Dejavnosti povezane s kriptovalutami in njihovim pridobivanjem

Dejavnosti, povezane s kriptovalutami in njihovim pridobivanjem

Kriptovalute so nastale leta 2009 kot posledica finančne krize, v letu 2017 so postale bolj zanimive tudi v Sloveniji. Nastajajo s postopkom rudarjenja, v zvezi z rudarjenjem in trgovanjem se pojavljajo vprašanja, kako se te dejavnosti razvrščajo po Standardni klasifikaciji dejavnosti.

  • 5.4.2018
  • |
  • končni podatki

Kriptovalute niso novost, so pa v 2017 postale bolj priljubljene tudi v Sloveniji in s pojavom dejavnosti, povezanih z njimi, so se pojavila tudi vprašanja podjetij in nekaterih institucij o tem, kako naj te dejavnosti razvrščajo po Standardni klasifikaciji dejavnosti 2008 (SKD 2008). Ker je za to klasifikacijo pristojen SURS, smo v zvezi s tem pripravili nekaj pojasnil.

Kaj so kriptovalute?

Prva kriptovaluta, kriptožeton, to je bil bitcoin, se je pojavila leta 2009 kot posledica svetovne finančne krize, ki je leta 2008 zajela svetovni bančni sistem in ga pripeljala skoraj do zloma, in sicer je nastala z osnovnim namenom, vzpostaviti decentraliziran elektronski plačilni sistem, tj. razpršeno plačilno omrežje, ki ga bodo poganjali uporabniki brez centralnega organa ali posrednikov.  

Kriptovalute – teh je zdaj že več vrst – so nastale kot kritika družbene odvisnosti od finančnih institucij na področju elektronskih plačil, saj se uporabljajo kot zaupanja vredni posredniki pri postopku plačil. Gre za sredstvo, ki ne obstaja v fizični, temveč v digitalni, neopredmeteni obliki. Med bolj znane kriptovalute sodijo bitcoin, ethereum, ripple, litecoin, monero idr. 

Kriptovalute se lahko pridobijo z nakupom (menjava za denar) ali kot nagrada oz. "plačilo" za opravljeno storitev (rudarjenje). Imetnik kriptovalut hrani te valute v digitalni denarnici oz. denarnicah (teh je namreč več vrst), ki vsebujejo zapise o transakcijah, shranjenih v blokih, ter ima nad njimi nadzor (odloči se, kdaj jih bo prodal ali zamenjal za storitve ali blago).

Rudarjenje

Kriptovalute nastajajo s postopkom rudarjenja. Gre za reševanje zapletenih kriptografskih algoritmov, ki zahtevajo močne računalniške procesorje. Rudarjenje je operacija, pri kateri se ustvarjajo novi bloki; opravljajo ga rudarji.
Rudarji rešujejo zahteven kriptografski problem, in ko najdejo rešitev, se oblikuje nov blok, ta se doda obstoječi verigi blokov (blokchain) in se shrani v javno knjigo vseh transakcij, ki beleži vse opravljene transakcije. S tem je transakcija potrjena in nespremenljiva. Preverjanje in potrjevanje transakcij opravljajo številni računalniki, povezani v omrežje, ki skrbijo, da se kriptovalute lahko prenakažejo iz ene denarnice v drugo. Za vključitev v blok se za večino transakcij zahteva provizija; zbrane provizije pripadajo rudarjem.
Za varen prenos podatkov in denarja na spletu se uporablja kriptografija, tj. proces za pretvorbo čitljivih podatkov v skoraj nezlomljivo obliko znakov.

Rudarjenje s kriptovalutami kot dejavnost spada med računalniške storitve obdelave podatkov, in to tako preverjanje in potrjevanje transakcij, ki so se opravile s kriptožetoni, kot tudi reševanje kriptografskih algoritmov. Tovrstno rudarjenje torej po Standardni klasifikaciji dejavnosti 2008 uvrstimo v dejavnost 63.110 Obdelava podatkov in s tem povezane dejavnosti, po Klasifikaciji proizvodov po dejavnosti (CPA) pa v kategorijo 63.11.11 Obdelava podatkov: omogočanje uporabe naprav ali mrež za obdelavo podatkov.

