Gospodarska klima, Slovenija, april 2020

Močen padec gospodarskega razpoloženja

Vpliv koronavirusa se je odrazil tudi na razpoloženju gospodarstva in prebivalstva. Močno so se znižali kazalniki zaupanja v vseh gospodarskih panogah in med potrošniki, tako na letni kot mesečni ravni.

  • 24. 4. 2020 ob 10:30
  • |
  • končni podatki

Gospodarsko razpoloženje na mesečni ravni občutno nižje

Vrednost kazalnika gospodarske klime je bila v aprilu 2020 (-39,5 odstotne točke) za 35,8 odstotne točke nižja kot v marcu 2020 (-3,7 odstotne točke). Vrednost kazalnika gospodarska klima je dosegla najnižjo vrednost v celotnem opazovanem obdobju. Kazalnik je padel na 39,6 odstotne točke pod dolgoletno povprečje.

Na znižanje kazalnika gospodarske klime na mesečni ravni so vplivali vsi kazalniki; kazalnik zaupanja v storitvenih dejavnostih (za 13,8 odstotne točke), kazalnik zaupanja v predelovalnih dejavnostih (za 12,4 odstotne točke), kazalnik zaupanja med potrošniki (za 6,1 odstotne točke), kazalnik zaupanja v trgovini na drobno (za 1,8 odstotne točke) in kazalnik zaupanja v gradbeništvu (za 1,6 odstotne točke).

Gospodarsko razpoloženje na letni ravni tudi občutno nižje

Glede na april 2019 je bil kazalnik gospodarske klime v aprilu 2020 za 46,2 odstotne točke nižji.

Na znižanje vrednosti tega kazalnika na letni ravni so prav tako vplivali vsi kazalniki zaupanja; v storitvenih dejavnostih (za 18,3 odstotne točke), v predelovalnih dejavnostih (za 15,6 odstotne točke), kazalnik zaupanja med potrošniki (za 8,2 odstotne točke), kazalnik zaupanja v trgovini na drobno (za 2,1 odstotne točke) in v gradbeništvu (za 1,9 odstotne točke).

Kazalnik gospodarske klime, Slovenija, januar 2005–april 2020
Kazalnik gospodarske klime, Slovenija, januar 2005–april 2020
Vir: SURS
Vpliv posameznih kazalnikov zaupanja na mesečno spremembo gospodarske klime, Slovenija, april 2020
Vpliv posameznih kazalnikov zaupanja na mesečno spremembo gospodarske klime, Slovenija, april 2020
Vir: SURS
METODOLOŠKO OPOZORILO
Zaradi ukrepov, ki veljajo na območju Republike Slovenije za omejitev epidemije koronavirusa (COVID-19), se SURS sooča s težavami pri zbiranju, preverjanju in obdelavi podatkov. SURS je sicer tudi v teh razmerah zavezan k pravočasnemu objavljanju podatkov.


Pri uporabi podatkov in informacij Statističnega urada RS vedno navedite: "Vir: SURS".
Več: Avtorske pravice.