3. Evropske statistične igre

Štiri zmagovalne ekipe državne ravni nadaljujejo tekmovanje na evropski ravni

3. Evropske statistične igre se nadaljujejo na evropski ravni tekmovanja. Ekipe iz 17 evropskih držav bodo imele za pripravo videa tokrat več časa, njihovo delo pa bo zaenkrat potekalo na daljavo.  

 • 21.10.2019
 • |
 • brez statusa

Kako bo potekalo nadaljevanje tekmovanja?

Štiri zmagovalne ekipe letošnjega nacionalnega dela tekmovanja, 20IN20 in YOBAMA v kategoriji A ter TRIUMVIRAT in TEGLZAROŽE v kategoriji B, se bodo preizkusile še v finalni nalogi. Pripraviti bodo morale do dve minuti dolg video s temo »Mladi v Evropi«. Na podlagi uradnih statističnih podatkov bodo ekipe predstavile težave, s katerimi se soočajo mladi v Sloveniji, in jih primerjale s težavami mladih v drugih evropskih državah. 

Ker se člani ekip zaradi obstoječih razmer, povezanih z epidemijo koronavirusa COVID-19, trenutno ne morejo sestajati, je zaželeno, da se izdelave videa lotijo z delom na daljavo. Tokrat bodo imele ekipe za pripravo videa več časa, in sicer od 7. aprila do 15. julija 2020. Rezultate evropskega finala bomo po trenutnih napovedih najverjetneje objavili v septembru 2020. Zmagovalni ekipi obeh kategorij bosta jeseni, če bodo razmere to takrat dovoljevale, povabljeni na slavnostno podelitev nagrad. Organizatorji tekmovanja bodo določili termin in lokacijo takoj, ko bo to uradno tudi mogoče. 
Ker smo zaradi navedenih razmer morali pravila za finalni, evropski del tekmovanja dopolniti, objavljamo posodobljena Pravila za evropski del tekmovanja 3. Evropske statistične igre.

Vsem ekipam želimo veliko ustvarjalnega navdiha in uspeha v sklepnem dejanju 3. Evropskih statističnih iger.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Znane so zmagovalne ekipe državne ravni 3. Evropskih statističnih iger

Objavljamo imena zmagovalnih ekip državne ravni tekmovanja 3. Evropske statistične igre. To so tokrat kar štiri ekipe, ki so bile najuspešnejše v dveh različnih podkategorijah; dve je določila strokovna žirija, dve pa sta bili izbrani na podlagi prejetih glasov, zbranih z javnim glasovanjem.

Kdo so tokratni zmagovalci nacionalnega dela tekmovanja?

Ekipe, ki so tekmovale na državni ravni, so se za zmago potegovale v dveh tekmovalnih skupinah: v kategoriji A so tekmovali dijaki zadnjih dveh letnikov, v kategoriji B pa dijaki prvih dveh letnikov. Vse ekipe so na osnovi niza s podatki o družinah pripravile raziskovalne naloge z analizo, v katerih so ugotavljale značilnosti družin na ravni Slovenije ali njihove posebnosti po statističnih regijah, pa tudi občinah.

V kategoriji A je strokovna žirija za najboljšo nalogo ocenila nalogo ekipe 20IN20 iz Gimnazije Kranj, v kategoriji B pa nalogo ekipe TRIUMVIRAT iz Gimnazije Koper.

Zmagovalna ekipa kategorije A: 20IN20 iz Gimnazije Kranj

Zmagovalna ekipa kategorije B: TRIUMVIRAT iz Gimnazije Koper


Pri javnem glasovanju je v kategoriji A največ glasov zbrala ekipa YOBAMA iz Gimnazije Želimlje, v kategoriji B pa ekipa TEGLZAROŽE iz Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer.

Zmagovalna ekipa javnega glasovanja v kategoriji A: YOBAMA iz Gimnazije Želimlje


Zmagovalna ekipa javnega glasovanja v kategoriji B: TEGLZAROŽE iz Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer


Strokovna žirija je v vsaki kategoriji določila tudi drugo- in tretjeuvrščene ekipe. V kategoriji A se je na  drugo mesto uvrstila ekipa RADOVEDNI iz Gimnazije Lava, na tretje pa ekipa FREKVENCA9 iz Prve gimnazije Maribor. Drugo in tretje mesto v kategoriji B sta zasedli ekipa USPEŠNE iz Gimnazije Želimlje ter ekipa DNA iz Gimnazije Novo mesto.

Vse naštete ekipe bodo za svoje dosežke prejele nagrade. Med sodelujočimi v javnem glasovanju pa smo nagradili tudi glasovalko, ki je imela pri žrebu največ sreče – več o tem tukaj.

Kako bo potekal evropski del tekmovanja?

Za vse štiri zmagovalne ekipe se bo tekmovanje praviloma nadaljevalo tudi na evropski ravni, vendar ga zaradi trenutnih razmer v Sloveniji in v ostalih šestnajstih sodelujočih evropskih državah ne bo mogoče izpeljati po načrtovanem urniku. Negotove okoliščine nam ne omogočajo, da bi lahko že sedaj napovedali kdaj bomo začeli z evropskim delom tekmovanja. Vse ekipe, ki bodo sodelovale v evropskem finalu, bomo o nadaljnjem poteku tekmovanja obvestili takoj, ko bo to mogoče, vse informacije v zvezi s tem pa bomo objavili tudi na tej spletni strani  in drugih informacijskih kanalih.  

Vsem sodelujočim na nacionalnem delu tekmovanja čestitamo za dosežene uspehe ter vas vabimo k sodelovanju na tekmovanju tudi v prihodnjem šolskem letu.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Na državno raven tekmovanja se je uvrstilo 76 ekip 

Objavljamo seznam ekip iz obeh kategorij (A in B), ki so se uvrstile na državno raven tekmovanja 3. Evropske statistične igre.

