Vse dajalce podatkov prosimo, da sodelujete v naših raziskovanjih. Le z vašo pomočjo lahko prikažemo vpliv spreminjajočih se razmer na naše gospodarstvo in družbo. Hvala vam. Več informacij

Obvestilo o poslovanju SURS v obdobju koronavirusa

Znana sta datuma izida prestavljenih objav

Vpliv koronavirusa COVID-19 na naše gospodarstvo in družbo lahko spremljate v naših objavah. Objavljamo tudi nova datuma izida načrtovanih objav.

  • 31.7.2020
  • |
  • brez statusa
Na Statističnem uradu RS se – tudi po preklicu epidemije koronavirusa (COVID-19) v Republiki Sloveniji s 1. 6. 2020 – še soočamo z nekaterimi izzivi pri zbiranju, preverjanju in obdelavi podatkov. Kakovost podatkov nam je pri tem izredno pomembna, zato skrbimo, da objavljene statistične podatke ohranimo na najvišji možni ravni.


OBJAVLJANJE PODATKOV


Vpliv koronavirusa COVID-19 na naše gospodarstvo in družbo lahko spremljate v rednih in novih objavah na naši spletni strani. V Koledarju objav objavljamo datume načrtovanih objav in beležimo morebitne spremembe pri objavljanju.

Objavljamo nova datuma izida  načrtovanih objav:
  • 5. 8. 2020: Prihodi in prenočitve turistov, podrobni podatki, Slovenija, 2019 (prvotno načrtovani datum izida: 2. 4. 2020)
  • Junij 2021: Indeksi cen poslovnih nepremičnin, Slovenija, za obdobja 2008–2019, 1. četrtletje 2020 in 2. četrtletje 2020 (prvotno načrtovani datumi izida treh objav: 28. 5. 2020, 1. 7. 2020, 1. 10. 2020). Točen datum izida objave bomo sporočili v Koledarju objav za leto 2021, ki bo izšel v začetku novembra 2020.

Kakovost objavljenih podatkov lahko spremljate v metodoloških gradivih 

Ob objavi statističnih podatkov redno posodabljamo pripadajoče metapodatke v metodoloških pojasnilih in poročilih o kakovosti. Bodite pozorni tudi na metodološka opozorila pri posameznih objavah in na opombe v podatkovni bazi SiStat,  kjer vas opozarjamo na možnost objave manj zanesljivih podatkov. 

Še naprej bomo spremljali in analizirali vpliv trenutnih razmer na statistične podatke, hkrati pa raziskovali možnosti za uporabo dodatnih virov in novih metod za izboljšanje kakovosti podatkov.


DAJALCI PODATKOV


Zavedamo se, da je v trenutnih okoliščinah še vedno moteno poslovanje nekaterih naših partnerjev, ki nam sporočate podatke. Z namenom, da bomo lahko zagotovili podatke, ki prikazujejo vpliv epidemije COVID-19 na naše gospodarstvo in družbo, je za nas izredno pomembno, da nam tudi v bodoče posredujete vaše podatke. 

Prav tako vabimo vse izbrane osebe, ki prejmete pisno vabilo k sodelovanju v naših raziskovanjih, da se nanj odzovete. Le z vašim sodelovanjem lahko zagotovimo kakovostne podatke.

Z julijem 2020 tudi ponovno začenjamo z osebnim zbiranjem pri osebah in gospodinjstvih na terenu. Izbrane osebe bodo pred prihodom anketarja na dom po pošti prejele obvestilno pismo, s katerim jih obvestimo o izboru in povabimo k sodelovanju. V primeru, da bi raje sodelovali po telefonu, vam ponujamo tudi to možnost. Pooblaščeni anketarji bodo pri svojem delu na terenu upoštevali vse predpisane varnostne ukrepe.

Pomoč in dodatne informacije vam zagotavljamo nemoteno po elektronski poti:


POVPRAŠEVANJE PO PODATKIH

Uporabnikom odgovarjamo na povpraševanja o podatkih v poslovnem času (od ponedeljka do četrtka med 9.00 in 15.30 ter v petek med 9.00 in 14.30), nemoteno, in sicer po elektronski poti: gp.surs@gov.si.


Tudi komunikacijo z mediji zagotavljamo po elektronski poti, na e-naslovu: pr.surs@gov.si.

Obiščite tudi našo podatkovno bazo SiStat.