Slovenija od 1991 do danes

Kaj se je spremenilo v Sloveniji od osamosvojitve do danes?

Ob dnevu državnosti, 25. juniju, smo pripravili daljšo priložnostno objavo, in ta je na voljo v priponki. Tukaj predstavljamo nekaj poudarkov.

  • 23. 6. 2017 ob 10:30
  • |
  • brez statusa

Obvestilo

Za prikaz vsebine je potrebno strinjanje s piškotki.

Več o piškotkih

Statistični podatki kažejo, da ima čedalje več gospodinjstev v Sloveniji čedalje  več vrst aparatov, ki olajšajo delo v gospodinjstvu in ki poskrbijo za večje udobje. V obdobju 1993–2016 je na primer naraslo število gospodinjstev, ki imajo stroj za sušenje perila, pomivalni stroj, osebni računalnik; v zadnjih letih rahlo narašča tudi število gospodinjstev, ki imajo osebni avtomobil in najmanj en mobilni telefon (podatke o mobilni telefoniji spremljamo od leta 2000); zmanjšuje pa se število gospodinjstev v Sloveniji, ki imajo zamrzovalne skrinje ali omare.

Obvestilo

Za prikaz vsebine je potrebno strinjanje s piškotki.

Več o piškotkih

Prebivalec Slovenije, rojen konec osemdesetih let prejšnjega stoletja, je do svoje polnoletnosti zamenjal tri valute in štiri vrste bankovcev. Primerjava med povprečnimi plačami v zadnjih dvajsetih letih je tudi zato skoraj nemogoča. Več nam povesta podatka o tem, koliko časa smo za nakup določene dobrine ali storitve morali delati v letu 1991 in koliko časa v 2016. V 2016 smo namreč za nakup kilograma črnega kruha morali delati tretjino manj časa, za nakup kilograma sladkorja trikrat manj, za nakup pšenične moke pa več kot polovico manj časa kot v 1991.

Obvestilo

Za prikaz vsebine je potrebno strinjanje s piškotki.

Več o piškotkih

Natančnih podatkov o zdravstvenem stanju prebivalstva sicer nimamo, imamo pa podatke o samooceni zdravstvenega stanja oseb; ta ocena se nanaša na  splošno zdravstveno stanje oseb v času anketiranja in zajema fizično, socialno in čustveno stanje. Povzamemo lahko, da so se ocene v obdobju od leta 2005 do 2016 zvišale. V 2005 je svoje splošno zdravstveno stanje ocenila kot dobro ali zelo dobro nekaj več kot polovica oseb, v 2016 je bilo takih skoraj za dve tretjini.
Pri uporabi podatkov in informacij Statističnega urada RS vedno navedite: "Vir: SURS".
Več: Avtorske pravice.