Bilance proizvodnje in potrošnje kmetijskih proizvodov, 2022
V skupni proizvodnji žit največji delež predstavljala koruza v zrnju
Prebivalec Slovenije je v obdobju od julija 2021 do junija 2022 v povprečju porabil 120 kg žit, od tega je bilo 65 % navadne pšenice.
Proizvodnja krompirja upadla za skoraj polovico
V Sloveniji smo v tržnem letu 2021/2022 pridelali 64.000 ton krompirja oz. za 40 % manj kot v predhodnem tržnem letu. Zmanjšali sta se tudi proizvodnja žit, za 7 %, na 701.000 tono, in proizvodnja zelenjave, za 18 %, na 115.000 ton. V skupni proizvodnji žit je koruza v zrnju predstavljala 56 % delež (389.000 ton).
Med žiti največja poraba pri koruzi v zrnju
Domača potrošnja žit je znašala 804.000 ton, od tega je bilo 42 % (338.000 ton) koruze v zrnju in 26 % navadne pšenice (210.000 ton). Povprečna potrošnja na prebivalca Slovenije je bila 120 kg žit, navadna pšenica je predstavljala 65 % (78 kg).
Tabele z najnovejšimi podatki o tržnih bilancah za obdobje 2021/2022 so na voljo v podatkovni bazi SiStat.
V Sloveniji smo v tržnem letu 2021/2022 pridelali 64.000 ton krompirja oz. za 40 % manj kot v predhodnem tržnem letu. Zmanjšali sta se tudi proizvodnja žit, za 7 %, na 701.000 tono, in proizvodnja zelenjave, za 18 %, na 115.000 ton. V skupni proizvodnji žit je koruza v zrnju predstavljala 56 % delež (389.000 ton).
Med žiti največja poraba pri koruzi v zrnju
Domača potrošnja žit je znašala 804.000 ton, od tega je bilo 42 % (338.000 ton) koruze v zrnju in 26 % navadne pšenice (210.000 ton). Povprečna potrošnja na prebivalca Slovenije je bila 120 kg žit, navadna pšenica je predstavljala 65 % (78 kg).
Tabele z najnovejšimi podatki o tržnih bilancah za obdobje 2021/2022 so na voljo v podatkovni bazi SiStat.
Rastlinska pridelava, tržno leto, Slovenija
METODOLOŠKO OPOZORILO
Tržne bilance so pripravljene za obdobje 12 mesecev, ki ustreza proizvodnemu obdobju posamezne skupine kmetijskih proizvodov. Začasni podatki, ki jih objavljamo, se nanašajo na proizvodno obdobje za žita, krompir, zelenjavo in sladkor, ki je potekalo od 1.7. 2021 do 30. 6. 2022 za riž pa od 1. 9. 2021 do 31. 8. 2022.
Pri uporabi podatkov in informacij Statističnega urada RS vedno navedite: "Vir: SURS".
Več: Avtorske pravice.
Več: Avtorske pravice.