3. Evropske statistične igre

Ekipa TEGLZAROŽE v evropskem finalu tretjih Evropskih statističnih iger odlična druga!

Tokrat najuspešnejši ekipi iz Belgije in iz Poljske, med najboljšimi pa tudi ekipa iz Slovenije. 

 • 21. 10. 2019 ob 10:30
 • |
 • brez statusa

Kako se je razpletel letošnji evropski finale? 

V šolskem letu 2019/2020 se je na Evropske statistične igre prijavilo več kot 17.000 dijakov iz 17 evropskih držav. Tekmujoče ekipe so se tokrat pomerile med sabo v obvladovanju statistične pismenosti tretjič zapored.  Ekipe iz vseh sodelujočih držav, ki so bile zmagovalke na nacionalni ravni, so v evropskem finalu pripravile video o temi »Mladi v Evropi«. V njem so na podlagi uradnih statističnih podatkov prikazali težave, s katerimi se spopadajo mladi v njihovi državi. Kljub dodatnemu izzivu zaradi izbruha pandemije covida-19 je številnim ekipam uspelo pripraviti odlične videe. Mednarodna žirija, ki so jo sestavljali evropski strokovnjaki, je dobila v ocenjevanje 57 videov; zmagovalce  med 14–16-letniki je tako izbirala med 27 oddanimi videi, zmagovalce med  16–18-letniki pa med 30 oddanimi videi. 
 
Zmagovalci v starostni skupini 14–16 let (kategorija B)

Prvo mesto med mlajšimi tekmovalci je osvojila ekipa NILGADRIES iz Belgije. Njihov video raziskuje prihodnost Emme in Nathana, dveh 15-letnikov iz različnih regij v Belgiji, in postavlja v ospredje njune možnosti na področju izobraževanja, zaposlitve, zdravja in blaginje. Žiranti so bili navdušeni nad kakovostjo videoanimacije, prepričalo pa jih je tudi jasno sporočilo videa ter primerjava regionalnih razlik in podatkov na ravni države. 
Drugo- in tretjeuvrščeni ekipi sta svojo zgodbo prikazali v obliki igranega videa. Video drugouvrščene ekipe TEGLZAROŽE iz Slovenije je osredinjen na glavno osebo Marijo in njene možnosti na področju izobraževanja in trga dela. Ekipa FRESIITO iz Estonije je s svojim videom o ogljičnem odtisu zasedla tretje mesto.  
Uvrstitev med najboljših pet sta dosegli še ekipa CERVICALIA iz Poljske in ekipa Tristat iz Italije. 

Zmagovalci v starostni skupini 16–18 let (kategorija A)

Prvo mesto med starejšimi tekmovalci si je prislužila ekipa ORŁY_Z_IV iz Poljske. Njihov video v obliki animacije z lego kockami opisuje nekatere težave, s katerimi se srečujejo mladi zaradi pandemije covida-19. Ta ekipa ni navdušila žirije le z zelo ustvarjalnim, osvežujočim in aktualnim videom, temveč tudi z načinom iskanja podatkov v povezavi s trenutno krizo.
Drugo in tretje mesto sta si bili zelo blizu. Ekipa Cirurgiões iz Portugalske je zasedla drugo mesto z zgodbo o Tedu in njegovih priložnostih na področju trga dela. Ekipa Trilussa’s chicks iz Italije se je uvrstila na tretje mesto z animiranim videom o vožnji v pijanem stanju.  
Med prvih pet sta se uvrstila še videa ekipe HAKUMA iz Poljske in ekipe MARS iz Francije. 

Videe drugih sodelujočih ekip iz Slovenije si lahko ogledate na povezavah: 
Video 20IN20
Video TRIUMVIRAT
Video YOBAMA

Slavnostna podelitev nagrad bo letos potekala virtualno, in sicer 5. oktobra 2020 ob 16. uri. 

