Prosta in zasedena delovna mesta, Slovenija, 3. četrtletje 2017

V 3. četrtletju 2017 je iskalo novo delovno silo 20,7 % delodajalcev

V 3. četrtletju 2017 je bilo za okoli 1.100 več prostih delovnih mest kot v prejšnjem četrtletju. Povečalo se je tudi število zasedenih delovnih mest, in sicer za skoraj 4.600, medtem ko se je stopnja prostih delovnih mest povečala za desetinko odstotne točke.

  • 13.11.2017
  • |
  • končni podatki

Ponudba prostih delovnih mest za 6,9 % večja kot v prejšnjem četrtletju

V 3. četrtletju 2017 je bilo v Sloveniji objavljenih  skoraj 17.300 prostih delovnih mest, to je za 6,9 % (ali za 1.100) več, kot jih je bilo v prejšnjem četrtletju. Z vidika dejavnosti je bilo največ prostih delovnih mest v celotni Slovenije – tako kot v prejšnjem četrtletju – v predelovalnih dejavnostih (okoli 4.500) in v gradbeništvu (skoraj 3.100).

Delodajalci z 10 ali več zaposlenimi osebami so v tem četrtletju razpisali  nekaj več kot 10.300 prostih delovnih mest. To je 59,7 % vseh prostih delovnih mest, kar pa je za 3,6-odstotne točke manj kot v prejšnjem četrtletju. Število prostih delovnih se je najizraziteje povečalo pri delodajalcih z 10 ali več zaposlenimi osebami v dejavnosti promet in skladiščenje, in sicer jih je bilo za okoli 240 več kot v prejšnjem četrtletju.

Koliko delodajalcev objavi prosta delovna mesta

V tem raziskovanju so zajeti delodajalci z vsaj eno zaposleno osebo razen tistih, ki imajo registrirano kmetijstvo kot glavno dejavnost. V 3. četrtletju je bilo poslovnih subjektov, ki so objavili vsaj eno prosto delovno mesto, 20,7 %, to je za 1,0 % več kot v prejšnjem četrtletju. Ugodna gospodarska klima vpliva, da se povečuje število prostih delovnih mest, in to pri čedalje večjem številu različnih delodajalcev, ki iščejo nove kandidate.

Stopnja prostih delovnih mest višja za desetinko odstotne točke

Stopnja prostih delovnih mest je v 3. četrtletju 2017 znašala 2,3 %, kar je za desetinko odstotne točke več kot v prejšnjem četrtletju, v primerjavi z enakim obdobjem lani pa se je povečala za 6 desetink odstotne točke. Enako kot prejšnje četrtletje je bila tudi tokrat stopnja prostih delovnih mest najvišja v dejavnosti gradbeništvo (znašala je 5,9 %) in v dejavnosti gostinstvo (5,3 %).

Večje povpraševanje po novi delovni sili, več zasedenih delovnih mest

Podatki, iz katerih so odstranjeni vplivi sezone in koledarja, kažejo, da se število zasedenih delovnih mest povečuje že od drugega četrtletja 2014. V 3. četrtletju 2017 je bilo zasedenih skoraj 729.000 delovnih mest, kar je za skoraj 4.600 več kot v prejšnjem četrtletju. Od vseh zasedenih delovnih mest jih je bilo 80,8 % pri delodajalcih z vsaj 10 zaposlenimi osebami.

V primerjavi s prejšnjim četrtletjem se je število zasedenih delovnih mest najbolj povečalo v predelovalnih dejavnostih (za nekaj več kot 2.100) in v dejavnosti promet in skladiščenje (za skoraj 700).

 

Stopnja prostih delovnih mest, Slovenija
Stopnja prostih delovnih mest, Slovenija
1) Prelom v časovni vrsti podatkov.
Vir: SURS
METODOLOŠKO OPOZORILO
Od leta 2015 SURS zbira podatke o številu prostih delovnih mest samostojno. Posledica tega je prelom v časovni vrsti podatkov.

Iz podatkov so izločeni vplivi sezone in koledarja.
Podrobni podatki in časovne vrste podatkov so vam na voljo v podatkovni bazi SI-STAT.
Naša spletna stran uporablja piškotke za potrebe analize obiska. Z nadaljnim brskanjem po spletišču soglašate z uporabo piškotkov.   Podrobnosti