Stereotip: kosilo

Razbijamo stereotipe: Nedeljsko kosilo točno opoldne?

SURS to poletje razbija stereotipe o prebivalcih Slovenije. Ali drži, da klasično nedeljsko družinsko kosilo sestavljajo: goveja juha, pečenka, praženi krompir in solata? In da iz jušnika zadiši točno ob dvanajstih? 

  • 23. 8. 2021 ob 10:30
  • |
  • brez statusa

V letu 2018 je v Sloveniji ob nedeljah lahko nestrpno pričakovalo, da sta se kazalca na uri poravnala na 12, 577.544 družin. V njih je živelo malo manj kot 1,7 milijona prebivalcev ali 81 % vseh prebivalcev Slovenije. Med družinami z otroki  je bilo največ, 55 %,  družin z enim otrokom; družin z dvema otrokoma je bilo 36 %. Družin z 10 ali več otroki je bilo 15.

Med vsaj 16 let starimi osebami v Sloveniji je bilo v letu 2020 92 % takih, ki so se vsaj enkrat na mesec družile s prijatelji ali sorodniki ob pijači ali na kosilu.

Vsak član gospodinjstva v Sloveniji je v 2020 porabil doma povprečno 14 kg govejega mesa, 48 kg krompirja in 11 kg zelene solate. Ni znano, kolikšne količine teh živil so bile porabljene za nedeljska kosila.

Tega stereotipa ne moremo potrditi, saj raziskovanja o tem, kdaj prebivalci Slovenije kosijo in kako nestrpno čakajo na kosilo, še nismo izvedli.

Obvestilo

Za prikaz vsebine je potrebno strinjanje s piškotki.

Več o piškotkih


Video je na voljo tudi na našem YouTube kanalu.
Pri uporabi podatkov in informacij Statističnega urada RS vedno navedite: "Vir: SURS".
Več: Avtorske pravice.