Mleko in mlečni izdelki, marec 2025
Marca odkupljenega več mleka, proizvodnja mlečnih izdelkov medletno večinoma upadla
Prireja mleka se v zadnjih mesecih na medletni ravni povečuje. V letošnjem marcu je bila odkupljena količina za skoraj 4 % večja kot v lanskem. V mlekarnah so medletno proizvedli več fermentiranih mlečnih izdelkov, preostalih mlečnih proizvodov pa manj.
Prireja mleka od avgusta lani naraščala
S kmetijskih gospodarstev je bilo marca odkupljenih okrog 52.000 ton mleka. To je bilo na mesečni ravni za 14,4 % več, kar je večji porast od običajnega. Tudi medletno je bila prireja večja za 3,6 % in je pomenila nadaljevanje rastočega trenda, ki traja od avgusta lani.
Na mesečni ravni običajni sezonski dvig proizvodnje, razen pri smetani
V primerjavi s februarjem so v mlekarnah večinoma povečali proizvodnjo, in sicer pri maslu za več kot 26 %, pri konzumnem mleku za skoraj 18 %, pri fermentiranih mlečnih izdelkih za več kot 11 % in pri siru za skoraj 2 %. Po drugi strani pa so proizvedli za skoraj 3 % manj smetane.
Na medletni ravni se je povečala le proizvodnja fermentiranih mlečnih izdelkov
V primerjavi z lanskim marcem so mlekarne zmanjšale proizvodnjo pri siru za skoraj 10 %, pri smetani za več kot 7 %, tako pri konzumnem mleku kot tudi pri maslu pa za okoli 4 %. Proizvedle pa so več fermentiranih mlečnih izdelkov, in sicer za nekaj več kot 4 %.
Tudi v prvem četrtletju se je okrepila le proizvodnja fermentiranih mlečnih izdelkov
Proizvodnja le teh je bila v prvih treh mesecih za skoraj 3 % večja kot lani v istem obdobju. Najbolj je upadla proizvodnja sira, za nekaj več kot 6 %. Pri konzumnem mleku se je proizvodnja zmanjšala za približno 3 %, pri smetani za nekaj več kot 2 % in pri maslu za nekaj več kot 1 %.
Odkupna cena mleka v EU zrasla
Odkupna cena mleka v EU se je v letošnjem februarju zvišala za 0,6 %, na 0,538 EUR/kg. V marcu pričakujemo rahlo znižanje.
Tabele z najnovejšimi podatki so na voljo v podatkovni bazi SiStat.
S kmetijskih gospodarstev je bilo marca odkupljenih okrog 52.000 ton mleka. To je bilo na mesečni ravni za 14,4 % več, kar je večji porast od običajnega. Tudi medletno je bila prireja večja za 3,6 % in je pomenila nadaljevanje rastočega trenda, ki traja od avgusta lani.
Na mesečni ravni običajni sezonski dvig proizvodnje, razen pri smetani
V primerjavi s februarjem so v mlekarnah večinoma povečali proizvodnjo, in sicer pri maslu za več kot 26 %, pri konzumnem mleku za skoraj 18 %, pri fermentiranih mlečnih izdelkih za več kot 11 % in pri siru za skoraj 2 %. Po drugi strani pa so proizvedli za skoraj 3 % manj smetane.
Na medletni ravni se je povečala le proizvodnja fermentiranih mlečnih izdelkov
V primerjavi z lanskim marcem so mlekarne zmanjšale proizvodnjo pri siru za skoraj 10 %, pri smetani za več kot 7 %, tako pri konzumnem mleku kot tudi pri maslu pa za okoli 4 %. Proizvedle pa so več fermentiranih mlečnih izdelkov, in sicer za nekaj več kot 4 %.
Tudi v prvem četrtletju se je okrepila le proizvodnja fermentiranih mlečnih izdelkov
Proizvodnja le teh je bila v prvih treh mesecih za skoraj 3 % večja kot lani v istem obdobju. Najbolj je upadla proizvodnja sira, za nekaj več kot 6 %. Pri konzumnem mleku se je proizvodnja zmanjšala za približno 3 %, pri smetani za nekaj več kot 2 % in pri maslu za nekaj več kot 1 %.
Odkupna cena mleka v EU zrasla
Odkupna cena mleka v EU se je v letošnjem februarju zvišala za 0,6 %, na 0,538 EUR/kg. V marcu pričakujemo rahlo znižanje.
Tabele z najnovejšimi podatki so na voljo v podatkovni bazi SiStat.
Kravje mleko, odkupljeno s kmetijskih gospodarstev, Slovenija
Kravje mleko, odkupljeno s kmetijskih gospodarstev, Slovenija
|
Povprečna vsebnost maščob in beljakovin v odkupljenem mleku slovenskih mlekarn, Slovenija
|
Neto proizvodnja mlečnih izdelkov v slovenskih mlekarnah, Slovenija
|
METODOLOŠKO OPOZORILO
Podatki so začasni. Končni podatki za leto 2025 bodo predvidoma objavljeni v februarju 2026 v podatkovni bazi SiStat.
Dodatna pojasnila so na voljo v metodoloških pojasnilih.
Dodatna pojasnila so na voljo v metodoloških pojasnilih.
Pri uporabi podatkov in informacij Statističnega urada RS vedno navedite: "Vir: SURS".
Več: Avtorske pravice.
Več: Avtorske pravice.