Več kot polovica občin s podpovprečnim deležem aktivnih prebivalcev

Leta 2012 je bilo v Sloveniji med osebami v starosti od 15 do 64 let 65% aktivnih prebivalcev (tj. delovno aktivnih prebivalcev in registriranih brezposelnih oseb). Višji delež aktivnih med delovno sposobnimi prebivalci (tj. stopnjo aktivnosti) od slovenskega povprečja sta v tem letu imeli 102 občini oziroma 48 % vseh občin. Razlika med najvišjo in najnižjo stopnjo aktivnosti po občinah je znašala 31 odstotnih točk. Stopnja aktivnosti je bila najvišja v občinah Trebnje, Loška dolina, Semič, Cerknica, Cerkno, Ivančna Gorica in Horjul (v vsaki je bila stopnja aktivnosti višja ali enaka 70 %).

Med statističnimi regijami je imela najvišji delež aktivnih med delovno sposobnimi prebivalci notranjsko-kraška statistična regija (68 %).

Najnižjo stopnjo aktivnosti je izkazovala občina Kuzma (42 %). Sledile so občine Hodoš (45), Osilnica, Rogašovci in Zavrč (vsaka po 49 %). Stopnja aktivnosti med statističnimi regijami je bila najnižja v pomurski statistični regiji, in sicer 62-odstotna.Poišči ime ali šifro občine iz karte


Vas zanima, v katerih občinah je bila v letu 2012 stopnja aktivnosti najnižja za ženske in v katerih občinah najvišja za moške? Oglejte si karti na spodnjih povezavah.

Stopnja aktivnosti za ženske, občine, Slovenija, 2012

Stopnja aktivnosti za moške, občine, Slovenija, 2012