Evropski dan statistike

Predstavljamo novo publikacijo: Države EU interaktivno

Ob letošnjem evropskem dnevu statistike predstavljamo novo interaktivno publikacijo. V njej so zbrani Eurostatovi podatki za vseh 27 držav članic EU.

  • 18. 10. 2023 ob 10:30
  • |
  • Posodobljeno
  • 19. 10. 2023 ob 09:18
  • |
  • brez statusa
Praznujemo evropski dan statistike

Ob evropskem dnevu statistike, ki ga zaznamujemo vsako leto 20. oktobra, je letos v ospredju geslo Statistika za boljši razvoj v hitro spreminjajočem se svetu. Ta odraža naše prizadevanje za zagotavljanje aktualnih, koristnih in vsestransko uporabnih uradnih statističnih podatkov, ki jih je mogoče uporabiti za izboljšanje kakovosti življenja v hitro spreminjajočem se svetu. Ta dan je tudi priložnost za ozaveščanje splošne in strokovne javnosti o pomembnosti uradne statistike kot podlage za informiranje in odločanje. Z novo publikacijo želimo javnosti sporočiti, da so statistični podatki uporabni, zanimivi in dostopni vsakomur.

Države EU interaktivno

Interaktivna publikacija prinaša podatke o vseh 27 državah članicah EU na izbranih področjih. Ponuja vpogled v razmere na področju prebivalstva, izobraževanja in trga dela ter ponazarja različne vidike kakovosti življenja prebivalcev EU. Podatki so prikazani na interaktivnih grafikonih in kartah ter opremljeni s komentarji. Vir so uradni podatki Eurostata, evropskega statističnega urada. V publikaciji želimo predstaviti raznolikost držav članic, po čem katera izstopa in kam se med njimi uvršča Slovenija.

Ob premiku na ikono poljubne zastave na spodnji karti se v okencu izpiše podatek, po katerem izbrana država izstopa. Če ni navedeno drugače, so podatki za leto 2022. Več podatkov in celotno sliko najdete v publikaciji. Lepo vabljeni k ogledu. 

Obvestilo

Za prikaz vsebine je potrebno strinjanje s piškotki.

Več o piškotkih

Obvestilo

Za prikaz vsebine je potrebno strinjanje s piškotki.

Več o piškotkih

METODOLOŠKO OPOZORILO
Objava je bila dne 19. 10. 2023 posodobljena. Popravek statističnega podatka je v besedilu publikacije v prvi povedi komentarja o mobilnih študentih v Sloveniji. Za napako se opravičujemo in prosimo za razumevanje.
Pri uporabi podatkov in informacij Statističnega urada RS vedno navedite: "Vir: SURS".
Več: Avtorske pravice.