Prosta in zasedena delovna mesta, Slovenija, 2. četrtletje 2017

Tudi v 2. četrtletju 2017 večje število prostih in zasedenih delovnih mest

V 2. četrtletju 2017 je bilo za dobrih 1.600 več prostih delovnih mest kot v prejšnjem četrtletju. Prav tako se je povečalo tudi število zasedenih delovnih mest, in sicer za dobrih 7.300, medtem ko se je stopnja prostih delovnih mest povečala za dve-desetinki odstotne točke.

  • 10.8.2017
  • |
  • končni podatki

Ponudba prostih delovnih mest za 11,2 % večja

V 2. četrtletju 2017 je bilo v Sloveniji registriranih nekaj več kot 16.000 prostih delovnih mest, to je za 11,2 % (ali 1.620) več, kot jih je bilo v prejšnjem četrtletju. Največ prostih delovnih mest na ravni Slovenije je bilo v predelovalnih dejavnostih (okoli 3.500) in v gradbeništvu (nekaj več kot 3.200).

V tem četrtletju so delodajalci z 10 ali več zaposlenimi osebami skupaj razpisali skoraj 10.300 prostih delovnih mest, kar predstavlja 64,2 % vseh prostih delovnih mest. Največji porast števila prostih delovnih mest pri delodajalcih z 10 ali več zaposlenimi osebami je bil v dejavnosti trgovine, vzdrževanja in popravila motornih vozil, in sicer za okoli 440 več kot v prejšnjem četrtletju.

Stopnja prostih delovnih mest višja za dve-desetinki odstotne točke

Stopnja prostih delovnih mest je v 2. četrtletju 2017 znašala 2,2 %, kar je za dve-desetinki odstotne točke več kot v prejšnjem četrtletju, v primerjavi z enakim obdobjem lani pa se je povečala za 5-desetink odstotne točke. Enako kot prejšnje četrtletje je bila tudi tokrat stopnja prostih delovnih mest najvišja v dejavnosti gradbeništvo, znašala je 6,2 %, in v dejavnosti gostinstvo, kjer je znašala 5,0 %.

Večje povpraševanje po novi delovni sili - več zasedenih delovnih mest

Podatki z izločenim vplivom sezone in koledarja kažejo, da se število zasedenih delovnih mest povečuje že od drugega četrtletja 2014. V 2. četrtletju 2017 je bilo zasedenih okoli 724.400 delovnih mest, kar je za okoli 7.300 več kot v prejšnjem četrtletju. Od vseh zasedenih delovnih mest jih je bilo 80,6 % pri delodajalcih z vsaj 10 zaposlenimi osebami.

V primerjavi s prejšnjim četrtletjem se je število zasedenih delovnih mest povečalo v vseh področjih dejavnosti, razen v treh, in sicer v dejavnostih oskrbe z vodo, ravnanja z odplakami in odpadki ter saniranja okolja, v finančnih in zavarovalniških dejavnostih ter v drugih dejavnostih.
Grafikon 1: Stopnja prostih delovnih mest, Slovenija
Grafikon 1: Stopnja prostih delovnih mest, Slovenija
1) Prelom v časovni vrsti podatkov.
Vir: SURS
METODOLOŠKO OPOZORILO

Z letom 2015 je SURS začel samostojno zbirati podatke o številu prostih delovnih mest, in posledica tega je prelom v časovni vrsti podatkov.

Iz podatkov so izločeni vplivi sezone in koledarja.

 

Podrobni podatki in časovne vrste podatkov so vam na voljo v podatkovni bazi SI-STAT.
Naša spletna stran uporablja piškotke za potrebe analize obiska. Z nadaljnim brskanjem po spletišču soglašate z uporabo piškotkov.   Podrobnosti