Zaradi tehničnih težav danes napovedane objave podatkov v podatkovni bazi SiStat ne bodo objavljene ob 10.30 uri. Objavili jih bomo takoj, ko bo to mogoče. Prosimo za razumevanje.

Izvoz in uvoz blaga po statističnih regijah in skupinah držav, Slovenija, 1. četrtletje 2020

Največji delež blagovne menjave Slovenije so ustvarila podjetja iz osrednjeslovenske statistične regije

Izvoz podjetij iz osrednjeslovenske statistične regije v prvem četrtletju 2020 je predstavljal 34,6 % vrednosti celotnega izvoza Slovenije, uvoz podjetij iz te regije pa 48,3 % vrednosti celotnega uvoza Slovenije.

  • 16.6.2020
  • |
  • začasni podatki

Blagovna menjava Slovenije z obema skupinama držav v prvem četrtletju najvišja z osrednjeslovensko statistično regijo

K blagovni menjavi Slovenije z evropskimi državami so v prvem četrtletju 2020 največ prispevala podjetja s sedežem v osrednjeslovenski statistični regiji. Izvoz teh podjetij je predstavljal 34,8 % celotnega izvoza Slovenije v to skupino držav (od tega približno polovico v države članice EU), njihov uvoz pa 48,8 % celotnega izvoza Slovenije iz teh držav (od tega več kot dve tretjini iz držav članic EU).

K vrednosti trgovanja Slovenije z neevropskimi državami so prav tako največ prispevala podjetja iz osrednjeslovenske statistične regije. Njihov izvoz je znašal 32,9 % celotnega izvoza Slovenije v to skupino držav, njihov uvoz pa 45,2 % celotnega uvoza Slovenije iz teh držav.
Blagovna menjava z evropskimi državami po statističnih regijah, Slovenija, 1. četrtletje 2020
Blagovna menjava z evropskimi državami po statističnih regijah, Slovenija, 1. četrtletje 2020
Vir: SURS
Blagovna menjava z neevropskimi državami po statističnih regijah, Slovenija, 1. četrtletje 2020
Blagovna menjava z neevropskimi državami po statističnih regijah, Slovenija, 1. četrtletje 2020
Vir: SURS
METODOLOŠKO OPOZORILO
Za referenčno leto 2020 še nismo prejeli vseh podatkov iz administrativnih virov, ki so potrebni za spremljanje blagovne menjave Slovenije z državami članicami EU. Manjkajoči podatki so statistično ocenjeni in prikazani pod nerazvrščeno (tako po državah kot po statističnih regijah). Vrednost ocenjenih podatkov znaša okoli 4 % vrednosti celotne blagovne menjave z državami članicami EU.
Obiščite tudi našo podatkovno bazo SiStat.