Izbrane teme iz Statopisa 2017 - 3. del

V 2016 je Slovenija izvozila za skoraj 4 % več blaga, kot ga je uvozila

V 2016 je Slovenija več blaga izvozila, kot ga je uvozila. Glede na vrsto prevoza tako uvoza kot izvoza je prevladoval cestni prevoz. Cestna vozila so bila blago, ki smo ga največ izvozili iz Slovenije in tudi uvozili v Slovenijo.

  • 5.2.2018
  • |
  • brez statusa

Izvoz večji od uvoza

Slovenija je v 2016 izvozila za 25 milijard EUR blaga, uvozila pa ga je za 24,1 milijarde EUR. Saldo trgovinske bilance, to je razmerje med vrednostjo izvoza in uvoza, je bil torej pozitiven. Znašal je 859 milijonov EUR. Vrednostno je tako Slovenija izvozila za skoraj 4 % več blaga, kot ga je uvozila.
Največ izvoženega in uvoženega blaga (vrednostno) je bilo prepeljanega v namembno državo po cesti (s cestnim prevozom); na drugem mestu je bil pomorski prevoz (vendar s precej manjšim deležem).


Slovenija trguje v glavnem z drugimi državami članicami EU. V omenjene države je v 2016 izvozila za 76 % vrednosti vsega izvoženega blaga, iz teh držav uvozila pa za 81 % vrednosti vsega uvoženega blaga. Najpomembnejša trgovinska partnerica Slovenije je Nemčija. Tja smo izvozili za nekaj manj kot 21 milijard EUR, od tam uvozili pa za nekaj več kot 19 milijard EUR blaga.

Cestna vozila – naše glavno uvozno in izvozno blago

Česa smo v 2016 vrednostno največ uvozili in česa največ izvozili? Največ, za 13 % vrednosti vsega uvoženega blaga, je bilo cestnih vozil, sledili so električni stroji in naprave (7 %) in nafta ter naftni derivati (6 %). Tudi izvozili smo vrednostno največ cestnih vozil (za 15 % vrednosti vsega izvoženega blaga). Sledili so medicinski in farmacevtski proizvodi (10 %), na tretjem pa električni stroji in naprave (skoraj 10 %).Več zanimivih podatkov z različnih tematskih področij je na voljo v elektronski obliki Statopisa. Vabljeni k branju!

Podrobni podatki in časovne vrste podatkov so vam na voljo v podatkovni bazi SI-STAT.
Naša spletna stran uporablja piškotke za potrebe analize obiska. Z nadaljnim brskanjem po spletišču soglašate z uporabo piškotkov.   Podrobnosti