_ENG

Približno 45 % občin z nadpovprečnim deležem aktivnih prebivalcev

Leta 2008 je bilo v Sloveniji med osebami v starosti od 15 do 64 let približno 66 % aktivnih prebivalcev (tj. delovno aktivnih prebivalcev in registriranih brezposelnih oseb). Višji delež aktivnih med delovno sposobnimi prebivalci (tj. stopnja aktivnosti) od slovenskega povprečja je v tem letu imelo 94 občin oziroma približno 45 % vseh občin. Razlika med najvišjo in najnižjo stopnjo aktivnosti po občinah je znašala 26,5 odstotne točke.

Stopnja aktivnosti je bila najvišja v občinah Bloke in Loška dolina (v vsaki 76 %). Obe sta del notranjsko-kraške statistične regije in tudi ta je med statističnimi regijami imela najvišji delež aktivnih med delovno sposobnimi prebivalci (69 %). Stopnjo aktivnosti nad 70 % so imele še občine Kostanjevica na Krki (73 %), Metlika (72 %), Cerkno, Horjul, Cerknica (v vsaki 71 %), Velike Lašče (71 %), Rečica ob Savinji in Ivančna Gorica (v vsaki 70 %).

Najnižjo stopnjo aktivnosti je izkazovala občina Kuzma (50 %). Sledile so občine Rogašovci (56 %), Apače, Ribnica na Pohorju in Brda (v vsaki 59 %). Čeprav so nižje stopnje aktivnosti značilne predvsem za občine pomurske statistične regije, pa je bila stopnja aktivnosti med statističnimi regijami najnižja v koroški statistični regiji, in sicer 64-odstotna.

_ENG
Poišči ime ali šifro občine iz karteVas zanima, v katerih občinah je bila v letu 2008 stopnja aktivnosti najnižja za ženske in v katerih občinah najvišja za moške? Oglejte si karti na spodnjih povezavah.

Stopnja aktivnosti za ženske, občine, Slovenija, 2008

Stopnja aktivnosti za moške, občine, Slovenija, 2008