STAGE - podatki državne statistike v prostoru

STAGE je oder, na katerem igra vsak prebivalec Slovenije svojo vlogo

Koliko prebivalcev živi na najbolj poseljenem kvadratnem kilometru v Sloveniji? Imamo v Sloveniji vasi duhov? Odgovore na ti in številna druga vprašanja vam lahko pomaga najti STAGE, interaktivna kartografska aplikacija za prikazovanje statističnih podatkov.

  • 3.6.2015
  • |
  • brez statusa


Raziskujte Slovenijo z aplikacijo STAGE

Slovenija je neenakomerno in razpršeno poseljena. Ena od značilnosti vzorca poselitve naše države so številna majhna naselja. Vseh naselij na ozemlju Slovenije je danes več kot 6.000. So med njimi tudi taka, v katerih ni niti enega prebivalca? Kaj pa obrnjeno: kje v Slovenji je prebivalstvo najbolj zgoščeno? Povprečno živi v Sloveniji 100 ljudi na km2. Koliko prebivalcev pa v resnici živi na tistem kvadratnem kilometru, na katerem je poseljenost najgostejša, in kje ga najdemo? Odgovore na taka vprašanja vam lahko pomaga poiskati STAGE, interaktivno orodje za prikazovanje in posredovanje prostorskih podatkov. S tem orodjem lahko na preprost in razumljiv način spoznavate raznolikost Slovenije. O tem se lahko prepričate v spodnjem videu.

Video 1: Primera poizvedovanja po podatkih v aplikaciji STAGE

Najbolj poseljen kvadratni kilometer v Sloveniji from SURS on Vimeo.

Za pomoč pri poizvedovanju po podatkih z aplikacijo STAGE so vam na voljo še druga kratka videonavodila. Ta vam bodo pomagala pri upravljanju aplikacije in vas vodila pri uporabi njenih funkcionalnosti ter vam kdaj tudi namignila, kako in za kaj je mogoče pridobljene podatke uporabiti.

Vstopna točka do geoprostorskih statističnih podatkov

Kartografska aplikacija STAGE (STAtistika in GEografija) je enotna vstopna točka do statističnih podatkov, ki jih prikazujemo po različnih administrativnih enotah (po občinah, regijah, naseljih) in na hierarhični mreži enako velikih celic. Pri tej aplikaciji je pomembna pridobitev to, da uporabnikom omogoča označevati in povezovati poljubne prostorske enote in pregledovati statistike za na novo opredeljena območja. S povezovanjem celic na mreži lahko tako oblikujete nova funkcionalna območja, ne da bi se ozirali na obstoječe administrativne enote. Uporabniki, ki so vešči ravnanja z orodji GIS, pa lahko z aplikacijo STAGE prevzamejo podatke neposredno, jih povežejo s svojimi prostorskimi podatki in potem izvajajo prostorske analize za različne namene, npr. za spremljanje stanja v prostoru ali sprejemanje strateških razvojnih odločitev, za načrtovanje in projektiranje novih dejavnosti v prostoru, za pripravo intervencijskih ukrepov ipd.

Vabimo vas, da s pomočjo STAGE odkrivate značilnosti sveta, ki vas obdaja, in uporabljate informacije, ki vam jih nudi ta aplikacija. Povezujte jih v novo znanje o okolju, v katerem živite.

Podrobni podatki in časovne vrste podatkov so vam na voljo v podatkovni bazi SI-STAT.
Naša spletna stran uporablja piškotke za potrebe analize obiska. Z nadaljnim brskanjem po spletišču soglašate z uporabo piškotkov.   Podrobnosti