Gospodarska klima, Slovenija, april 2016

Gospodarska klima aprila 2016 na mesečni in letni ravni višja

Gospodarska klima je bila aprila 2016 na mesečni ravni višja za 2,3 odstotne točke, na letni pa za 1,3 odstotne točke.

  • 25.4.2016
  • |
  • končni podatki
Gospodarska klima na mesečni ravni višja

Kazalnik gospodarske klime je bil aprila 2016 (6,1 odstotne točke) za 2,3 odstotne točke višji kot marca 2016 (3,8 odstotne točke) in za 9,2 odstotne točke višji od dolgoletnega povprečja.

Na zvišanje tega kazalnika glede na prejšnji mesec so najbolj vplivali kazalnik zaupanja v predelovalnih dejavnostih (za 1,5 odstotne točke), kazalnik zaupanja v storitvenih dejavnostih (za 0,7 odstotne točke), kazalnik zaupanja potrošnikov (za 0,4 odstotne točke) in kazalnik zaupanja v gradbeništvu (za 0,2 odstotne točke). Negativno je na mesečno spremembo vrednosti tega kazalnika vplival kazalnik zaupanja v trgovini na drobno (za 0,5 odstotne točke).

Gospodarska klima na letni ravni višja

Kazalnik gospodarske klime je bil aprila 2016 na letni ravni višji za 1,3 odstotne točke.

Na zvišanje kazalnika gospodarske klime na letni ravni sta najbolj vplivala kazalnik zaupanja v predelovalnih dejavnostih (za 1,7 odstotne točke) in kazalnik zaupanja v storitvenih dejavnostih (za 1,5 odstotne točke). Negativno so na letno spremembo kazalnika gospodarske klime vplivali kazalnik zaupanja potrošnikov (za 1,0 odstotne točke), kazalnik zaupanja v trgovini na drobno (za 0,8 odstotne točke) in kazalnik zaupanja v gradbeništvu (za 0,1 odstotne točke).
Grafikon 1: Kazalnik gospodarske klime, Slovenija
Grafikon 1: Kazalnik gospodarske klime, Slovenija
Vir: SURS
Grafikon 2: Vpliv posameznih kazalnikov zaupanja na mesečno spremembo gospodarske klime, Slovenija, april 2016
Grafikon 2: Vpliv posameznih kazalnikov zaupanja na mesečno spremembo gospodarske klime, Slovenija, april 2016
Vir: SURS
METODOLOŠKO OPOZORILO
Nekateri seštevki in razlike se zaradi zaokroževanja ne ujemajo.

Kazalnik gospodarske klime je tehtani sintezni kazalnik; sestavljajo ga kazalniki zaupanja v predelovalnih dejavnostih, trgovini na drobno, gradbeništvu, storitvenih dejavnostih in kazalnik zaupanja potrošnikov.

Iz podatkov so izločeni vplivi sezone in koledarja.

V raziskovanje Mnenje potrošnikov smo v januarju 2016 uvedli metodološke spremembe, ki vplivajo na vrednost kazalnika gospodarske klime.
Podrobni podatki in časovne vrste podatkov so vam na voljo v podatkovni bazi SI-STAT.
Naša spletna stran uporablja piškotke za potrebe analize obiska. Z nadaljnim brskanjem po spletišču soglašate z uporabo piškotkov.   Podrobnosti