Na Statističnem uradu RS se bomo še naprej trudili, da objavimo čim več že napovedanih objav in da statistične podatke ohranimo na najvišji možni ravni. Vse dajalce podatkov prosimo, da še naprej sodelujete v naših raziskovanjih. Le z vašo pomočjo lahko prikažemo vpliv spreminjajočih se razmer na naše gospodarstvo in družbo. Hvala vam. Več informacij

Gospodarska klima, Slovenija, oktober 2019

Gospodarsko razpoloženje še naprej pada

Gospodarska klima je bila oktobra 2019 nižja na mesečni in na letni ravni: na mesečni ravni za 0,7, na letni pa za 7,5 odstotne točke.

  • 25.10.2019
  • |
  • končni podatki

Gospodarsko razpoloženje ponovno slabše kot v prejšnjem mesecu

Vrednost kazalnika gospodarske klime je bila v oktobru 2019 (4,0 odstotne točke) za 0,7 odstotne točke nižja kot v septembru 2019 (4,7 odstotne točke).

Na raven gospodarskega razpoloženja na mesečni ravni je vplivalo poslabšanje razpoloženja med potrošniki (za 0,3 odstotne točke), v gradbeništvu (za 0,2 odstotne točke) in v storitvenih dejavnostih (za 0,1 odstotne točke). Kazalnik zaupanja v predelovalnih dejavnostih in kazalnik zaupanja v trgovini na drobno tokrat nista vplivala na poslabšanje gospodarskega razpoloženja na mesečni ravni.

Gospodarsko razpoloženje slabše tudi na letni ravni

Glede na oktober 2018 je bil kazalnik gospodarske klime v oktobru 2019 nižji za 7,5 odstotne točke.

Na poslabšanje gospodarskega razpoloženja na letni ravni je vplivalo poslabšanje razpoloženja predvsem v predelovalnih dejavnostih (za 4,3 odstotne točke), pa tudi v storitvenih dejavnostih (za 1,3 odstotne točke), med potrošniki (za 1,2 odstotne točke) in v gradbeništvu (za 0,7 odstotne točke). Kazalnik zaupanja v trgovini na drobno tudi na letni ravni ni vplival na poslabšanje gospodarskega razpoloženja.

Kazalnik gospodarske klime, Slovenija, januar 2005–oktober 2019
Kazalnik gospodarske klime, Slovenija, januar 2005–oktober 2019
Vir: SURS
Vpliv posameznih kazalnikov zaupanja na mesečno spremembo gospodarske klime, Slovenija, oktober 2019
Vpliv posameznih kazalnikov zaupanja na mesečno spremembo gospodarske klime, Slovenija, oktober 2019
Vir: SURS
METODOLOŠKO OPOZORILO
Nekateri seštevki in razlike se zaradi zaokroževanja ne ujemajo.

Kazalnik gospodarske klime je tehtani sintezni kazalnik; sestavljajo ga kazalniki zaupanja v predelovalnih dejavnostih, trgovini na drobno, gradbeništvu, storitvenih dejavnostih in kazalnik zaupanja potrošnikov.

Iz podatkov so izločeni vplivi sezone in koledarja.

V raziskovanje Mnenje potrošnikov smo v januarju 2016 uvedli metodološke spremembe, ki lahko vplivajo na vrednost kazalnika gospodarske klime.
Obiščite tudi našo podatkovno bazo SiStat.