Mnenje potrošnikov, Slovenija, april 2020

Zaupanje potrošnikov najnižje doslej

Aprila 2020 smo zabeležili največji upad zaupanja potrošnikov, odkar ga spremljamo. Njegova vrednost se je glede na prejšnji mesec znižala za 30 odstotnih točk.

  • 22. 4. 2020 ob 10:30
  • |
  • končni podatki
Potrošniki najbolj pesimistični doslej

Koronavirus očitno močno vpliva na potrošniško razpoloženje, saj je kazalnik mnenja potrošnikov v aprilu 2020 upadel za 30 odstotnih točk glede na prejšnji mesec. S tem je kazalnik dosegel najnižjo vrednost v celotnem obdobju opazovanja, to je od marca 1996. 

Vse štiri komponente, ki sestavljajo kazalnik mnenja potrošnikov, so se na mesečni ravni poslabšale: pričakovanje potrošnikov glede finančnega stanja v gospodinjstvu za 30 odstotnih točk, pričakovanje o gospodarskih razmerah v državi za 41 odstotnih točk, pričakovanje glede števila brezposelnih za 39 odstotnih točk, pričakovanje potrošnikov glede varčevanja pa za 13 odstotnih točk.

Mnenje potrošnikov močno upadlo na letni ravni 

Kazalnik mnenja potrošnikov je bil v primerjavi z aprilom 2019 nižji za 41 odstotnih točk, od povprečja preteklega leta pa za 40 odstotnih točk.

Poslabšanje razpoloženja potrošnikov na letni ravni je bilo predvsem posledica precej manj optimističnih pričakovanj glede števila brezposelnih in glede gospodarskega stanja v državi, oba kazalnika sta se namreč poslabšala za 59 odstotnih točk. Poslabšala sta se tudi kazalnika pričakovanje glede finančnega stanja v gospodinjstvu (za 34 odstotnih točk) in pričakovanje glede varčevanja (za 11 odstotnih točk).

Nižja pričakovanja glede večjih investicij

Tudi kazalniki, ki jih merimo le vsako četrtletje, so se poslabšali. Pričakovanja potrošnikov glede nakupa avtomobila so se glede na januar znižala za 12 odstotnih točk, pričakovanja glede nakupa ali gradnje stanovanja za 6 odstotnih točk, pričakovanja glede obnove stanovanja pa za 15 odstotnih točk. 


Kazalnik zaupanja potrošnikov, Slovenija, januar 2005–april 2020
Kazalnik zaupanja potrošnikov, Slovenija, januar 2005–april 2020
Vir: SURS
Mesečne spremembe kazalnikov mnenja potrošnikov, Slovenija, april 2020
Mesečne spremembe kazalnikov mnenja potrošnikov, Slovenija, april 2020
Vir: SURS

METODOLOŠKO OPOZORILO
Zaradi ukrepov, ki veljajo na območju Republike Slovenije za omejitev epidemije koronavirusa (COVID-19), se SURS sooča s težavami pri zbiranju, preverjanju in obdelavi podatkov. SURS je sicer tudi v teh razmerah zavezan k pravočasnemu objavljanju podatkov.

Podatki temeljijo na vprašalniku za raziskovanje Mnenje potrošnikov, na katerega je med 1. in 15. aprilom 2020 odgovorilo 1.269 oseb. Podobno število ljudi je na vprašalnik odgovorilo tudi v lanskem aprilu.

Pri uporabi podatkov in informacij Statističnega urada RS vedno navedite: "Vir: SURS".
Več: Avtorske pravice.