Ljudje in mobilnost - statistični podatki o mobilnosti v Evropi

Nova digitalna publikacija o mobilnosti v Evropi

Ste vedeli, da je 8 % prebivalcev EU v 2019 imelo državljanstvo države, ki ni bila tudi država njihovega prebivališča? In da je bilo v EU v 2019 zabeleženih več kot 1 milijarda letalskih potnikov? To sta le dva izmed številnih podatkov, zbranih v novi digitalni publikaciji Ljudje in mobilnost.

  • 5. 1. 2021 ob 10:30
  • |
  • brez statusa
Do izbruha epidemije covida-19 v letu 2020, ki je ohromila cel svet, so bili ljudje v Evropi tako zelo mobilni, kot pred tem niso bili še nikoli. Na to lahko gledamo z različnih vidikov, saj je bilo tudi razlogov za mobilnost veliko. Zadnje razpoložljive podatke o migracijskih trendih, študiju in delu, prometu in turizmu v EU prinaša digitalna publikacija Ljudje in mobilnost – statistični podatki o mobilnosti v Evropi, ki jo je izdal Eurostat. Vsebuje kratka besedila, interaktivna orodja za vizualizacijo in infografike, s katerimi lahko Slovenijo primerjate z drugimi evropskimi državami. Spodaj je primer ene od mnogih vizualizacij, ki jih najdete v digitalni publikaciji, razvil pa jih je Eurostat.

Publikacija vsebuje štiri poglavja z naslednjimi naslovi: Evropski talilni lonec (to prinaša podatke o ljudeh, ki vstopajo v države članice EU in izstopajo iz njih), Študij in delo v tujini (predstavlja podatke o ljudeh, ki študirajo v tujini, tudi o študentih v programih Erasmus), Vlaki, letala in avtomobili (se posveča podatkom o načinih vožnje na delo ali drugam) in Malo naokrog (tu prikazani podatki govorijo o turizmu). Vsako poglavje je razdeljeno na štiri podpoglavja.

Vabimo vas, da publikacijo preberete ali morda le »preklikate«, nato pa v kvizu v nadaljevanju preverite, koliko veste o mobilnosti v Evropi.
Obiščite tudi našo podatkovno bazo SiStat.