Odpadna hrana, 2023

Zavrgli za okoli desetino več odpadne hrane kot leto prej

V proizvodnji hrane je nastalo precej več odpadne hrane kot leto prej, v trgovini z živili, gostinstvu in strežbi hrane ter gospodinjstvih pa skoraj enaka količina. Prebivalec Slovenije je zavrgel povprečno 78 kg hrane.

  • 26. 9. 2024 ob 10:30
  • |
  • končni podatki
Več odpadne hrane nastalo predvsem v proizvodnji hrane

Lani se je zavrglo 164.803 ton hrane ali za 9 % več kot leto prej. Večino porasta gre pripisati večji količini odpadne hrane v dejavnosti proizvodnje hrane. Ta se je v primerjavi z letom prej podvojila, ker so bile zavržene večje količine snovi, neprimernih za uživanje ali predelavo. Nekoliko več odpadne hrane je nastalo tudi v trgovini z živili (za 7 %) in gospodinjstvih (za 2 %).

Tudi v prejšnjem letu je največ odpadne hrane nastalo v gospodinjstvih (44 %). V gostinstvu in strežbi hrane se je zavrglo 34 % vse odpadne hrane, v proizvodnji hrane 13 %, najmanj (9 %) pa so je zavrgli v dejavnosti trgovine z živili. Delež užitnega dela v odpadni hrani se je po oceni SURS-a znižal za 3 odstotne točke in znašal 37 %.

Skupno tri četrtine odpadne hrane predelane v bioplinarnah in kompostarnah

Večina odpadne hrane je bila predelana anaerobno v bioplinarnah (41 %) in aerobno v kompostarnah (34 %). V obratih za mehansko-biološko obdelavo mešanih komunalnih odpadkov se je pred odlaganjem biološko stabiliziralo 22 % odpadne hrane. Nekaj manj kot 3 % celotne količine odpadne hrane pa je bilo obdelane po drugih načinih obdelave (npr. sežig, ponovno rafiniranje olja in drugi postopki biološke predelave).

Tabele z najnovejšimi podatki so na voljo v podatkovni bazi SiStat.

Nastale količine odpadne hrane po izvoru, Slovenija, 2023
Nastale količine odpadne hrane po izvoru, Slovenija, 2023
Obdelane količine odpadne hrane po postopkih obdelave, Slovenija, 2023
Obdelane količine odpadne hrane po postopkih obdelave, Slovenija, 2023
1) Drugo ravnanje vključuje sežig in sosežig, rafiniranje olja ter drugo biološko predelavo.
Odpadna hrana, Slovenija
20222023 2023
2022
sprememba v %
Skupaj (v tonah)150.839164.8039
  nastala v proizvodnji hrane (vključno s primarno)10.64521.825105
  nastala v distribuciji in trgovini z živili14.07015.0057
  nastala v gostinstvu in strežbi hrane55.83955.9560
  nastala v gospodinjstvih70.28572.0182
METODOLOŠKO OPOZORILO
Dodatna pojasnila so na voljo v metodoloških pojasnilih.

Pri uporabi podatkov in informacij Statističnega urada RS vedno navedite: "Vir: SURS".
Več: Avtorske pravice.