Trgovanje s kriptovalutami in svetovanje o nakupu/prodaji kriptovalut

Trgovanje s kriptovalutami sestoji iz nakupa in/ali prodaje kriptovalut. To dejavnost lahko opravljamo bodisi zase ali za naročnika. Poteka prek posebnih menjalnih platform (virtualnih tržnic), ki delujejo kot posredniki. Trgovanje s kriptovalutami za naročnika se kot dejavnost obravnava kot posredništvo pri prodaji.

Virtualne valute niso taka plačilna sredstva, kot jih pokrivata oddelka 64 Dejavnosti finančnih storitev, razen zavarovalništva in dejavnosti pokojninskih skladov ali 66 Pomožne dejavnosti za finančne in zavarovalniške storitve iz področja K Finančne in zavarovalniške dejavnosti iz evropske klasifikacije gospodarskih dejavnosti NACE in posledično nacionalne Standardne klasifikacije dejavnosti (SKD), in zato dejavnosti trgovanje s kriptovalutami ne uvrščamo v to področje, ampak (trenutno) med dejavnosti iz področja N Druge raznovrstne poslovne dejavnosti po SKD: 82.990 Drugje nerazvrščene spremljajoče dejavnosti za poslovanje; po CPA: 82.99.19 Druge pomožne poslovne storitve, d. n. Enako se razvrščajo tudi provizije oz. plačila za storitev menjave običajnih valut v virtualne, storitve, povezane s posredovanjem menjalnih platform, storitve elektronskih denarnic, storitve kriptografskih tokenov (žetonov) ter svetovanje v zvezi s prodajo ali nakupom kriptovalut.

Za pomoč pri razvrščanju oziroma določanju ustrezne šifre dejavnosti za opravljanje določene storitve ali proizvodnje določenega proizvoda po klasifikaciji SKD lahko uporabite E-iskalnik SKD 2008
 
 Zanimivosti:

• Postopek rudarjenja zahteva veliko električne energije. Islandija, ki velja za eno najbolj priljubljenih držav za rudarjenje z bitcoini, bo na primer, če sodimo po trenutnem trendu, za rudarjenje z bitcoini letos porabila več električne energije, kot je porabijo vsa gospodinjstva v državi. Strokovnjaki ob tem opozarjajo, da bo zaradi tega lahko začelo celo primanjkovati elektrike. (Vir: svetkapitala.delo.si)

• Trenutno (4. 4. 2018) obstaja okrog 1600 kriptovalut. (Vir: coinmarketcap.com; vodilna analitična spletna stran za kriptovalute)

• Podatki na Google Trends, to je zmogljivo orodje, ki omogoča podroben vpogled v teme, ki najbolj privlačijo uporabnike spletnega iskalnika Google, kažejo, da je ključna beseda "cryptocurrency", to je angleški izraz za kriptovaluto, v zadnjem letu in tudi v zadnjih treh mesecih med vsemi narodi na svetu, ki uporabljajo Google, najbolj zanimala prav Slovence. (Vir: siol.net)  

• Kriptovalute so tvegana naložba; njihova vrednost lahko hitro zraste in tudi hitro pade. Vrednost posamezne kriptovalute lahko v določenem obdobju pade za 90 % ali več, lahko tudi na 0, lahko izgine iz obtoka in tako izgubimo vsa vložena sredstva. 

Uporabljeni viri:
finance.si
monitor.si
Eurostat CIRCABC
svetkriptovalut.si
cryptocurrencyfacts.com
investopedia.com
bloomberg.com
euronews.com
esma.europa.eu
cointelegraph.com
techopedia.com

Podrobni podatki in časovne vrste podatkov so vam na voljo v podatkovni bazi SI-STAT.
Naša spletna stran uporablja piškotke za potrebe analize obiska. Z nadaljnim brskanjem po spletišču soglašate z uporabo piškotkov.   Podrobnosti