Letošnjo žirijo so sestavljali strokovnjaki s področja komuniciranja, novinarstva, izobraževanja, igrifikacije in videoprodukcije:

 • Agueda Gras-Velazquez, vodja oddelka za naravoslovne znanosti na European Schoolnet
 • Eva Lopez, vodja inovacij in podatkovna novinarka na Deutsche Welle (DW)
 • Harutyun Tsatryan, European Youth Press, član izvršnega odbora, odgovoren za projekte in partnerstva
 • Helle Harbo Holm, vodja tiska na Statističnem uradu Danske
 • Jo Røislien, profesor zdravstvene statistike in komunikator znanosti
 • Kimmo Vehkalahti, višji predavatelj v Centre for Social Data Science na Univerzi v Helsinkih
 • Maja Andlovic in Domen Ožbot, Videokeks production
 • Péter Kovács, dekan Fakultete za ekonomijo in poslovno administracijo in vodja oddelka za statistiko in demografijo na Univerzi Szeged
 • Samantha Clarke, docentka na oddelku za dizajn prihodnosti v Centre for Arts, Memory & Communities na Univerzi v Coventryju
 • Tim Allen, predsednik žirije, namestnik vodje diseminacije na Eurostatu

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Štiri zmagovalne ekipe državne ravni nadaljujejo tekmovanje na evropski ravni

3. Evropske statistične igre se nadaljujejo na evropski ravni tekmovanja. Ekipe iz 17 evropskih držav bodo imele za pripravo videa tokrat več časa, njihovo delo pa bo zaenkrat potekalo na daljavo.

Kako bo potekalo nadaljevanje tekmovanja?

Štiri zmagovalne ekipe letošnjega nacionalnega dela tekmovanja, 20IN20 in YOBAMA v kategoriji A ter TRIUMVIRAT in TEGLZAROŽE v kategoriji B, se bodo preizkusile še v finalni nalogi. Pripraviti bodo morale do dve minuti dolg video s temo »Mladi v Evropi«. Na podlagi uradnih statističnih podatkov bodo ekipe predstavile težave, s katerimi se soočajo mladi v Sloveniji, in jih primerjale s težavami mladih v drugih evropskih državah. 

Ker se člani ekip zaradi obstoječih razmer, povezanih z epidemijo koronavirusa COVID-19, trenutno ne morejo sestajati, je zaželeno, da se izdelave videa lotijo z delom na daljavo. Tokrat bodo imele ekipe za pripravo videa več časa, in sicer od 7. aprila do 15. julija 2020. Rezultate evropskega finala bomo po trenutnih napovedih najverjetneje objavili v septembru 2020. Zmagovalni ekipi obeh kategorij bosta jeseni, če bodo razmere to takrat dovoljevale, povabljeni na slavnostno podelitev nagrad. Organizatorji tekmovanja bodo določili termin in lokacijo takoj, ko bo to uradno tudi mogoče. 
Ker smo zaradi navedenih razmer morali pravila za finalni, evropski del tekmovanja dopolniti, objavljamo posodobljena Pravila za evropski del tekmovanja 3. Evropske statistične igre.

Vsem ekipam želimo veliko ustvarjalnega navdiha in uspeha v sklepnem dejanju 3. Evropskih statističnih iger.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Znane so zmagovalne ekipe državne ravni 3. Evropskih statističnih iger

Objavljamo imena zmagovalnih ekip državne ravni tekmovanja 3. Evropske statistične igre. To so tokrat kar štiri ekipe, ki so bile najuspešnejše v dveh različnih podkategorijah; dve je določila strokovna žirija, dve pa sta bili izbrani na podlagi prejetih glasov, zbranih z javnim glasovanjem.

Kdo so tokratni zmagovalci nacionalnega dela tekmovanja?

Ekipe, ki so tekmovale na državni ravni, so se za zmago potegovale v dveh tekmovalnih skupinah: v kategoriji A so tekmovali dijaki zadnjih dveh letnikov, v kategoriji B pa dijaki prvih dveh letnikov. Vse ekipe so na osnovi niza s podatki o družinah pripravile raziskovalne naloge z analizo, v katerih so ugotavljale značilnosti družin na ravni Slovenije ali njihove posebnosti po statističnih regijah, pa tudi občinah.

V kategoriji A je strokovna žirija za najboljšo nalogo ocenila nalogo ekipe 20IN20 iz Gimnazije Kranj, v kategoriji B pa nalogo ekipe TRIUMVIRAT iz Gimnazije Koper.

