Na Statističnem uradu RS se bomo še naprej trudili, da objavimo čim več že napovedanih objav in da statistične podatke ohranimo na najvišji možni ravni. Vse dajalce podatkov prosimo, da še naprej sodelujete v naših raziskovanjih. Le z vašo pomočjo lahko prikažemo vpliv spreminjajočih se razmer na naše gospodarstvo in družbo. Hvala vam. Več informacij

Obvestilo o poslovanju SURS v obdobju koronavirusa

Znani so datumi izidov prestavljenih objav

Objavljamo spremembe načrtovanih objav. Kakovost objavljenih podatkov lahko spremljate v metodoloških gradivih. 

  • 22.5.2020
  • |
  • brez statusa
Zaradi ukrepov, ki veljajo na območju Republike Slovenije za omejitev epidemije koronavirusa (COVID-19), se na Statističnem uradu RS soočamo z izzivi pri zbiranju, preverjanju in obdelavi podatkov. Sprejeli smo številne ukrepe za zaščito naših zaposlenih in partnerjev.

Še naprej se bomo trudili, da statistične podatke ohranimo na najvišji možni ravni, saj so ti podatki ključni za vpogled v delovanje gospodarstva in družbe v Sloveniji.


OBJAVLJANJE PODATKOV

Za vas pripravljamo nove objave, ki še dodatno opisujejo trenutne razmere iz različnih vsebinskih vidikov. Nekaj smo jih že pripravili:

Prestavitve objav

V največji meri se trudimo, da bomo objavili čim več že napovedanih objav. Lahko se zgodi, da bomo morali v prihodnje nekatere že napovedane objave odpovedati, nekatere prestaviti, ali pa v izdanih objavah ne bo vseh tistih vsebin, kot so običajno. Pri nekaterih objavah bomo podatke v podatkovno bazo SiStat naložili naknadno. Za morebitne nevšečnosti se opravičujemo.

Vse informacije o morebitnih spremembah pri objavljanju vam bomo sporočali na naši spletni strani.
Spremembe pri izidih objav lahko spremljate v Koledarju objav

Objavljamo nove datume izidov objav, ki so bili prvotno načrtovani od 27. marca do 15. maja 2020. Nanovo določeni datumi izidov teh objav so:

  • 28. 5. 2020: Transport, Slovenija, februar in marec 2020
  • 28. 5. 2020: Živinoreja, Slovenija, 2019
  • 28. 5. 2020: Število živine, podrobni podatki, Slovenija, 1. 12. 2019
  • 28. 5. 2020: Indeksi cen inputov v kmetijstvu, Slovenija, marec 2020

Spodaj načrtovani objavi prestavljamo, vendar vam, žal, še ne moremo sporočiti novega datuma objave. Nova datuma izidov teh objav vam bomo sporočili naknadno. Prosimo za razumevanje.
  • 28. 5. 2020: Indeksi cen poslovnih nepremičnin, Slovenija, 2008-2019
  • 2. 4. 2020: Prihodi in prenočitve turistov, podrobni podatki, Slovenija, 2019


Kakovost objavljenih podatkov lahko spremljate v metodoloških gradivih 


Ob objavi statističnih podatkov redno posodabljamo pripadajoče metapodatke v metodoloških pojasnilih in poročilih o kakovosti. Bodite pozorni tudi na metodološka opozorila pri posameznih objavah in na opombe v podatkovni bazi SiStat,  kjer vas opozarjamo na možnost objave manj zanesljivih podatkov. 

Če med podatki opazite oznaki M in N, to pomeni, da so podatki oz. njihove ocene manjše zanesljivosti. Če je ocena manj zanesljiva, smo jo označili s črko M (pisano pridvignjeno: M); v kolikor je ocena za objavo premalo zanesljiva, je nadomeščena v tabeli s črko N. Kriterij za uporabo oznak so transparentno razloženi v metodološkem pojasnilu vsake objave. 

Še naprej bomo spremljali in analizirali vpliv trenutnih razmer na statistične podatke, hkrati pa raziskovali možnosti za uporabo dodatnih virov in novih metod za izboljšanje kakovosti podatkov.


DAJALCI PODATKOV


Zavedamo se, da je v trenutnih okoliščinah moteno poslovanje mnogih naših partnerjev, ki nam sporočate podatke. Z namenom, da bomo lahko zagotovili podatke, ki prikazujejo vpliv epidemije COVID-19 na naše gospodarstvo in družbo, je za nas izredno pomembno, da nam tudi v bodoče posredujete vaše podatke. Če podatkov zaradi nastalih razmer ne boste mogli sporočiti pravočasno, vas bomo k oddaji le-teh pozvali naknadno.

Prav tako vabimo vse izbrane osebe, ki v teh dneh prejmete pisno vabilo k sodelovanju v naših raziskovanjih, da se nanj odzovete. Le z vašim sodelovanjem lahko zagotovimo kakovostne podatke.

Pomoč in dodatne informacije vam zagotavljamo nemoteno po elektronski poti:POVPRAŠEVANJE PO PODATKIH

Uporabnikom odgovarjamo na povpraševanja o podatkih v poslovnem času (od ponedeljka do četrtka med 9.00 in 15.30 ter v petek med 9.00 in 14.30), nemoteno, in sicer po elektronski poti: gp.surs@gov.si.


Tudi komunikacijo z mediji zagotavljamo po elektronski poti: pr.surs@gov.si.

Obiščite tudi našo podatkovno bazo SiStat.