Vse dajalce podatkov prosimo, da sodelujete v naših raziskovanjih. Le z vašo pomočjo lahko prikažemo vpliv spreminjajočih se razmer na naše gospodarstvo in družbo. Hvala vam. Več informacij

Martinovanje

Od trsa do vina

V Sloveniji imamo tri vinorodne dežele, ki so razdeljene na devet vinorodnih okolišev. V njih je 15.839 hektarjev vinogradov. Obdeluje jih 30.210 vinogradnikov, ki letno pridelajo skoraj 626.000 hektolitrov vina.

  • 6.11.2019
  • |
  • brez statusa

Vsaka izmed treh vinorodnih dežel oblikuje svoja vina po svoje. Raznolikost slovenske krajine, občutek slovenskega prostora ter bogate vinogradniške in vinarske tradicije – vse to skupaj vinarji radi poimenujejo s francoskim izrazom terroir – se izrazi v vsaki kapljici naših vin. Del vinogradniško-vinarske tradicije je tudi praznik svetega Martina, martinovo, ki ga praznujemo 11. novembra, ko se, kot pravi pregovor, mošt spremeni v vino. Do tega praznika vodi dolga pot, ki jo vsako leto prehodi 30.210 slovenskih vinogradnikov.

Ta pot se začne v slovenskih trsnicah, ki obsegajo 82 hektarjev. V njih trsničarji pridelujejo trte cepljenke, ki jih nato vzgojijo v sadike vinske trte, ki najdejo svoj prostor v enem izmed 49.500 vinogradov po Sloveniji.
Po najnovejših podatkih o pričakovanih pridelkih poznih posevkov, sadja in grozdja – ti se nanašajo na stanje 5. septembra 2019 – naj bi slovenski vinogradniki v letu 2019 pridelali okoli 108.300 ton grozdja. Od tega naj bi pridelek belih sort znašal 75.600 ton, pridelek rdečih sort pa 32.700 ton. V primerjavi z rekordnim pridelkom grozdja v letu 2018 naj bi bil sicer pričakovani pridelek grozdja v letu 2019 za 15 % lažji, glede na pridelek grozdja v letu 2017, na katero se nanašajo podatki, uporabljeni v naši grafični predstavitvi, pa težji. Pričakujemo torej lahko dobro letino grozdja in s tem dobro vinsko letino, táko, ki si bo tudi letos zaslužila praznik.

Obiščite tudi našo podatkovno bazo SiStat.