Evropske statistične igre 2019 - zmagovalci nacionalnega tekmovanja

Zmagovalni ekipi sta GIN6256 in EMVANA

Dobili smo zmagovalni ekipi letošnjega nacionalnega dela Evropskih statističnih iger, ki bosta skupaj z drugouvrščenima ekipama iz vsake kategorije sodelovali v evropskem finalu in se z vrstniki iz 14 drugih evropskih držav pomerili v sklepnem dejanju omenjenega tekmovanja.  

  • 29. 3. 2019 ob 10:30
  • |
  • brez statusa

Zmagovalci nacionalnega dela tekmovanja so znani

Nacionalni del Evropskih statističnih iger 2019 je končan. Do zmage se je med ekipami kategorije A, v kateri so tekmovali dijaki zadnjih dveh letnikov, prebila ekipa GIN6256 iz Gimnazije Kranj, med ekipami v kategoriji B, v kateri so tekmovali dijaki prvih dveh letnikov, pa ekipa EMVANA iz Gimnazije Novo mesto. Obe zmagovalni ekipi sta se odlično odrezali pri odgovarjanju na vprašanja iz statistike v prvem preizkusu, zelo dobro pa tudi pri pripravi analize statističnih podatkov v drugem preizkusu. Žirija je njuni raziskovalni nalogi ocenila z najvišjim številom točk. Oba izdelka in naloge štirih drugih najbolje uvrščenih ekip iz vsake kategorije so na ogled na spodnjih povezavah.

NAJBOLJŠIH 5 EKIP IZ KATEGORIJE A


LTL, Srednja zdravstvena in kemijska šola Novo mesto 
Dolomiti, Gimnazija Želimlje
Prevaranti, Gimnazija Litija
moŽGANCI, Gimnazija Škofja Loka

NAJBOLJŠIH 5 EKIP IZ KATEGORIJE B

AltF4, Gimnazija Murska Sobota
DRUGA2, II. Gimnazija Maribor
JNJ, Šolski center Postojna
ZMG, Gimnazija Kranj


Po dve ekipi iz vsake kategorije bosta nadaljevali tekmovanje v evropskem finalu

Štiri najbolje uvrščene ekipe, GIN6256 in LTL iz kategorije A ter EMVANA in AltF4 iz kategorije B, imajo zdaj možnost, da osvojijo zmago še na evropski ravni. Njihova naloga bo pripraviti do dve minuti dolg video s temo Odsev Evrope v statističnih podatkih. Evropa je celota različnih vidikov in številnih podrobnosti: na njenem območju so majhne vasi in velika mesta, mestna delovna sila je vključena večinoma v storitvene dejavnosti, podeželska pa se ukvarja pretežno s kmetijstvom, nekatera evropska gospodarstva so usmerjena v turizem, druga v industrijske panoge, nekatere države zaznamujejo znatne stopnje preseljevanja. 
V videu se bodo dijaki lahko navezali na statistične podatke, zaradi katerih je Slovenija med evropskimi državami nekaj posebnega in v primerjavi z njimi izstopa, ali pa na take, ki jo uvrščajo v povprečje. V videu predstavljeno idejo bodo morali dijaki na kratko utemeljiti še v spremljevalnem dokumentu.

Ekipe bodo imele čas za pripravo videa od 1. aprila do 15. maja, rezultati evropskega finala pa bodo znani 5. junija. Zmagovalni ekipi iz obeh kategorij bosta 11. junija povabljeni na slavnostno podelitev nagrad v Luksemburg, ki jo bo tokrat gostil Eurostat, evropski statistični urad.

Ker je bila tema videa sporočena pozneje in ker so bili spremenjeni nekateri roki ter dodane nekatere podrobnosti glede datuma in kraja slavnostne podelitve, objavljamo tukaj posodobljena Pravila za evropski del tekmovanja Evropske statistične igre 2019

Vsem, ki ste sodelovali na tokratnem nacionalnem delu tekmovanja, čestitamo za dosežene uspehe, evropskim finalistom pa želimo veliko uspeha v sklepnem dejanju Evropskih statističnih iger 2019.
Pri uporabi podatkov in informacij Statističnega urada RS vedno navedite: "Vir: SURS".
Več: Avtorske pravice.