Obvestilo o poslovanju SURS v obdobju koronavirusa

Pripravljamo še več objav, povezanih s covidom-19

Vpliv covida-19 na naše gospodarstvo in družbo lahko spremljate v objavah na naši spletni strani, tudi v  novem vsebinskem  področju Covid-19. Sporočamo tudi, da prestavljamo objavo s področja energetske statistike, napovedano za 17. 9. 2020, in sicer na  6. 10. 2020.

  • 16.9.2020
  • |
  • brez statusa
Na Statističnem uradu RS se – tudi po preklicu epidemije koronavirusa (covid-19) v Republiki Sloveniji s 1. 6. 2020 – še soočamo z nekaterimi izzivi pri zbiranju, preverjanju in obdelavi podatkov. Kakovost podatkov nam je pri tem izredno pomembna, zato skrbimo, da objavljene statistične podatke ohranimo na najvišji možni ravni.


OBJAVLJANJE PODATKOV


Vpliv covida-19 na naše gospodarstvo in družbo lahko spremljate v objavah na naši spletni strani. V novem vsebinskem področju Covid-19 pa bodo izhajale še dodatne objave, v katerih bo v ospredju prav ta tema. Datume izidov načrtovanih objav ali morebitne spremembe pri objavljanju lahko spremljate v Koledarju objav.

Tokrat sporočamo nov datum izida naslednje objave:
  • 6. 10. 2020: Energetska statistika, Slovenija, 2019 (prvotno načrtovani datum izida: 17. 9. 2020)
Izid objave prestavljamo zaradi poznejše pridobitve podatkov iz administrativnega vira. Prosimo za razumevanje.


Kakovost objavljenih podatkov lahko spremljate v metodoloških gradivih 

Ob objavi statističnih podatkov redno posodabljamo pripadajoče metapodatke v metodoloških pojasnilih in poročilih o kakovosti. Bodite pozorni tudi na metodološka opozorila pri posameznih objavah in na opombe v podatkovni bazi SiStat,  kjer vas opozarjamo na možnost objave manj zanesljivih podatkov. 

Še naprej bomo spremljali in analizirali vpliv trenutnih razmer na statistične podatke, hkrati pa raziskovali možnosti za uporabo dodatnih virov in novih metod za izboljšanje kakovosti podatkov.


DAJALCI PODATKOV


Zavedamo se, da je v trenutnih okoliščinah še vedno moteno poslovanje nekaterih naših partnerjev, ki nam sporočate podatke. Z namenom, da bomo lahko zagotovili podatke, ki prikazujejo vpliv epidemije covid-19 na naše gospodarstvo in družbo, je za nas izredno pomembno, da nam tudi v bodoče posredujete vaše podatke. 

Prav tako vabimo vse izbrane osebe, ki prejmete pisno vabilo k sodelovanju v naših raziskovanjih, da se nanj odzovete. Le z vašim sodelovanjem lahko zagotovimo kakovostne podatke.

Z julijem 2020 tudi ponovno začenjamo z osebnim zbiranjem pri osebah in gospodinjstvih na terenu. Izbrane osebe bodo pred prihodom anketarja na dom po pošti prejele obvestilno pismo, s katerim jih obvestimo o izboru in povabimo k sodelovanju. V primeru, da bi raje sodelovali po telefonu, vam ponujamo tudi to možnost. Pooblaščeni anketarji bodo pri svojem delu na terenu upoštevali vse predpisane varnostne ukrepe.

Pomoč in dodatne informacije vam zagotavljamo nemoteno po elektronski poti:


POVPRAŠEVANJE PO PODATKIH

Uporabnikom odgovarjamo na povpraševanja o podatkih v poslovnem času (od ponedeljka do četrtka med 9.00 in 15.30 ter v petek med 9.00 in 14.30), nemoteno, in sicer po elektronski poti: gp.surs@gov.si.


Tudi komunikacijo z mediji zagotavljamo po elektronski poti, na e-naslovu: pr.surs@gov.si.

Obiščite tudi našo podatkovno bazo SiStat.