Krajevna imena, Slovenija, 1. 1. 2017

Koliko "sončnih" ulic imamo na sončni strani Alp?

V Sloveniji imamo 41 ulic, katerih imena nakazujejo pomensko povezavo s soncem. 

  • 3.10.2017
  • |
  • brez statusa

Po dežju vedno posije sonce …

V Sloveniji je 41 ulic, katerih imena so pomensko povezana z besedo sonce. Imamo 18  Sončnih poti in prav tako 18 Sončnih ulic,  po eno Sončno vas in Sončno nabrežje ter Sončne terase, po en Sončni log in Sončni grič. V vseh omenjenih ''sončnih'' ulicah skupaj živi 2.006 prebivalcev. Najgosteje poseljene ulice od omenjenih so Sončni log v naselju Logatec (352 prebivalcev),  Sončna pot v naselju Portorož (150), Sončna ulica v naselju Šempeter v Savinjski dolini (138) in Sončni grič v naselju Velenje (104).

Ulice, ki nas s svojim imenom spominjajo na sonce, najdemo v osmih regijah (od dvanajstih). Najbolj ''sončna'' med temi  pa je podravska regija; tam je namreč kar 11 uličnih imen pomensko povezanih z besedo sonce. V koroški, zasavski, posavski in primorsko-notranjski regiji pa nimajo nobene ulice s takim imenom.

Dež … Dežno … 

Imamo tudi naselja z imeni, ob katerih v prvem trenutku pomislimo, da gre za naselja, kjer je veliko dežja. Ko pa pogledamo v etimološki slovar, vidimo, da ni tako. Taki naselji sta Dežno pri Makolah in Dežno pri Podlehniku. Gre za manjši naselji v podravski regiji, z manj kot 100 prebivalci, na manj kot 10 km2. Na dež nas lahko spomnijo še imena nekaterih drugih naselij, na primer Luže (občina Šenčur), Luža, Mrzla Luža (obe naselji v občini Trebnje), Lužarji (občina Velike Lašče). Prvotni prebivalci teh krajev pa naj bi nekoč zares živeli ob lužah.

Vabimo vas, da na spletni strani pobrskate še po imenih drugih 6.036 naselij in 10.112 ulic ter po številnih drugih zanimivih podatkih.
Podrobni podatki in časovne vrste podatkov so vam na voljo v podatkovni bazi SI-STAT.
Naša spletna stran uporablja piškotke za potrebe analize obiska. Z nadaljnim brskanjem po spletišču soglašate z uporabo piškotkov.   Podrobnosti