Zmagovalna ekipa kategorije A: 20IN20 iz Gimnazije Kranj

Zmagovalna ekipa kategorije B: TRIUMVIRAT iz Gimnazije Koper


Pri javnem glasovanju je v kategoriji A največ glasov zbrala ekipa YOBAMA iz Gimnazije Želimlje, v kategoriji B pa ekipa TEGLZAROŽE iz Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer.

Zmagovalna ekipa javnega glasovanja v kategoriji A: YOBAMA iz Gimnazije Želimlje


Zmagovalna ekipa javnega glasovanja v kategoriji B: TEGLZAROŽE iz Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer


Strokovna žirija je v vsaki kategoriji določila tudi drugo- in tretjeuvrščene ekipe. V kategoriji A se je na  drugo mesto uvrstila ekipa RADOVEDNI iz Gimnazije Lava, na tretje pa ekipa FREKVENCA9 iz Prve gimnazije Maribor. Drugo in tretje mesto v kategoriji B sta zasedli ekipa USPEŠNE iz Gimnazije Želimlje ter ekipa DNA iz Gimnazije Novo mesto.

Vse naštete ekipe bodo za svoje dosežke prejele nagrade. Med sodelujočimi v javnem glasovanju pa smo nagradili tudi glasovalko, ki je imela pri žrebu največ sreče – več o tem tukaj.

Kako bo potekal evropski del tekmovanja?

Za vse štiri zmagovalne ekipe se bo tekmovanje praviloma nadaljevalo tudi na evropski ravni, vendar ga zaradi trenutnih razmer v Sloveniji in v ostalih šestnajstih sodelujočih evropskih državah ne bo mogoče izpeljati po načrtovanem urniku. Negotove okoliščine nam ne omogočajo, da bi lahko že sedaj napovedali kdaj bomo začeli z evropskim delom tekmovanja. Vse ekipe, ki bodo sodelovale v evropskem finalu, bomo o nadaljnjem poteku tekmovanja obvestili takoj, ko bo to mogoče, vse informacije v zvezi s tem pa bomo objavili tudi na tej spletni strani  in drugih informacijskih kanalih.  

Vsem sodelujočim na nacionalnem delu tekmovanja čestitamo za dosežene uspehe ter vas vabimo k sodelovanju na tekmovanju tudi v prihodnjem šolskem letu.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Na državno raven tekmovanja se je uvrstilo 76 ekip 

Objavljamo seznam ekip iz obeh kategorij (A in B), ki so se uvrstile na državno raven tekmovanja 3. Evropske statistične igre.

Državna raven tekmovanja (31. 1.–1. 3. 2020)

Že jutri bomo nadaljevali z naslednjo ravnjo tekmovanja in novim izzivom za ekipe. To bo priprava raziskovalne naloge. Podatkovni niz, ki ga bodo udeleženci tekmovanja morali uporabiti za pripravo svoje analize, bo dostopen na istem mestu kot spletni test, ki so ga tekmovalci reševali na šolski ravni tekmovanja.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Še ne poznaš tekmovanja Evropske statistične igre? Čas je, da se pridružiš!
Prijavi se in sodeluj!

Letos bomo mednarodni evropski dan statistike zaznamovali tudi z odprtjem tekmovanja Evropske statistične igre. Prijave bomo zbirali vse do 14. januarja 2020, kar pomeni, da imate dijaki ter srednješolski učitelji do takrat čas, da sestavite ekipe z do največ tremi dijaki in se potem skupaj z mentorjem prijavite na tekmovanje. 

Prijavite se na https://www.esc-2020.eu/esc_SI/reg_index.do?L=7.

Kaj bo novega v tokratni izvedbi tekmovanja?


