Več kot polovica občin z nadpovprečnim deležem aktivnih prebivalcev

Leta 2013 je bilo v Sloveniji med osebami v starosti od 15 do 64 let 65% aktivnih prebivalcev (tj. delovno aktivnih prebivalcev in registriranih brezposelnih oseb). Višji delež aktivnih med delovno sposobnimi prebivalci (tj. stopnjo aktivnosti) od slovenskega povprečja je v tem letu imelo 113 občin oziroma 54 % vseh občin. Razlika med najvišjo in najnižjo stopnjo aktivnosti po občinah je znašala 32 odstotnih točk. Stopnja aktivnosti je bila najvišja v občinah Trebnje, Vitanje, Loška dolina, Semič, Tabor in Bloke (v vsaki je bila stopnja aktivnosti višja od 71 %).

Med statističnimi regijami je imela najvišji delež aktivnih med delovno sposobnimi prebivalci notranjsko-kraška statistična regija (68 %).

Najnižjo stopnjo aktivnosti je izkazovala občina Kuzma (41 %). Sledile so občine Zavrč (46), Rogašovci in Hodoš (vsaka po 47). Stopnja aktivnosti med statističnimi regijami je bila najnižja v pomurski statistični regiji, in sicer 62-odstotna.
Poišči ime ali šifro občine iz karte


Vas zanima, v katerih občinah je bila v letu 2013 stopnja aktivnosti najnižja za ženske in v katerih občinah najvišja za moške? Oglejte si karti na spodnjih povezavah.

Stopnja aktivnosti za ženske, občine, Slovenija, 2013

Stopnja aktivnosti za moške, občine, Slovenija, 2013