Bilance proizvodnje in potrošnje kmetijskih proizvodov, Slovenija, 2017
Najnižje stopnje samooskrbe v letu 2017 izkazovale bilance svežega sadja (21 %), zelenjave (39 %) in meda (45 %)
Prebivalec Slovenije je v letu 2017 porabil za prehrano največ žit (121 kg), porabil pa je tudi 113 kg zelenjave, 71 kg svežega sadja, 93 kg mesa, 68 kg krompirja, 12 kg jajc ter skoraj kilogram medu.
Stopnje samooskrbe posebno nizke pri svežem sadju, zelenjavi, medu in krompirju
Posebno nizke stopnje samooskrbe so v letu 2017 izkazovale bilance svežega sadja, zelenjave, meda in krompirja; pri svežem sadju je znašala 21 %, pri zelenjavi 39 %, pri medu 45 %, pri krompirju pa 50 %.
Stopnja samooskrbe z žiti 63-odstotna
Domača proizvodnja žit je po začasnih podatkih v letu 2017 dosegla skoraj 550.000 ton, domača potrošnja pa je presegla 865.000 ton, zato je bila stopnja samooskrbe precej nizka, 63-odstotna. Proizvodnja svežega sadja je v tem letu dosegla približno 40.000 ton, domača potrošnja pa več kot 185.000 ton, zato je bila stopnja samooskrbe zelo nizka, le 21-odstotna.
Nekoliko nižja potrošnja krompirja, mesa in meda na prebivalca
Prebivalec Slovenije je v letu 2017 porabil za prehrano povprečno tudi 93 kg mesa, 68 kg krompirja, 12 kg jajc ter skoraj kilogram medu.
Koledarske rastlinske in živalske bilance, Slovenija, 2017
Vira: SURS, KIS |
Več: Avtorske pravice.