Gospodarska klima, Slovenija, september 2019

Gospodarsko razpoloženje slabše

Gospodarska klima je bila septembra 2019 na mesečni ravni za 1,2 odstotne točke nižja, na letni pa za 3,4 odstotne točke nižja.

  • 24. 9. 2019 ob 10:30
  • |
  • končni podatki
Gospodarsko razpoloženje slabše kot v prejšnjem mesecu

Vrednost kazalnika gospodarske klime je bila v septembru 2019 (4,8 odstotne točke) za 1,2 odstotne točke nižja kot v avgustu 2019 (6,0 odstotne točke).

Na poslabšanje gospodarskega razpoloženja na mesečni ravni je vplivalo slabše razpoloženje med potrošniki (za 0,8 odstotne točke), v predelovalnih dejavnostih (za 0,4 odstotne točke) in v trgovini na drobno (za 0,2 odstotne točke). Poslabšanje je nekoliko omilil pozitiven vpliv kazalnika zaupanja v storitvenih dejavnostih (za 0,2 odstotne točke). Kazalnik zaupanja v gradbeništvu tokrat ni vplival na spremembo gospodarske klime.

Gospodarsko razpoloženje slabše tudi na letni ravni

Na letni ravni se je kazalnik gospodarske klime znižal za 3,4 odstotne točke.

Na poslabšanje gospodarskega razpoloženja na letni ravni je vplivalo slabše razpoloženje v storitvenih dejavnostih (za 1,5 odstotne točke), v predelovalnih dejavnostih (za 1,3 odstotne točke), v gradbeništvu in med potrošniki (vsak po 0,4 odstotne točke). Vpliv kazalnika zaupanja v trgovini na drobno je bil pozitiven (za 0,2 odstotne točke).
Kazalnik gospodarske klime, Slovenija, januar 2005–september 2019
Kazalnik gospodarske klime, Slovenija, januar 2005–september 2019
Vpliv posameznih kazalnikov zaupanja na mesečno spremembo gospodarske klime, Slovenija, september 2019
Vpliv posameznih kazalnikov zaupanja na mesečno spremembo gospodarske klime, Slovenija, september 2019
METODOLOŠKO OPOZORILO
Nekateri seštevki in razlike se zaradi zaokroževanja ne ujemajo.

Kazalnik gospodarske klime je tehtani sintezni kazalnik; sestavljajo ga kazalniki zaupanja v predelovalnih dejavnostih, trgovini na drobno, gradbeništvu, storitvenih dejavnostih in kazalnik zaupanja potrošnikov.

Iz podatkov so izločeni vplivi sezone in koledarja.

V raziskovanje Mnenje potrošnikov smo v januarju 2016 uvedli metodološke spremembe, ki lahko vplivajo na vrednost kazalnika gospodarske klime.
Pri uporabi podatkov in informacij Statističnega urada RS vedno navedite: "Vir: SURS".
Več: Avtorske pravice.