Naša spletna stran uporablja piškotke za potrebe analize obiskov. Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke v ta namen?
O dogodku


Statistični dan 2014 je že 24. statistično srečanje vseh, ki statistične podatke uporabljate pri delu, študiju ali ki vas statistika le zanima in zabava. Že drugič zaporedoma se bo odvijal v Kongresnem centru Brdopri Kranju tokrat  22. oktobra. Udeležba je brezplačnaPrijave zbiramo do 15. oktobra 2014. Lepo vabljeni (vabilo v PDF obliki).


Tema letošnjega posveta bo namenjena mladim. Kaj lahko storimo – tudi na ravni državne statistike –, da bo za mlade prihodnost nekaj, kar jih ne bo navdajalo z negotovostjo? Kako lahko statistični podatki pomagajo tistim, ki odločajo o tem, kakšne ukrepe pripraviti, da bomo spremenili sedanje razmere in omogočili mladim, da bodo lažje razvili svoje potenciale v procesih izobraževanja, zaposlitve in uresničili svoje zamisli z vidika kariernih možnosti, ekonomskih in bivanjskih razmer, načrtovanja družine, zdravja in družbenega udejstvovanja? Da bodo postali samostojni, uspešni, ustvarjalni in zadovoljni posamezniki in povezani skupaj sestavljali k enotnim ciljem usmerjeno družbo blaginje in trajnostnega razvoja. Da bo to, kar je danes cilj, jutri in za prihodnje rodove realno dejstvo … 

Razprava bo tekla v dveh omizjih:


   
1. okrogla miza: Uradna statistika po meri mladih
Prva okrogla miza bo usmerjena k mladim in njihovim pričakovanjem, idejam, ustvarjalnosti in tudi problemom – vse to v luči razpoložljivosti, dostopnosti in uporabe statističnih podatkov ter novih znanj in tehnologij. Mladi razpravljavci bodo o svojih pogledih in idejah razpravljali v dopoldanski razpravi, v kateri bodo:
  • izmenjali mnenja o sedanji uporabi podatkov Statističnega urada RS med mladimi in ugotovili, kakšne so njihove želje za naprej;
  • raziskali, katere statistične produkte in vsebine naj Statistični urad RS razvija, da bi se z njimi lahko v prihodnje približal mladim;
  • ugotovili, po katerih sodobnih informacijskih poteh za posredovanje podatkov in informacij lahko Statistični urad RS v prihodnje doseže več mladih.

2. okrogla miza: Uradna statistika – država in ukrepi, povezani z mladimi
V razpravi bomo preverjali, v kolikšni meri statistični podatki zadoščajo državi, ustanovam in raziskovalcem za načrtovanje strategij in ukrepov, za izvajanje analiz in pripravo politik za mlade. Pri tem bodo razpravljavci skušali odgovoriti na naslednja vprašanja: 
  • Je podatkov o mladih dovolj? 
  • So to res tisti podatki, ki jih pripravljavci politik, ukrepov, strategij in analiz potrebujejo in tudi uporabljajo? Jih poznajo? Kako ocenjujejo njihovo kakovost? So na voljo v primerni obliki, so dovolj razpoznavni in dostopni? 
  • Kateri so ključni podatki? So v podatkih kakšne vrzeli? Na katerih vsebinskih področjih? 
  • Kdo v državi še zbira podatke o mladih?
  • Kakšne naj bodo prihodnje usmeritve državne statistike na tem področju? Kako povečati uporabo in uporabnost teh podatkov?


3. Slavnostna podelitev priznanj Statističnega društva Slovenije za leto 2014