Prosta in zasedena delovna mesta, Slovenija, 1. četrtletje 2018

V 1. četrtletju 2018 je Slovenija dosegla najvišjo stopnjo prostih delovnih mest v obdobju od leta 2008

Leto 2018 se je na področju prostih delovnih mest začelo ugodno. Povečalo se je število prostih in zasedenih delovnih mest, kar je imelo za posledico najvišjo stopnjo prostih delovnih mest po letu 2008, znašala je 2,5 %.

  • 10.5.2018
  • |
  • končni podatki

Ponudba prostih delovnih mest se je v začetku leta povečala 

V 1. četrtletju 2018 je bilo v Sloveniji zabeleženih nekaj več kot 19.000 prostih delovnih mest, kar je za 2.000 več kot jih je bilo v prejšnjem četrtletju. Z vidika dejavnosti je bilo razpisanih največ prostih delovnih mest v celotni Sloveniji v predelovalnih dejavnostih, v gradbeništvu in v trgovini.
Delodajalci z 10 ali več zaposlenimi osebami so v tem četrtletju razpisali nekaj več kot 12.000 prostih delovnih mest, kar je bilo 63,2 % vseh prostih delovnih mest v Sloveniji.

Kakšen vpliv je imelo povečanje števila prostih in zasedenih delovnih mest na stopnjo prostih delovnih mest?

Stopnja prostih delovnih mest je v 1. četrtletju 2018 znašala 2,5 %, kar je za dve desetinki odstotne točke več kot v prejšnjem četrtletju. V primerjavi z istim obdobjem lani pa se je povečala za 5 desetink odstotne točke. Najvišjo stopnjo prostih delovnih mest so imeli v dejavnosti gradbeništvo (6,2 %) in v dejavnosti gostinstvo (5,9 %). Povečanje števila prostih in zasedenih delovnih mest je imelo za posledico najvišjo stopnjo prostih delovnih mest v obdobju od leta 2008 (2,5 %). Najnižjo stopnjo prostih delovnih mest (0,6 %) je Slovenija dosegla v drugi polovici leta 2009.

Rast števila zasedenih delovnih mest se nadaljuje

V 1. četrtletju 2018 je bilo zasedenih skoraj 743.600 delovnih mest, kar je za skoraj 5.500 več kot v prejšnjem četrtletju. Število zasedenih delovnih mest se je v primerjavi s prejšnjim četrtletjem najbolj povečalo v predelovalnih dejavnostih, v gradbeništvu in v dejavnosti prometa in skladiščenja. Glede na večje povpraševanje po delovni sili v tem četrtletju lahko pričakujemo povečano število zasedenih delovnih mest tudi v naslednjem četrtletju, seveda če bodo delodajalci našli ustrezne ljudi in jih tudi zaposlili.

Kam se uvršča Slovenija v primerjavi z ostalimi državami članicami EU?

Eurostat je objavil zadnje razpoložljive podatke za četrto četrtletje 2017, in sicer za 24 držav članic EU, v teh državah je stopnja prostih delovnih mest v povprečju znašala 2 % in je bila za dve desetinki odstotne točke višja kot v prejšnjem letu. Najvišja stopnja prostih delovnih mest je bila zabeležena v Češki republiki, in sicer je znašala 4,4 %, in v Belgiji, kjer je znašala 3,4 %. Slovenija se je izmed štiriindvajsetih držav uvrstila na deveto mesto z 2 % stopnjo prostih delovnih mest, kar je povsem enako povprečju EU. Na dnu lestvice 24 držav je bila Grčija z najnižjo stopnjo prostih delovnih mest, in sicer 0,1 %. Iz teh podatkov niso izločeni vplivi sezone in koledarja.

Stopnja prostih delovnih mest, Slovenija
Stopnja prostih delovnih mest, Slovenija
1) Prelom v časovni vrsti podatkov.
Vir: SURS
Stopnja prostih delovnih mest v državah EU1), originalni podatki, četrto četrtletje 2017
Stopnja prostih delovnih mest v državah EU<sup>1)</sup>, originalni podatki, četrto četrtletje 2017
1) Za ostale države podatki niso na voljo.
Vir: Eurostat
METODOLOŠKO OPOZORILO

Iz podatkov so izločeni vplivi sezone in koledarja.

 

Podrobni podatki in časovne vrste podatkov so vam na voljo v podatkovni bazi SI-STAT.
Naša spletna stran uporablja piškotke za potrebe analize obiska. Z nadaljnim brskanjem po spletišču soglašate z uporabo piškotkov.   Podrobnosti