Podatkovna baza SiStat, različica beta

Objavljamo beta različico podatkovne baze SiStat

Prenova podatkovne baze SiStat, ki je v letu 2020 prešla v zaključno fazo, je zdaj skoraj končana. Različica beta je že na voljo. Uporabniki lahko v podatkovni bazi SiStat dostopajo do približno 3.500 tabel, kar pomeni do več kot milijarde podatkov.

  • 9.9.2020
  • |
  • brez statusa
Prenova in nadgradnja podatkovne baze SiStat sta se začeli v letu 2018. V času od zadnje (začasne) prenove v maju 2019 smo popolnoma prenovili in poenostavili celoten notranji proces objavljanja tabel v podatkovni bazi –  z namenom, da se izboljšata kakovost in zanesljivost objavljenih podatkov. S tem smo oz. bomo hkrati zmanjšali možnost pojavljanja napak.

V najnovejši različici smo prenovili videz prve strani in orodja PX Web in ju naredili sodobnejša in preglednejša ter skladna z grafično podobo drugih naših produktov.

Zaradi prenove je oz. bo boljša tudi uporabniška izkušnja, saj zdaj v še večji meri dajemo prednost vsebinam, ki so za vas, kot smo do zdaj ugotovili, najpomembnejše. Podatke smo po vsebini razdelili na 21 področij, kar vam omogoča enostaven pregled nad različnimi področji. Vključili smo tudi napredni iskalnik, s katerim je mogoč dodaten pristop pri iskanju podatkov.


Hkrati s prenovo smo podatkovno bazo SiStat, kolikor je bilo mogoče, prilagodili tudi ranljivim skupinam uporabnikov. Ti lahko za navigacijo po podatkovni bazi uporabijo tipkovnico, hkrati pa so barvni kontrasti prilagojeni tako, da omogočajo boljšo vidnost vsebine. Kljub temu je tukaj še veliko možnosti za izboljšave, zato si bomo še naprej zelo prizadevali, da  bomo SiStat tudi s tega vidika še izboljšali.

Trenutno je torej na spletu na voljo različica beta, ki jo dnevno nadgrajujemo in izboljšujemo. Zato vas zdaj prosimo, da si jo pozorno ogledate in nam sporočite svoja mnenja in predloge za izboljšave, ki jih bomo skušali upoštevati in udejanjiti, kolikor bo le mogoče. To lahko storite tako, da nam pišete na elektronski naslov gp.surs@gov.si.
Obiščite tudi našo podatkovno bazo SiStat.