Vse dajalce podatkov prosimo, da sodelujete v naših raziskovanjih. Le z vašo pomočjo lahko prikažemo vpliv spreminjajočih se razmer na naše gospodarstvo in družbo. Hvala vam. Več informacij

Evropski dan pomorstva

Slovenija – pomorska država

Evropski dan pomorstva praznujemo 20. maja, z namenom, da bi med državljani Evropske unije dvignili zavest o pomenu morij. Ta dan je priložnost za razprave o pomorskih zadevah in o trajnostni modri rasti, ki prispeva k trajnostnemu upravljanju  oceanskih virov.

  • 18.5.2020
  • |
  • brez statusa
Slovenija – ena izmed pomorskih držav
Slovenija sodi z dostopom do morja in 47 km obale ob Jadranskem morju1 med pomorske države. Čeprav je dolžina slovenske obale ena krajših v Evropi (krajšo imata v Evropi le Bosna in Hercegovina in Monako), je za državo Slovenijo dostop do morja strateško zelo pomemben. »Dokaz«, da je Slovenija pomorska država, je tudi sidro na ljubljanskem Kongresnem trgu, ki tam stoji od 1. maja 1955.  

Jadranska transportna pot
Pomen jadranske transportne poti se je v zadnjem desetletju močno povečal. Štiri severnojadranska pristanišča, v Kopru, Reki, Trstu in Benetkah, so v letu 2009 skupaj pretovorila 1,12 milijona kontejnerskih enot oz. TEU2, lani že 2,47 milijona TEU. Pristanišče Koper je danes po povezljivosti s preostalimi omenjenimi pristanišči severnega Jadrana precej izenačeno, saj so večinoma vključena v iste ladijske linije. Razlikujejo se po pretovoru, tj. po številu kontejnerskih enot (TEU), ki jih posamezna ladja pretovori. Delež koprskega pristanišča pri kontejnerskem prometu v severnem Jadranu je zdaj 40-odstoten.  V Kopru imajo zdaj največji terminal v tej regiji. 

V 2018 je bilo v koprskem pristanišču pretovorjenih 23 milijonov ton blaga. Od tega je blago v velikih kontejnerjih tehtalo 9 milijonov ton, kar je bilo skoraj 40 % teže pretovorjenega blaga. Sledili so suhi razsuti tovor (32 %), tekoči razsuti tovor (16 %), generalni tovor (7 %) in mobilne enote (RO-RO) (5 %).

Obvestilo

Za prikaz vsebine je potrebno strinjanje s piškotki.

Več o piškotkih


Luka Koper – najpomembnejše pristanišče za kontejnerski pretovor na oz. ob Jadranskem morju
Slovensko podjetje Luka Koper je sodobno pristanišče v severnem Jadranu, opremljeno z infrastrukturo za pretovarjanje različnih skupin blaga. V letu 2018 so v Luki Koper pretovorili več kot 9 milijonov ton blaga v kontejnerjih, kar je bilo skoraj 40 % vsega tovora, pretovorjenega v omenjenem letu. 
V pristaniškem blagovnem prometu se pretovor blaga v kontejnerjih v zadnjih letih povečuje. Vsa pristanišča v Jadranskem morju tega ne izvajajo, saj je za to nujno potrebna ustrezna infrastruktura. Po podatkih slovenskega, hrvaškega in italijanskega statističnega urada je v letu 2018 od vseh pristanišč v Jadranskem morju imela največ prometa s kontejnerji Luka Koper, in sicer malo več kot 9 milijonov ton. Sledili sta italijanski pristanišči Trst z 8,6 milijona ton in Benetke – Pristanišče Marghera s 5,3 milijona ton. V hrvaškem pristanišču Reka je bilo pretovorjenega 2 milijona ton blaga v kontejnerjih.

Obvestilo

Za prikaz vsebine je potrebno strinjanje s piškotki.

Več o piškotkih

1Vir: http://world.bymap.org/Coastlines.html, prevzeto 4. 5. 2020.

2TEU je statistična enota, ki temelji na 20-čeveljskem kontejnerju po standardu ISO (6,10 m), za zagotavljanje standardne enote za štetje kontejnerjev različnih prostornin in opisovanje prostornine kontejnerskih ladij ali terminalov.

Obiščite tudi našo podatkovno bazo SiStat.