Odpadna hrana, 2024
Nastalo malenkost več odpadne hrane kot leto prej
V proizvodnji hrane je nastalo več odpadne hrane kot leto prej, v trgovini z živili in gospodinjstvih skoraj enaka količina, manj pa v gostinstvu in strežbi hrane.
Več odpadne hrane predvsem v proizvodnji hrane
Lani se je zavrglo 168.318 ton hrane ali za 2 % več kot leto prej oziroma v povprečju 79 kg na prebivalca. Večino porasta gre pripisati večji količini odpadne hrane v dejavnosti proizvodnje hrane. Ta se je v primerjavi z letom prej povečala za nekaj manj kot petino, ker so bile zavržene večje količine snovi, neprimernih za uživanje ali predelavo. Malenkost več odpadne hrane je nastalo tudi v gospodinjstvih (za 2 %) in trgovini z živili (za 1 %), za 4 % manj pa v gostinstvu in strežbi hrane.
Po SURS-ovi oceni se je delež užitnega dela v odpadni hrani lani zmanjšal za eno odstotno točko in obsegal 60.600 ton ali 36 % skupne količine, preostalih 107.700 ton ali 64 % pa je bil neužitni del, kot so olupki, kosti, koščice, jajčne lupine in podobne snovi, ki jih ni mogoče uporabiti za prehrano ljudi.
Največ odpadne hrane, 44 % ali 73.600 ton, je nastalo v gospodinjstvih. Prebivalec je tako doma v lanskem letu zavrgel v povprečju 35 kg hrane, pri čemer bi bila užitna še tretjina oz. 11 kg. V gostinstvu in strežbi hrane je nastalo 32 % odpadne hrane, v proizvodnji hrane 15 %, najmanj, 9 %, pa v dejavnosti trgovine z živili.
Skupno skoraj štiri petine odpadne hrane predelane v bioplinarnah in kompostarnah
Največ odpadne hrane je bilo predelane anaerobno v bioplinarnah (45 %), sledila je aerobna predelava v kompostarnah (34 %). V obratih za mehansko-biološko obdelavo (MBO) mešanih komunalnih odpadkov se je pred odlaganjem biološko stabiliziralo 19 % odpadne hrane. Preostala 2 % celotne količine odpadne hrane pa sta bila obdelana z drugimi postopki, kot so sežig, ponovno rafiniranje olja in drugi postopki biološke predelave.
Tabele z najnovejšimi podatki so na voljo v podatkovni bazi SiStat.
Lani se je zavrglo 168.318 ton hrane ali za 2 % več kot leto prej oziroma v povprečju 79 kg na prebivalca. Večino porasta gre pripisati večji količini odpadne hrane v dejavnosti proizvodnje hrane. Ta se je v primerjavi z letom prej povečala za nekaj manj kot petino, ker so bile zavržene večje količine snovi, neprimernih za uživanje ali predelavo. Malenkost več odpadne hrane je nastalo tudi v gospodinjstvih (za 2 %) in trgovini z živili (za 1 %), za 4 % manj pa v gostinstvu in strežbi hrane.
Po SURS-ovi oceni se je delež užitnega dela v odpadni hrani lani zmanjšal za eno odstotno točko in obsegal 60.600 ton ali 36 % skupne količine, preostalih 107.700 ton ali 64 % pa je bil neužitni del, kot so olupki, kosti, koščice, jajčne lupine in podobne snovi, ki jih ni mogoče uporabiti za prehrano ljudi.
Največ odpadne hrane, 44 % ali 73.600 ton, je nastalo v gospodinjstvih. Prebivalec je tako doma v lanskem letu zavrgel v povprečju 35 kg hrane, pri čemer bi bila užitna še tretjina oz. 11 kg. V gostinstvu in strežbi hrane je nastalo 32 % odpadne hrane, v proizvodnji hrane 15 %, najmanj, 9 %, pa v dejavnosti trgovine z živili.
Skupno skoraj štiri petine odpadne hrane predelane v bioplinarnah in kompostarnah
Največ odpadne hrane je bilo predelane anaerobno v bioplinarnah (45 %), sledila je aerobna predelava v kompostarnah (34 %). V obratih za mehansko-biološko obdelavo (MBO) mešanih komunalnih odpadkov se je pred odlaganjem biološko stabiliziralo 19 % odpadne hrane. Preostala 2 % celotne količine odpadne hrane pa sta bila obdelana z drugimi postopki, kot so sežig, ponovno rafiniranje olja in drugi postopki biološke predelave.
Tabele z najnovejšimi podatki so na voljo v podatkovni bazi SiStat.
Nastale količine odpadne hrane po izvoru, Slovenija, 2024
Obdelane količine odpadne hrane po postopkih obdelave, Slovenija, 2024
1) Drugi postopki obdelave vključujejo sežig in sosežig, rafiniranje olja ter drugo biološko predelavo.
Odpadna hrana, Slovenija
|
METODOLOŠKO OPOZORILO
Dodatna pojasnila so na voljo v metodoloških pojasnilih.
Pri uporabi podatkov in informacij Statističnega urada RS vedno navedite: "Vir: SURS".
Več: Avtorske pravice.
Več: Avtorske pravice.