Na Statističnem uradu RS se bomo še naprej trudili, da objavimo čim več že napovedanih objav in da statistične podatke ohranimo na najvišji možni ravni. Vse dajalce podatkov prosimo, da še naprej sodelujete v naših raziskovanjih. Le z vašo pomočjo lahko prikažemo vpliv spreminjajočih se razmer na naše gospodarstvo in družbo. Hvala vam. Več informacij

Gospodarska klima, Slovenija, marec 2020

Gospodarsko razpoloženje strmo padlo

Gospodarska klima je bila marca 2020 nižja na mesečni ravni za 8,8 odstotne točke, na letni pa za 12,5 odstotne točke.

  • 30.3.2020
  • |
  • končni podatki
Gospodarsko razpoloženje na mesečni ravni nižje

Vrednost kazalnika gospodarske klime je bila v marcu 2020 (-3,7 odstotne točke) za 8,8 odstotne točke nižja kot v februarju 2020 (5,1 odstotne točke). Vrednost kazalnika gospodarske klime je bila nazadnje negativna avgusta 2014 (-1,3 odstotne točke).

Na znižanje kazalnika gospodarske klime na mesečni ravni so vplivali skoraj vsi kazalniki, in sicer kazalnik zaupanja v storitvenih dejavnostih (za 3,5 odstotne točke), v predelovalnih dejavnostih (za 3,4 odstotne točke), v trgovini na drobno (za 1,3 odstotne točke) in kazalnik zaupanja med potrošniki (ta je bil nižji za 0,6 odstotne točke). Kazalnik zaupanja v gradbeništvu ni imel vpliva na gospodarsko klimo.

Gospodarsko razpoloženje na letni ravni nižje

Glede na marec 2019 je bil kazalnik gospodarske klime v marcu 2020 za 12,5 odstotne točke nižji.

Na znižanje vrednosti tega kazalnika na letni ravni so vplivali vsi kazalniki zaupanja: v storitvenih dejavnostih (za 4,5 odstotne točke), v predelovalnih dejavnostih (za 4,3 odstotne točke), kazalnik zaupanja med potrošniki (ta je bil nižji za 2,3 odstotne točke), kazalnik zaupanja v trgovini na drobno (za 0,9 odstotne točke) in v gradbeništvu (za 0,5 odstotne točke).
Kazalnik gospodarske klime, Slovenija, januar 2005–marec 2020
Kazalnik gospodarske klime, Slovenija, januar 2005–marec 2020
Vir: SURS
Vpliv posameznih kazalnikov zaupanja na mesečno spremembo gospodarske klime, Slovenija, marec 2020
Vpliv posameznih kazalnikov zaupanja na mesečno spremembo gospodarske klime, Slovenija, marec 2020
Vir: SURS
METODOLOŠKO OPOZORILO
Podatki so bili zbrani med 1. in 13. marcem 2020.


Nekateri seštevki in razlike se zaradi zaokroževanja ne ujemajo.

Kazalnik gospodarske klime je tehtani sintezni kazalnik; sestavljajo ga kazalniki zaupanja v predelovalnih dejavnostih, trgovini na drobno, gradbeništvu, storitvenih dejavnostih in kazalnik zaupanja potrošnikov.

Iz podatkov so izločeni vplivi sezone in koledarja.

V raziskovanje Mnenje potrošnikov smo v januarju 2016 uvedli metodološke spremembe, ki lahko vplivajo na vrednost kazalnika gospodarske klime.


Obiščite tudi našo podatkovno bazo SiStat.