Svetovni dan piva

Prvič v zadnjih 10 letih smo več piva uvozili, kot smo ga izvozili

Od leta 2007 se po svetu vsak prvi petek v avgustu praznuje svetovni dan piva. To je dan, ki je posvečen ljubiteljem piva, pivovarjem, hmeljarjem in lastnikom pivnic. 

  • 31.7.2018
  • |
  • brez statusa
Poraba
Na spletu je dostopnih veliko različnih virov o porabi oziroma količini popitega piva. Statistični urad pridobi podatke o letni porabi piva v statističnem raziskovanju o porabi v gospodinjstvih. Po zadnjih podatkih (ti so na voljo za leto 2015) porabi prebivalec Slovenije na leto povprečno 26 litrov piva. Poraba piva pri nas se v zadnjih 10 letih ni bistveno spreminjala.

Proizvodnja in trgovanje 
V Sloveniji je v letu 2017 delovalo 57 podjetij, katerih glavna dejavnost je bila proizvodnja piva. Njihovo število se je zelo povečevalo po letu 2010; takrat jih je bilo le 13.

V letu 2017 smo prvič v zadnjih 10 letih več piva uvozili, kot smo ga izvozili. Izvozili smo ga namreč za 28,5 milijona evrov, uvozili pa za 29,5 milijona evrov. Izvozili smo ga največ v Hrvaško (28 %),  Italijo (28 %) ter Bosno in Hercegovino (21 %), uvozili pa iz Avstrije (39 %), Hrvaške (17 %) in Italije (10 %).

Trgovanje s pivom je najživahnejše v poletnih mesecih, v juniju, juliju in avgustu. V letu 2017 smo v teh mesecih izvozili 41 % celotnega letnega izvoza piva (od tega največ v avgustu), uvozili pa 35 % celotnega letnega uvoza te pijače.

Cene
V gostinskih lokalih smo lani (2017) za pol litra svetlega piva odšteli povprečno 2,78 evra. Cena piva v trgovinah se v zadnjih petih letih ni bistveno spreminjala. Povprečna cena za liter piva (v steklenicah po 0,5 ali 0,66 litra) je bila malo manj kot 2 evra.

Hmelj
V Sloveniji smo v letu 2017 pridelali na skoraj 1.600 hektarjih površine 2.160 ton hmelja, kar je bilo za 13 % manj kot v letu pred tem. Večji pridelovalki hmelja med državami članicami EU sta le še Nemčija in Češka republika. 


Slovenija veliko več hmelja izvozi kot uvozi. Lani smo ga izvozili za več kot 22 milijonov evrov, uvozili pa smo ga za 1,3 milijona evrov. Približno polovico smo ga izvozili v Nemčijo, izvažamo pa ga tudi v bolj eksotične države (na Sejšele, v Kitajsko, Vietnam, Japonsko, Brazilijo, Argentino, Indijo in druge).  

Podrobni podatki in časovne vrste podatkov so vam na voljo v podatkovni bazi SI-STAT.
Naša spletna stran uporablja piškotke za potrebe analize obiska. Z nadaljnim brskanjem po spletišču soglašate z uporabo piškotkov.   Podrobnosti