Odločitve tožilstev in sodišč v kazenskih zadevah, Slovenija, 2016

V 2016 obsojenih 6.687 polnoletnih, 319 mladoletnih in 39 pravnih oseb.

V letu 2016 je bilo v Sloveniji pravnomočno obsojenih 3,4 osebe na 1.000 prebivalcev. Ta stopnja je bila najvišja v jugovzhodni Sloveniji (5,4), najnižja v goriški, zasavski in primorsko-notranjski regiji (po 1,9). 

  • 7.6.2017
  • |
  • končni podatki
V 2016 vloženih na tožilstvih manj ovadb kot v prejšnjem letu
Na tožilstvih je bilo v letu 2016 ovadenih 34.267 polnoletnih storilcev, kar je za 7 % manj kot v letu pred tem. Od tega je bilo nekaj več kot polovica (55,5 %) ovadb zavrženih. V približno petini primerov (19 %) se je tožilec odločil za neposredno vložitev obtožnega akta. V 12 % primerov je bila vložena zahteva za preiskavo, 9 % obtožnih aktov pa je bilo vloženih po preiskavi. Največ ovadb je bilo vloženih zaradi naslednjih kaznivih dejanj: tatvine in velike tatvine, goljufije in poslovne goljufije, nasilje v družini in neupravičena proizvodnja in promet z drogami.

Ovadenih je bilo tudi 1.746 pravnih oseb (14 % manj kot v prejšnjem letu). Največ teh ovadb, 75 %, je bilo zavrženih. V 10 % primerov je bila vložena zahteva za preiskavo, za okrog 7 % primerov so bili vloženi neposredni obtožni akti, 6 % obtožnih aktov pa je bilo vloženih po preiskavi. Skoraj polovica ovadb pravnih oseb (45 %) je bila vložena zoper kaznivi dejanji poslovne goljufije in kršitev temeljnih pravic delavcev.

V letu 2016 najvišje izrečene kazni pravnomočno obsojenim morilcem
Najvišja kazen, izrečena v 2016 polnoletnim storilcem, je bila nepogojna zaporna kazen nad 10 let; izrečena je bila sedmim pravnomočno obsojenim polnoletnim storilcem (med njimi je bila ena ženska) za kazniva dejanja umorov in ubojev. Ti storilci so bili v povprečju stari 34 let, imeli so dokončano srednje poklicno izobraževanje in so bili državljani Republike Slovenije. Eden izmed njih je krivdo priznal. Postopek od storitve kaznivega dejanja do pravnomočne sodbe je v teh primerih trajal povprečno manj kot dve leti.

Najvišja kazen, izrečena v 2016 mladoletnim storilcem, je bil mladoletniški zapor; izrečena je bila dvema osebama, in sicer za kaznivi dejanji uboja in velike tatvine.

Od pravnih oseb, pravnomočno obsojenih v letu 2016, je bilo 25 % obsojenih zaradi kršitve temeljnih pravic delavcev, 36 % pa zaradi poslovne goljufije.

Od obsojenih polnoletnih storilcev dejansko napotenih na prestajanje zaporne kazni okrog 20 %
Največ pravnomočno obsojenim polnoletnim storilcem je bila tako kot v prejšnjih letih tudi v letu 2016 izrečena zaporna kazen (94 %); ta je bila v 78 % pogojna, nekaj manj kot 1.400 storilcev pa je moralo dejansko na prestajanje zaporne kazni. 

Podrobni podatki in časovne vrste podatkov so vam na voljo v podatkovni bazi SI-STAT.
Naša spletna stran uporablja piškotke za potrebe analize obiska. Z nadaljnim brskanjem po spletišču soglašate z uporabo piškotkov.   Podrobnosti