Bilance proizvodnje in potrošnje kmetijskih proizvodov, Slovenija, 2016
Najnižja stopnja samooskrbe v bilancah zelenjave, svežega sadja in krompirja
Prebivalec Slovenije je v letu 2016 porabil za prehrano največ žit (122 kg), porabil pa je tudi 113 kg zelenjave, 94 kg mesa, 72 kg svežega sadja, 69 kg krompirja, 11 kg jajc ter nekaj več kot kilogram medu.
Ponovno objavljamo sklopa koledarskih in tržnih bilanc proizvodnje in potrošnje kmetijskih proizvodov
Na podatkovnem portalu SI-STAT ponovno objavljamo sklopa koledarskih in tržnih bilanc proizvodnje in potrošnje kmetijskih proizvodov. Koledarske bilance so pripravljene za referenčno obdobje 12 mesecev, ki ustreza koledarskemu letu, tržne bilance pa za obdobje 12 mesecev, ki ustreza proizvodnemu obdobju posamezne skupine kmetijskih proizvodov.
Stopnja samooskrbe posebno nizka pri zelenjavi, svežem sadju in krompirju
Po začasnih statističnih podatkih so v letu 2016 posebno nizko stopnjo samooskrbe izkazovale bilance zelenjave, svežega sadja in krompirja; pri zelenjavi je znašala 42 %, pri svežem sadju 44 %, pri krompirju pa 55 %.
Stopnja samooskrbe z žiti 74-odstotna
Domača proizvodnja žit je v letu 2016 dosegla skoraj 640.000 ton, domača potrošnja pa skoraj 865.000 ton, zato je stopnja samooskrbe z žiti dosegla 74 %. Proizvodnja svežega sadja je v tem letu znašala 91.000 ton, domača potrošnja pa skoraj 210.000 ton, zato je bila stopnja samooskrbe sorazmerno nizka, 44-odstotna.
Tabela 1: Koledarske rastlinske in živalske bilance, Slovenija, 2016
Vira: SURS, KIS |
Več: Avtorske pravice.