Evropske statistične igre 2019 - evropski zmagovalci

Zmagovalci 2. Evropskih statističnih iger: ekipa Ansofi iz Belgije in ekipa Radiaator iz Estonije

2. Evropske statistične igre zaključujemo z razglasitvijo zmagovalnih ekip, ki tokrat prihajata iz Belgije in Estonije.

 • 5.6.2019
 • |
 • brez statusa

Domiselni videi na temo »Odsev Evrope v statističnih podatkih« 

Več kot 12.000 dijakov iz 14 držav se je prijavilo na tekmovanje, kjer so reševali matematične naloge in po spletu iskali statistične podatke. Med njimi je bilo tudi skoraj 600 slovenskih dijakov. Dijaki so tekmovali v dveh kategorijah: 14–16 let in 16–18 let. Tisti, ki so se uvrstili v nadaljevanje tekmovanja, so pripravili analizo statističnih podatkov, rezultate pa prikazali v kratki predstavitvi. Ekipe, ki so se pri nalogah najbolje izkazale, so se kot državne prvakinje uvrstile v finale (po 4 iz vsake države). Za zaključno nalogo so morali pripraviti video na temo »Odsev Evrope v statističnih podatkih«. Z uporabo uradnih statističnih podatkov so tekmovalci primerjali svojo državo z drugimi evropskimi državami in pri tem poudarili njene najbolj zanimive značilnosti glede na evropsko povprečje.  

Slovenske ekipe, ki so se pomerile v finalu Evropskih statističnih iger 2019, so pripravile videe, ki si jih lahko ogledate na povezavah: 

Video GIN6256, Gimnazija Kranj
Video EMVANA, Gimnazija Novo mesto
Video LTL, Srednja zdravstvena in kemijska šola Novo mesto
Video AltF4, Gimnazija Murska Sobota

Zmagovalni videi Evropskih statističnih iger 2019


Žirija, ki so jo sestavljali strokovnjaki iz različnih evropskih držav, je ocenila več kot 50 oddanih videov in določila najboljših pet iz vsake kategorije. Kljub zahtevni nalogi žirije sta jo zmagovalni ekipi prepričali z najbolj privlačnima, zabavnima in natančno povedanima zgodbama. 

Zmagovalci v skupini 14–16 let
Med mlajšimi tekmovalci je prvo mesto osvojila ekipa Ansofi iz Belgije. Njihov video izstopa s preprosto idejo o tem, kakšno bo življenje mladih čez 10, 20, 30 let. Na podlagi statističnih podatkov nas ekipa namreč popelje v prihodnost mladih na področjih trga dela in zdravstvene nege. Žiriji je bil še posebej všeč izjemno dobro izpeljan osebni pristop članic ekipe. 
Ekipa Viikki9 iz Finske se je uvrstila kot druga, medtem ko je tretje mesto zasedla ekipa MAKAO iz Poljske. Finska ekipa je pripravila animiran video, v poljskem pa so temo predstavili sami dijaki. Žirija je ocenila, da sta si obe ekipi glede na pokazano stopnjo ustvarjalnosti, vsebino in sporočilnost prislužili uvrstitev med prve tri najboljše ekipe. Četrto in peto mesto sta zasedli ekipi CATALINA03 iz Španije in Trilussa's Chicks iz Italije, ki sta prikazali zelo primerljivo raven. 
 
Zmagovalci v skupini 16–18 let
V skupini starejših tekmovalcev (16–18 let) je prvo mesto zasedla ekipa Radiaator iz Estonije. Njihov animirani video na izjemen način primerja Estonijo z drugimi evropskimi državami. Domiselne vizualizacije in splošna sporočilnost videa so prepričale žirijo, da ga je uvrstila na prvo mesto.   
Videa, ki sta zasedla drugo in tretje mesto, sta bila izredno izenačena. Na koncu je drugo mesto pripadlo ekipi igorove iz Hrvaške, tretje pa ekipi Outlier iz Grčije. Po mnenju žirije sta ekipi na zanimiv in ustvarjalen način prenesli teoretično vsebino v svoje video posnetke.  Žirijo sta prepričala tudi preostala videa med najboljšimi petimi, in sicer video ekipe KUFLOWE iz Poljske in ekipe JuNi iz Nemčije.
 
Zmagovalni ekipi iz obeh kategorij bosta povabljeni na slavnostno podelitev priznanj in nagrad, ki bo potekala 11. junija 2019 na Eurostatu v Luksemburgu.  

Letošnjo žirijo so sestavljali strokovnjaki s področij novinarstva, komunikacije in vizualizacije podatkov: 

 • Aeidín Sheppard, Irski statistični urad, vodja komunikacij
 • Alberto Cairo, šola za komunikacijo na Univerzi v Miamiju, katedra za vizualizacijo in novinarstvo
 • Eva Zeglovits, direktorica Inštituta za empirične družbene študije (IFES) 
 • Laurent Monnard, Zvezni statistični urad Švice, vodja sekcije za komunikacijo 
 • Maarten Lambrechts, novinar in strokovnjak za vizualizacijo podatkov
 • Mariella de Crouy, Luxemburger Wort, podatkovna novinarka 
 • Martin Maška, European Youth Press, vodja urada 
 • Sylvia Mann, Statistični urad Luksemburg, vodja oddelka za komunikacijo 
 • Thomas Molén, Svenska Dagbladet, novinar in strokovnjak za vizualizacijo podatkov
 • Tim Allen, predsednik žirije, vodja diseminacije na Eurostatu

Več informacij je na voljo na https://esc2019.eu/esc.htm.


Obiščite tudi našo podatkovno bazo SiStat.