Svetovni dan statistike

Svetovni dan statistike: praznik vseh ljubiteljev statistike

20. oktober 2020 je za ljubitelje statistike poseben dan, saj je letos to hkrati evropski dan statistike, ki se praznuje vsako leto, in svetovni dan statistike, ki se zaznamuje na 5 let. Na ta dan želimo še posebno poudariti, kako pomembni in vsestransko uporabni so uradni statistični podatki.

  • 20. 10. 2020 ob 10:30
  • |
  • brez statusa

Evropski dan statistike se zaznamuje vsako leto, in to od leta 2016. Letos ga tako praznujemo že petič. Slogan tega dneva je že nekaj let »Boljši podatki. Boljše življenje«, ki poudarja pomembnost kakovostnih podatkov za delovanje družbe in države. Svetovni dan statistike se zaznamuje na vsakih pet let, od leta 2010, pod okriljem Organizacije združenih narodov. Letos ga tako praznujemo tretjič. Slogan letošnjega svetovnega dneva statistike je »Povezovanje sveta s podatki, ki jim lahko zaupamo«. 


 
Evropski in svetovni dan statistke se medsebojno dopolnjujeta. Bistvo obeh je, da krepita zavedanje o vlogi uradne statistike pri informiranju splošne in strokovne javnosti. Poudarjata pomen zanesljivih, pravočasnih in zaupanja vrednih statističnih podatkov, ki so v poplavi vseh mogočih podatkov in informacij še pomembnejši. Letos pa bi vam radi pokazali, da so lahko tudi zabavni. 
 
Statistika je lahko zabavna

Statistični urad že 76 let zagotavlja visokokakovostne podatke, brez katerih ne bi bilo mogoče sprejemati pravilnih odločitev ne v zasebnem ne v poslovnem življenju. Poleg tega se zaposleni na SURS trudimo, da vsem, ki morda menite, da je statistika dolgočasna in neuporabna, dokažemo nasprotno. Ob letošnjem prazniku statistike, evropskem in svetovnem hkrati, smo se odločili, da se vam predstavimo na nekoliko drugačen, zabaven način. Pripravili smo kviz, iz katerega boste bolje spoznali naš statistični urad in delo, ki ga opravljamo. Vabimo vas, da odgovorite na kvizna vprašanja. Po kvizu pa vas vabimo na sprehod po naši spletni strani. Med vsem, kar ponujamo, se bo zagotovo našlo kaj takega, kar bo zanimivo tudi za vas. Če vas zanimajo podrobno razčlenjeni podatki, obiščite našo prenovljeno podatkovno bazo SiStat. Bi vas zanimalo, koliko soimenjakov imate? Kliknite na aplikacijo Imena in rojstni dnevi. Bi radi vedeli kaj več o svoji občini? Profil vaše občine vam je na voljo v spletni aplikaciji Regije in občine v številkah. Vas zanimajo podatki v prostoru? Potem uporabite aplikacijo STAGE. Na voljo vam je tudi aplikacija Preračun inflacije. Z njo si lahko izračunate spremembe ravni drobnoprodajnih cen izdelkov in storitev za poljubno izbrano obdobje. Vabimo vas, da nam sledite tudi na TwitterjuFacebooku in po novem tudi na Instagramu.

Obiščite tudi našo podatkovno bazo SiStat.