Dnevna mobilnost potnikov, podrobni podatki, 2021

Na dnevnih poteh več kilometrov prevozili z avtomobili na dizelsko gorivo kot s tistimi na bencin

Na poteh, ki so jih prebivalci Slovenije opravili z osebnimi vozili, je bilo 59 % razdalj prevoženih z dizelskimi in 37 % z bencinskimi avtomobili. Prebivalci so v povprečju opravili po 2,2 poti na dan – najmanj v posavski statistični regiji (1,9 poti) in največ v osrednjeslovenski (2,7 poti).

  • 22. 2. 2023 ob 10:30
  • |
  • končni podatki
Od vseh razdalj, opravljenih z avtomobili, 1 % prevožen na elektriko

Prebivalci Slovenije (15–84 let) so v letu 2021 na svojih vsakodnevnih poteh opravili 11,5 milijarde kilometrov – 6 % manj kot leta 2017. 85 % (9,7 milijarde) kilometrov je bilo prevoženih z avtomobilom.

Konec leta 2021 je bilo v Sloveniji registriranih 1,2 milijona avtomobilov – 51 % na dizelsko in 47 % na bencinsko gorivo, 0,5 % pa na električni pogon. Na svojih dnevnih poteh so prebivalci Slovenije z dizelskim avtomobilom premagali 59 % razdalj in z bencinskim avtomobilom 37 % razdalj. Z električnimi avtomobili je bil prevožen 1 % razdalj.Največ poti zaradi nakupovanja začetih med 10. in 11. uro

Prebivalci Slovenije so se na 16 % svojih dnevnih poti odpravili zaradi nakupovanja. Te poti so se največkrat začele med 10. in 11. uro, po jutranji konici zaradi odhoda na delo ali v šolo. Prosti čas je bil namen 36 % poti; te so se najpogosteje začele med 17. in 19. uro.


Prebivalci dnevno najbolj mobilni v goriški statistični regiji, najmanj v posavski

Delež prebivalcev, ki so bili dnevno mobilni (v dnevu so opravili vsaj eno pot), je bil največji v goriški statistični regiji, 80-odstoten, najmanjši pa v posavski, 67-odstoten. Na ravni države je bilo dnevno mobilnih 76 % prebivalcev.

V posavski regiji je prebivalec na dan opravil po 1,9 poti, v osrednjeslovenski pa 2,7 poti. Povprečje na ravni države je bilo 2,2 poti na dan.
98 % dnevnih poti so prebivalci Slovenije opravili v državi – le 2 % poti sta se začela ali končala zunaj nje. Delež poti, ki so potekale le na območju posamezne statistične regije, je bil največji v podravski (87 %), najmanjši pa v zasavski regiji (66 %). 

Tabele z najnovejšimi podatki so na voljo v podatkovni bazi SiStat.
METODOLOŠKO OPOZORILO
Dodatna pojasnila so na voljo v posodobljenih metodoloških pojasnilih.

Izvedbo raziskovanja je sofinancirala Evropska unija. Za vsebino te objave je odgovoren izključno SURS. Evropska komisija ne prevzema nobene odgovornosti za uporabo navedenih informacij.

Pri uporabi podatkov in informacij Statističnega urada RS vedno navedite: "Vir: SURS".
Več: Avtorske pravice.