Gospodarska klima, Slovenija, februar 2017

Gospodarska klima februarja 2017 višja na mesečni in letni ravni

Gospodarska klima je bila februarja 2017 na mesečni ravni višja za 0,4 odstotne točke, na letni pa za 7,0 odstotne točke.

  • 22.2.2017
  • |
  • končni podatki
Gospodarska klima na mesečni ravni višja

Kazalnik gospodarske klime je bil februarja 2017 (10,5 odstotne točke) za 0,4 odstotne točke višji kot januarja 2017 (10,1 odstotne točke) in za 12,9 odstotne točke višji od dolgoletnega povprečja.

Na dvig tega kazalnika na mesečni ravni je najbolj vplival kazalnik zaupanja v predelovalnih dejavnostih (za 0,7 odstotne točke). Poleg tega so na mesečno spremembo pozitivno vplivali tudi kazalnik zaupanja v gradbeništvu (za 0,4 odstotne točke), kazalnik zaupanja v storitvenih dejavnostih (za 0,2 odstotne točke) in kazalnik zaupanja v trgovini na drobno (za 0,2 odstotne točke). Negativno je na mesečno spremembo vplival kazalnik zaupanja potrošnikov (za 1,1 odstotne točke).

Gospodarska klima na letni ravni višja

Kazalnik gospodarske klime je bil februarja 2017 za 7,0 odstotne točke višji kot februarja 2016.

Na izboljšanje tega kazalnika na letni ravni so vplivali kazalniki zaupanja v predelovalnih dejavnostih (za 2,3 odstotne točke), med potrošniki (za 2,2 odstotne točke), v storitvenih dejavnostih (za 1,6 odstotne točke) in v gradbeništvu (za 1,2 odstotne točke). Negativno pa je na spremembo vrednosti na letni ravni vplival kazalnik zaupanja v trgovini na drobno (za 0,3 odstotne točke).
Grafikon 1: Kazalnik gospodarske klime, Slovenija
Grafikon 1: Kazalnik gospodarske klime, Slovenija
Vir: SURS
Grafikon 2: Vpliv posameznih kazalnikov zaupanja na mesečno spremembo gospodarske klime, Slovenija, februar 2017
Grafikon 2: Vpliv posameznih kazalnikov zaupanja na mesečno spremembo gospodarske klime, Slovenija, februar 2017
Vir: SURS
METODOLOŠKO OPOZORILO
Nekateri seštevki in razlike se zaradi zaokroževanja ne ujemajo.
Kazalnik gospodarske klime je tehtani sintezni kazalnik; sestavljajo ga kazalniki zaupanja v predelovalnih dejavnostih, trgovini na drobno, gradbeništvu, storitvenih dejavnostih in kazalnik zaupanja potrošnikov.
Iz podatkov so izločeni vplivi sezone in koledarja.
V raziskovanje Mnenje potrošnikov smo v januarju 2016 uvedli metodološke spremembe, ki lahko vplivajo na vrednost kazalnika gospodarske klime.
Podrobni podatki in časovne vrste podatkov so vam na voljo v podatkovni bazi SI-STAT.
Naša spletna stran uporablja piškotke za potrebe analize obiska. Z nadaljnim brskanjem po spletišču soglašate z uporabo piškotkov.   Podrobnosti