Intrastat

Pomoč poročevalskim enotam

Finančni urad Nova Gorica, Sektor za carine, Oddelek za Intrastat

Mednarodni prehod 2 b, SI-5290 Šempeter pri Gorici

Obvestila

12.6.2020

Nova aplikacija in spletna stran Intrastat

Obveščamo vas, da smo prenovili spletno aplikacijo za poročanje Intrastat podatkov, hkrati smo prenovili tudi spletno stran Intrastat, ki združuje vsebino stare metodološke strani in Intrastat spletišča. Nova spletna aplikacija poleg sodobnejšega izgleda prinaša možnost poročanja dveh novih spremenljivk pri odpremah (ID partnerja in država porekla), ki ju uvaja nova evropska zakonodaja o poslovnih statistikah ESP. Poročanje obeh novih spremenljivk je prostovoljno do referenčnega meseca januarja 2022, ko bo v skladu z omenjeno zakonodajo postalo obvezno. Do 1.2.2021 bomo poročevalskim enotam omogočali tudi, da še naprej poročajo s pomočjo dosedanje spletne aplikacije. 

Poročevalske enote, ki so že vključene v poročanje za Intrastat lahko v novo aplikacijo vstopijo z vpisnimi podatki in digitalnim potrdilom, ki so jih uporabljali za vstop v dosedanjo aplikacijo. Prosimo, da po vstopu v aplikacijo preverite pravilnost vaših kontaktnih podatkov in jih dopolnite z e-poštnim naslovom.

Zaradi uvedbe nove aplikacije in novih spremenljivk pri odpremah smo v poglavju Intrastat navodila na novi spletni strani objavili tudi prenovljen Priročnik za Implementacijo XML sporočil in nove sheme za XML poročanje.

 

19.3.2020

Dajalci podatkov

Na Statističnem uradu RS se zavedamo, da je v trenutnih okoliščinah moteno poslovanje mnogih naših partnerjev, ki nam sporočate podatke. Če podatkov zaradi nastalih razmer ne boste mogli sporočiti pravočasno, vas bomo k oddaji le-teh pozvali naknadno.

31.1.2020

Obveščamo vas, da prenavljamo aplikacijo Intrastat in vas vabimo, da preizkusite za zdaj testno izvedbo; tukaj. Za vstop v testno aplikacijo uporabite testno digitalno potrdilo in geslo 'testno' (pomoč za namestitev in vstop). Z vašo pomočjo želimo v najkrajšem možnem času odpravili morebitne tehnične pomanjkljivosti prenovljene aplikacije in omogočiti redno poročanje. Oddaja poročila v testni aplikaciji ne nadomesti rednega poročanja Intrastat, poročila je potrebno oddati v obstoječi aplikaciji!

Ob potrditvi Izstopnega sporazuma med Združenim kraljestvom Velike Britanije in Severne Irske (ZK) in Evropsko unijo (EU) vas obveščamo, da je potrebno do konca prehodnega obdobja (najverjetneje do 31.12.2020) podatke o blagovni menjavi z ZK še naprej vključevati v poročila Intrastat. Več informacij o izstopu ZK iz EU najdete tukaj.

26.2.2018

Spremenjen varnostni mehanizem pri podpisovanju dokumentov.

3.1.2018

Od januarja 2018 dalje bo vključitveni prag za Intrastat poročanje višji, in sicer bo znašal 220.000 EUR za odpreme blaga in 140.000 EUR za prejeme blaga. Posebni prag ostane nespremenjen (9.000.000 EUR za odpreme blaga in 4.000.000 EUR za prejeme blaga).

Kaj je Intrastat?

Intrastat je statistično raziskovanje o blagovni menjavi med državami članicami Evropske unije (EU), pri katerem se podatki, ki so nepogrešljiv vir informacij in eden od najpomembnejših kazalnikov gospodarske uspešnosti države, mesečno zbirajo neposredno od podjetij (poročevalskih enot). Statistično raziskovanje v Sloveniji izvajata skupaj Statistični urad Republike Slovenije (SURS) in Finančna uprava Republike Slovenije (FURS). Več o samem raziskovanju si lahko preberete v Intrastat navodilih.