Boljši, slabši, povprečni – Statistični portret Slovenije v mednarodni skupnosti 2018

Boljši, slabši, povprečni – sveža izdaja

EU sestavlja zdaj 28 držav, ki se med seboj zelo razlikujejo, v marsičem pa so si tudi podobne. Kam, kako se v tej skupnosti držav uvršča Slovenija? Več o tem v novi izdaji SURS-ove publikacije Boljši, slabši, povprečni – statistični portret Slovenije v mednarodni skupnosti.

  • 12. 6. 2018 ob 10:30
  • |
  • brez statusa

Na Statističnem uradu smo pripravili novo izdajo publikacije, v kateri prikazujemo Slovenijo skupaj z drugimi državami članicami Evropske unije, da jo lahko primerjamo z njimi. Za razvoj posamezne države in širše regije, s katero se posamezna država povezuje, je nujna tudi vpetost v mednarodne tokove. Tudi zato je primerjava z drugimi državami potrebna in koristna. Ne gre za tekmovanje. V publikaciji prikazujemo področja, na katerih Slovenija izstopa v pozitivnem smislu, področja, na katerih se uvršča v povprečje, in področja, na katerih se lahko še izboljša. Nekaj izsekov iz vsebine:

Gostota naseljenosti

Glede na gostoto naseljenosti se Slovenija uvršča v sredino držav članic EU-28; v Sloveniji  so v 2016 v povprečju živeli 103 prebivalci na kvadratnem kilometru. Najredkeje poseljena država v EU-28 je bila Finska (18 prebivalcev na km2), najgosteje pa Malta (1.450 prebivalcev na km2). Po površini je največja država v EU-28 Francija, ki meri 633.000 km2, najmanjša pa Malta (315 km2).Število prebivalcev

Največ prebivalcev med državami članicami EU-28  je v 2017 imela Nemčija, 82,5 milijona, najmanj Malta (0,5 milijona). Slovenija se je z 2,1 milijona prebivalcev uvrstila med manjše države v EU-28; manj prebivalcev so imele Latvija, Estonija, Ciper, Luksemburg in že omenjena Malta.
Povprečno najstarejše prebivalstvo je v 2017 imela Nemčija, povprečno najmlajše Irska. Irska je imela največ 0–14 let starih prebivalcev (21 %), Italija pa največ 65 ali več let starih prebivalcev (22 %). V Sloveniji je bilo prvih 15 %, drugih 19 %.Publikacijo Boljši, slabši, povprečni lahko preberete na naši spletni strani, lahko pa jo tudi samo prelistate:

Obvestilo

Za prikaz vsebine je potrebno strinjanje s piškotki.

Več o piškotkih

Obiščite tudi našo podatkovno bazo SiStat.