Indeksi cen in odkup kmetijskih pridelkov, oktober 2024
Cene žit in mleka pri pridelovalcih na medletni ravni višje
Na medletni ravni so cene kmetijskih pridelkov pri pridelovalcih porasle v povprečju za 5,3 %, vrednost njihovega odkupa pa za 2,8 %.
Žita in mleko pri pridelovalcih dražja
Cene kmetijskih pridelkov so se v primerjavi s prejšnjim oktobrom zvišale v povprečju za 5,3 %.
Živali in živalski proizvodi so se podražili za 6,7 %. Najizraziteje so porasle cene živalskih proizvodov, mleko se je tako podražilo za 12,7 %. Na 3,1-odstotno rast cen živali za zakol so najbolj vplivale višje cene goveda. Po drugi strani smo pri prašičih in perutnini zaznali upad cen, pri obeh za 6,8 %.
Rastlinski pridelki so se podražili za 4,0 %. Pri žitih so cene porasle za 19,0 %, pri vinu za 4,3 % in pri zelenjadnicah za 3,4 %, medtem ko je povprečna cena krompirja upadla za 15,2 %.
Vrednosti odkupljene živine in mleka narasli
Skupna vrednost odkupljenih kmetijskih pridelkov se je na medletni ravni zvišala za 2,8 %.
Odkup v skupini živinoreja je bil vrednostno višji za 11,7 %, najbolj je porasel pri živini (za 23,0 %) in mleku (za 15,9 %). Vrednost odkupljene perutnine in jajc pa je bila nižja.
Po drugi strani je odkup v skupini poljedelstvo vrednostno upadel za 16,1 %. Pri odkupljenih žitih se je vrednost znižala za skoraj tretjino, ker je bila količina odkupljene koruze v zrnju precej manjša. Vrednost odkupljenega krompirja je porasla za 8,3 %. Odkupljena je bila večja količina pridelka, višja pa je bila tudi cena. Dvignili sta se tudi vrednosti odkupljenih zelenjadnic in industrijskih rastlin.
V skupini sadjarstvo in vinogradništvo je vrednost odkupa upadla za 1,9 %. Vrednost sadja se je zvišala za 28,6 %. Na dvig je najizraziteje vplivala večja količina odkupljenih pridelkov. Vrednost odkupa alkoholnih pijač je porasla za 18,8 %.
Tabeli z najnovejšimi podatki sta na voljo v podatkovni bazi SiStat.
Cene kmetijskih pridelkov so se v primerjavi s prejšnjim oktobrom zvišale v povprečju za 5,3 %.
Živali in živalski proizvodi so se podražili za 6,7 %. Najizraziteje so porasle cene živalskih proizvodov, mleko se je tako podražilo za 12,7 %. Na 3,1-odstotno rast cen živali za zakol so najbolj vplivale višje cene goveda. Po drugi strani smo pri prašičih in perutnini zaznali upad cen, pri obeh za 6,8 %.
Rastlinski pridelki so se podražili za 4,0 %. Pri žitih so cene porasle za 19,0 %, pri vinu za 4,3 % in pri zelenjadnicah za 3,4 %, medtem ko je povprečna cena krompirja upadla za 15,2 %.
Vrednosti odkupljene živine in mleka narasli
Skupna vrednost odkupljenih kmetijskih pridelkov se je na medletni ravni zvišala za 2,8 %.
Odkup v skupini živinoreja je bil vrednostno višji za 11,7 %, najbolj je porasel pri živini (za 23,0 %) in mleku (za 15,9 %). Vrednost odkupljene perutnine in jajc pa je bila nižja.
Po drugi strani je odkup v skupini poljedelstvo vrednostno upadel za 16,1 %. Pri odkupljenih žitih se je vrednost znižala za skoraj tretjino, ker je bila količina odkupljene koruze v zrnju precej manjša. Vrednost odkupljenega krompirja je porasla za 8,3 %. Odkupljena je bila večja količina pridelka, višja pa je bila tudi cena. Dvignili sta se tudi vrednosti odkupljenih zelenjadnic in industrijskih rastlin.
V skupini sadjarstvo in vinogradništvo je vrednost odkupa upadla za 1,9 %. Vrednost sadja se je zvišala za 28,6 %. Na dvig je najizraziteje vplivala večja količina odkupljenih pridelkov. Vrednost odkupa alkoholnih pijač je porasla za 18,8 %.
Letne stopnje rasti cen kmetijskih pridelkov pri pridelovalcih, Slovenija
Vrednost odkupljenih kmetijskih pridelkov, Slovenija
Stopnje rasti cen kmetijskih pridelkov pri pridelovalcih (%), Slovenija
|
Stopnje rasti vrednosti odkupa kmetijskih pridelkov (%), Slovenija
1) Cvetje, gojene gobe in oljčno olje. |
METODOLOŠKO OPOZORILO
Mesečni podatki za tekoče leto so začasni. Ob vsakokratni objavi se podatki za vse mesece tekočega leta lahko popravijo in dopolnijo z novimi podatki. Mesečni podatki dobijo status končnih podatkov z objavo letnih podatkov (najkasneje konec februarja naslednjega leta).
Dodatna pojasnila so na voljo v metodoloških pojasnilih.
Dodatna pojasnila so na voljo v metodoloških pojasnilih.
Pri uporabi podatkov in informacij Statističnega urada RS vedno navedite: "Vir: SURS".
Več: Avtorske pravice.
Več: Avtorske pravice.