Kazalniki za odpadke, 2022

Nastalo najmanj odpadkov (brez mineralnih) na prebivalca do zdaj

Količina vseh nastalih odpadkov (brez mineralnih) na prebivalca se je v zadnjem desetletju zmanjšala za skoraj 350 kg, količina obdelanih odpadkov (brez mineralnih) pa za nekaj več kot 200 kg na prebivalca. Stopnja recikliranja komunalnih odpadkov še naprej raste.

  • 16. 11. 2023 ob 10:30
  • |
  • končni podatki
Prebivalec Slovenije v povprečju proizvedel približno desetino manj odpadkov (brez mineralnih) kot leto prej

Lani je nastalo 1.359 kg odpadkov (brez mineralnih) na prebivalca ali za 182 kg (oz. 12 %) manj kot leto prej. Zmanjšanje je v največji meri posledica precejšnjega upada količin nastalih odpadkov iz termičnih procesov. Obdelanih je bilo 1.228 kg odpadkov na prebivalca ali za 56 kg (oz. 4 %) manj kot v letu pred tem. Razmerje med obdelanimi in nastalimi odpadki (brez mineralnih) se je povečalo za 7 odstotnih točk glede na leto prej.

Obvestilo

Za prikaz vsebine je potrebno strinjanje s piškotki.

Več o piškotkih


Stopnja recikliranja komunalnih odpadkov najvišja do zdaj

Stopnja recikliranja komunalnih odpadkov je bila 62-odstotna ali za skoraj 2 odstotni točki višja kot v letu pred tem, kar je predvsem posledica zmanjšanja količin nastalih komunalnih odpadkov. V primerjavi z letom 2012 je bila stopnja recikliranja komunalnih odpadkov višja za 20 odstotnih točk.

Stopnja recikliranja vseh vrst odpadkov (brez mineralnih) pa nižja

Stopnja recikliranja vseh vrst odpadkov (brez mineralnih) je bila nekoliko več kot 79-odstotna. To je bilo za 6 odstotnih točk manj kot leto prej in za prav toliko več kot v 2012. Stopnja odlaganja odpadkov (brez mineralnih) je znašala nekaj manj kot 5 % ali približno enako kot leto prej in za 9 odstotnih točk manj kot desetletje prej.

Obvestilo

Za prikaz vsebine je potrebno strinjanje s piškotki.

Več o piškotkihTabele z najnovejšimi podatki so na voljo v podatkovni bazi SiStat.
Pri uporabi podatkov in informacij Statističnega urada RS vedno navedite: "Vir: SURS".
Več: Avtorske pravice.