Več kot polovica občin z nadpovprečnim deležem aktivnih prebivalcev

Leta 2011 je bilo v Sloveniji med osebami v starosti od 15 do 64 let 66 % aktivnih prebivalcev (tj. delovno aktivnih prebivalcev in registriranih brezposelnih oseb).

Višji delež aktivnih med delovno sposobnimi prebivalci (tj. stopnjo aktivnosti) od slovenskega povprečja je v tem letu imelo 107 občin oziroma 51 % vseh občin. Razlika med najvišjo in najnižjo stopnjo aktivnosti po občinah je znašala 25 odstotnih točk. Stopnja aktivnosti je bila najvišja v občinah Kostanjevica na Krki, Loška dolina, Bloke, Komenda, Ivančna Gorica in Horjul (v vsaki je bila stopnja aktivnosti višja od 71 %). Stopnjo aktivnosti nad 70 % so imele še občine Škocjan, Cerknica, Metlika, Logatec in Trebnje.

Med statističnimi regijami je imela najvišji delež aktivnih med delovno sposobnimi prebivalci notranjsko-kraška statistična regija (69 %).

Najnižjo stopnjo aktivnosti je izkazovala občina Kuzma (49 %). Sledile so občine Zavrč (54), Osilnica, Rogašovci in Šentrupert (vsaka po 55 %) ter Črna na Koroškem, Dornava in Apače (vsaka po 57 %). Stopnja aktivnosti med statističnimi regijami je bila najnižja v zasavski statistični regiji, in sicer 64-odstotna.Poišči ime ali šifro občine iz karte


Vas zanima, v katerih občinah je bila v letu 2011 stopnja aktivnosti najnižja za ženske in v katerih občinah najvišja za moške? Oglejte si karti na spodnjih povezavah.

Stopnja aktivnosti za ženske, občine, Slovenija, 2011

Stopnja aktivnosti za moške, občine, Slovenija, 2011