Gospodarska klima, Slovenija, avgust 2016

Gospodarska klima avgusta 2016 na mesečni ravni višja, na letni ravni nižja

Gospodarska klima je bila avgusta 2016 na mesečni ravni višja za 1,2 odstotne točke, na letni pa nižja za 0,5 odstotne točke.

  • 25.8.2016
  • |
  • končni podatki
Gospodarska klima na mesečni ravni višja

Kazalnik gospodarske klime je bil avgusta 2016 (6,3 odstotne točke) za 1,2 odstotne točke višji kot julija 2016 (5,1 odstotne točke) in za 9,4 odstotne točke višji od dolgoletnega povprečja.

Na dvig tega kazalnika na mesečni ravni so najbolj vplivali kazalnik zaupanja v predelovalnih dejavnostih (za 1,0 odstotne točke), kazalnik zaupanja potrošnikov (za 0,3 odstotne točke), kazalnik zaupanja v trgovini na drobno in kazalnik zaupanja v gradbeništvu (vsak za 0,2 odstotne točke). Vpliv kazalnika zaupanja v storitvenih dejavnostih pa je bil v tem mesecu negativen (za 0,5 odstotne točke).

Gospodarska klima na letni ravni nižja
 
Kazalnik gospodarske klime je bil avgusta 2016 za 0,5 odstotne točke nižji kot avgusta 2015.

Na znižanje kazalnika gospodarske klime na letni ravni je vplival predvsem kazalnik zaupanja potrošnikov (za 1,4 odstotne točke) in nekoliko tudi kazalnik zaupanja v predelovalnih dejavnostih (za 0,2 odstotne točke). Pozitivno pa so na spremembo vrednosti kazalnika na letni ravni vplivali kazalniki zaupanja v storitvenih dejavnostih, trgovini na drobno in gradbeništvu (vsak za 0,4 odstotne točke).
Grafikon 1: Kazalnik gospodarske klime, Slovenija
Grafikon 1: Kazalnik gospodarske klime, Slovenija
Vir: SURS
Grafikon 2: Vpliv posameznih kazalnikov zaupanja na mesečno spremembo gospodarske klime, Slovenija, avgust 2016
Grafikon 2: Vpliv posameznih kazalnikov zaupanja na mesečno spremembo gospodarske klime, Slovenija, avgust 2016
Vir: SURS
METODOLOŠKO OPOZORILO
Nekateri seštevki in razlike se zaradi zaokroževanja ne ujemajo.

Kazalnik gospodarske klime je tehtani sintezni kazalnik; sestavljajo ga kazalniki zaupanja v predelovalnih dejavnostih, trgovini na drobno, gradbeništvu, storitvenih dejavnostih in kazalnik zaupanja potrošnikov.

Iz podatkov so izločeni vplivi sezone in koledarja.

V raziskovanje Mnenje potrošnikov smo v januarju 2016 uvedli metodološke spremembe, ki lahko vplivajo na vrednost kazalnika gospodarske klime.
Podrobni podatki in časovne vrste podatkov so vam na voljo v podatkovni bazi SI-STAT.
Naša spletna stran uporablja piškotke za potrebe analize obiska. Z nadaljnim brskanjem po spletišču soglašate z uporabo piškotkov.   Podrobnosti