 • Z osvojenim znanjem in dobrim sodelovanjem v ekipi boš lahko skupaj s sošolci dosegel dober rezultat, zanj pa prejel bronasto, srebrno ali zlato priznanje.
 • Tokrat bo prvič potekalo tudi javno glasovanje. To pomeni, da bo lahko kdorkoli, razen tekmovalcev in žirantov, glasoval za po njegovem mnenju najboljšo raziskovalno nalogo v posamezni kategoriji in tako prispeval svoj glas k izbiri dveh od štirih ekip, ki se bodo uvrstile v evropski finale. Nagrajeni ne bosta samo zmagovalni ekipi, pač pa bo za oddan glas prejel nagrado tudi nekdo izmed glasovalcev, ki bo izžreban. O drugih dveh ekipah, ki bosta sodelovali v finalu, bo odločila strokovna žirija.

Kaj še moraš vedeti o tekmovanju Evropske statistične igre? 

 • Sodelujejo lahko vsi srednješolci, udeležba je brezplačna, naloge pa lahko rešuješ v šoli, doma, v knjižnici, skratka kjerkoli, kjer je računalnik, ki ima dostop do spleta.
 • Najprej tekmuješ na šolski ravni; če dosežeš dovolj točk, se uvrstiš na državno raven, kjer se lahko poteguješ tudi za mesto v evropskem finalu.
 • Na poti do finala se moraš izkazati pri reševanju različnih statističnih problemov, v iskanju podatkov in pri pripravi statistične analize. Ob tem spoznaš številne zanimive podatke o Sloveniji in evropskih državah in imaš možnost uporabiti različna programska orodja za obdelavo in vizualizacijo podatkov.
 • Naloge iz statistike so prilagojene tvojemu znanju. Prav zato poteka tekmovanje v dveh tekmovalnih skupinah: v kategoriji A tekmujejo dijaki v zadnjih dveh letnikih srednješolskega izobraževanja, v kategoriji B pa dijaki iz prvih dveh letnikov.

Če želiš izvedeti še več o poteku tekmovanja in nalogah, preberi še pravila, preglej primere in preveri, ali najdeš odgovore na vsa svoja vprašanja:

Razpis
Pravila tekmovanja na nacionalni ravni
Pravila tekmovanja na evropski ravni 
Zgledi nalog iz prejšnjih tekmovanj Evropske statistične igre
Pogosta vprašanja

Časovni potek tekmovanja
Nacionalni del:
Prijave: 21. 10. 2019–14. 1. 2020.
Šolska raven 
- reševanje spletnega testa: 15. 1.–28. 1. 2020.
- razglasitev rezultatov: 30. 1. 2020. 
Državna raven 
- priprava raziskovalne naloge: 31. 1.–1. 3. 2020. 
- razglasitev zmagovalnih ekip: 27. 3. 2020. 
Evropski del:
Prijave: 27. 3.–4. 5. 2020. 
Evropski finale 
- priprava videa: 27. 3.–5. 5. 2020.
- razglasitev evropskih zmagovalcev: 20. 5. 2020.

Pa nagrade?

 • Glavna nagrada na državni ravni je elektronska naprava v vrednosti okoli 250 EUR, ki jo bodo za doseženo prvo mesto dobili vsi člani ekip (vsak dijak in mentor) v kategoriji A in kategoriji B. Nagrajene bodo tudi ekipe, ki se bodo uvrstile na drugo in tretje mesto na državni ravni v obeh kategorijah. Vse ekipe bodo nagrade prejele na slavnostni podelitvi v prostorih SURS.
 • Nagrada za zmago v kategoriji javnega glasovanja je elektronska naprava v vrednosti okoli 150 EUR. Prejeli jo bodo vsi člani zmagovalnih ekip in izžrebani glasovalec.
 • Vsi tekmovalci, ki bodo na šolski ravni tekmovanja dosegli pozitiven seštevek točk, bodo dobili promocijsko majico.
 • Nagrada za prvo mesto v evropskem finalu je darilni bon v vrednosti 400 EUR, ki jo dobijo vsi člani obeh ekip (dijaki in mentorji) v kategoriji A in kategoriji B. Nagrade bodo prejeli na podelitveni slovesnosti, ki bo junija 2020 na konferenci Q 2020 v Budimpešti. 

Še nimaš vseh odgovorov na svoja vprašanja?
Piši na: statigre.surs@gov.siPri uporabi podatkov in informacij Statističnega urada RS vedno navedite: "Vir: SURS".
Več: Avtorske pravice.