Več kot polovica občin z nadpovprečnim deležem aktivnih prebivalcev

Leta 2014 je bilo v Sloveniji med osebami v starosti od 15 do 64 let 70,3 % aktivnih prebivalcev (tj. delovno aktivnih prebivalcev in registriranih brezposelnih oseb). Višji delež aktivnih med delovno sposobnimi prebivalci (tj. stopnjo aktivnosti) od slovenskega povprečja je v tem letu imelo 98 občin oziroma 47 % vseh občin. Razlika med najvišjo in najnižjo stopnjo aktivnosti po občinah je znašala 24,2 odstotne točke. Stopnja aktivnosti je bila najvišja v občinah Bloke, Semič, Tabor, Žužemberk, Črnomelj in Cerknica (v vsaki je bila stopnja aktivnosti višja od 74 %).

Med statističnimi regijami je imela najvišji delež aktivnih med delovno sposobnimi prebivalci statistična regija Jugovzhodna Slovenija (73 %).

Najnižjo stopnjo aktivnosti je izkazovala občina Osilnica (52,2 %), Zavrč (53,5 %), Šentrupert (53,7 %) in Kuzma (54,2 %). Stopnja aktivnosti med statističnimi regijami je bila najnižja v podravski statistični regiji, in sicer 68,4-odstotna.Poišči ime ali šifro občine v iskalniku v menijski vrstici. 
 
 
Vas zanima, v katerih občinah je bila v letu 2014 stopnja aktivnosti najnižja za ženske in v katerih občinah najvišja za moške? Oglejte si karti na spodnjih povezavah.

Stopnja aktivnosti za ženske, občine, Slovenija, 2014

Stopnja aktivnosti za moške, občine, Slovenija, 2014