Državna raven tekmovanja (31. 1.–1. 3. 2020)

Že jutri bomo nadaljevali z naslednjo ravnjo tekmovanja in novim izzivom za ekipe. To bo priprava raziskovalne naloge. Podatkovni niz, ki ga bodo udeleženci tekmovanja morali uporabiti za pripravo svoje analize, bo dostopen na istem mestu kot spletni test, ki so ga tekmovalci reševali na šolski ravni tekmovanja.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Še ne poznaš tekmovanja Evropske statistične igre? Čas je, da se pridružiš!
Prijavi se in sodeluj!

Letos bomo mednarodni evropski dan statistike zaznamovali tudi z odprtjem tekmovanja Evropske statistične igre. Prijave bomo zbirali vse do 14. januarja 2020, kar pomeni, da imate dijaki ter srednješolski učitelji do takrat čas, da sestavite ekipe z do največ tremi dijaki in se potem skupaj z mentorjem prijavite na tekmovanje. 

Prijavite se na https://www.esc-2020.eu/esc_SI/reg_index.do?L=7.

Kaj bo novega v tokratni izvedbi tekmovanja?


 • Z osvojenim znanjem in dobrim sodelovanjem v ekipi boš lahko skupaj s sošolci dosegel dober rezultat, zanj pa prejel bronasto, srebrno ali zlato priznanje.
 • Tokrat bo prvič potekalo tudi javno glasovanje. To pomeni, da bo lahko kdorkoli, razen tekmovalcev in žirantov, glasoval za po njegovem mnenju najboljšo raziskovalno nalogo v posamezni kategoriji in tako prispeval svoj glas k izbiri dveh od štirih ekip, ki se bodo uvrstile v evropski finale. Nagrajeni ne bosta samo zmagovalni ekipi, pač pa bo za oddan glas prejel nagrado tudi nekdo izmed glasovalcev, ki bo izžreban. O drugih dveh ekipah, ki bosta sodelovali v finalu, bo odločila strokovna žirija.

Kaj še moraš vedeti o tekmovanju Evropske statistične igre? 

 • Sodelujejo lahko vsi srednješolci, udeležba je brezplačna, naloge pa lahko rešuješ v šoli, doma, v knjižnici, skratka kjerkoli, kjer je računalnik, ki ima dostop do spleta.
 • Najprej tekmuješ na šolski ravni; če dosežeš dovolj točk, se uvrstiš na državno raven, kjer se lahko poteguješ tudi za mesto v evropskem finalu.
 • Na poti do finala se moraš izkazati pri reševanju različnih statističnih problemov, v iskanju podatkov in pri pripravi statistične analize. Ob tem spoznaš številne zanimive podatke o Sloveniji in evropskih državah in imaš možnost uporabiti različna programska orodja za obdelavo in vizualizacijo podatkov.
 • Naloge iz statistike so prilagojene tvojemu znanju. Prav zato poteka tekmovanje v dveh tekmovalnih skupinah: v kategoriji A tekmujejo dijaki v zadnjih dveh letnikih srednješolskega izobraževanja, v kategoriji B pa dijaki iz prvih dveh letnikov.

Če želiš izvedeti še več o poteku tekmovanja in nalogah, preberi še pravila, preglej primere in preveri, ali najdeš odgovore na vsa svoja vprašanja:

Razpis
Pravila tekmovanja na nacionalni ravni
Pravila tekmovanja na evropski ravni 
Zgledi nalog iz prejšnjih tekmovanj Evropske statistične igre
Pogosta vprašanja

Časovni potek tekmovanja
Nacionalni del:
Prijave: 21. 10. 2019–14. 1. 2020.
Šolska raven 
- reševanje spletnega testa: 15. 1.–28. 1. 2020.
- razglasitev rezultatov: 30. 1. 2020. 
Državna raven 
- priprava raziskovalne naloge: 31. 1.–1. 3. 2020. 
- razglasitev zmagovalnih ekip: 27. 3. 2020. 
Evropski del:
Prijave: 27. 3.–4. 5. 2020. 
Evropski finale 
- priprava videa: 27. 3.–5. 5. 2020.
- razglasitev evropskih zmagovalcev: 20. 5. 2020.

Pa nagrade?

 • Glavna nagrada na državni ravni je elektronska naprava v vrednosti okoli 250 EUR, ki jo bodo za doseženo prvo mesto dobili vsi člani ekip (vsak dijak in mentor) v kategoriji A in kategoriji B. Nagrajene bodo tudi ekipe, ki se bodo uvrstile na drugo in tretje mesto na državni ravni v obeh kategorijah. Vse ekipe bodo nagrade prejele na slavnostni podelitvi v prostorih SURS.
 • Nagrada za zmago v kategoriji javnega glasovanja je elektronska naprava v vrednosti okoli 150 EUR. Prejeli jo bodo vsi člani zmagovalnih ekip in izžrebani glasovalec.
 • Vsi tekmovalci, ki bodo na šolski ravni tekmovanja dosegli pozitiven seštevek točk, bodo dobili promocijsko majico.
 • Nagrada za prvo mesto v evropskem finalu je darilni bon v vrednosti 400 EUR, ki jo dobijo vsi člani obeh ekip (dijaki in mentorji) v kategoriji A in kategoriji B. Nagrade bodo prejeli na podelitveni slovesnosti, ki bo junija 2020 na konferenci Q 2020 v Budimpešti. 

Še nimaš vseh odgovorov na svoja vprašanja?
Piši na: statigre.surs@gov.siObiščite tudi našo podatkovno bazo SiStat.