Evropske statistične igre

Zmagovalni ekipi sta GIN6256 in EMVANA

Dobili smo zmagovalni ekipi letošnjega nacionalnega dela Evropskih statističnih iger, ki bosta skupaj z drugouvrščenima ekipama iz vsake kategorije sodelovali v evropskem finalu in se z vrstniki iz 14 drugih evropskih držav pomerili v sklepnem dejanju omenjenega tekmovanja.

  • 5.11.2018
  • |
  • brez statusa
Zmagovalci nacionalnega dela tekmovanja so znani

Nacionalni del Evropskih statističnih iger 2019 je končan. Do zmage se je med ekipami kategorije A, v kateri so tekmovali dijaki zadnjih dveh letnikov, prebila ekipa GIN6256 iz Gimnazije Kranj, med ekipami v kategoriji B, v kateri so tekmovali dijaki prvih dveh letnikov, pa ekipa EMVANA iz Gimnazije Novo mesto. Raziskovalne naloge pet najbolje uvrščenih ekip iz vsake kategorije so na ogled na spodnjih povezavah.

NAJBOLJŠIH 5 EKIP IZ KATEGORIJE A


LTL, Srednja zdravstvena in kemijska šola Novo mesto 
Dolomiti, Gimnazija Želimlje
Prevaranti, Gimnazija Litija
moŽGANCI, Gimnazija Škofja Loka

NAJBOLJŠIH 5 EKIP IZ KATEGORIJE B

AltF4, Gimnazija Murska Sobota
DRUGA2, II. Gimnazija Maribor
JNJ, Šolski center Postojna
ZMG, Gimnazija Kranj

Vsem, ki ste sodelovali na tokratnem nacionalnem delu tekmovanja, čestitamo za dosežene uspehe, evropskim finalistom pa želimo veliko uspeha pri pripravi videa za evropski finale. Letošnja tema videa je Odsev Evrope v statističnih podatkih.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

V drugi krog napreduje 74 ekip 

Objavljamo seznam ekip iz obeh kategorij (A in B), ki so se uvrstile v drugi krog nacionalnega tekmovanja Evropske statistične igre 2019. 

Druga naloga (31. 1. 2019 - 28. 2. 2019)

Že jutri bomo nadaljevali s tekmovanjem. Sledila bo priprava raziskovalne naloge. Podatkovni niz, ki ga bodo udeleženci tekmovanja morali uporabiti za drugo nalogo, bo dostopen na povezavi https://www.esc2019.eu/esc_SI/?L=7.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Začele so se druge Evropske statistične igre


Odprli smo prijave na 2. tekmovanje Evropske statistične igre. Srednješolci in profesorji, sestavite ekipe in sodelujte! Preverili boste svoje znanje statistike in se preizkusili v vlogi mladih podatkovnih znanstvenikov. Za trud boste nagrajeni vsi, najboljši še z dodatno nagrado!

Kaj so Evropske statistične igre?

Evropske statistične igre so tekmovanje, ki ga organizira Eurostat, statistični urad Evropske unije, skupaj s statističnimi uradi nekaterih evropskih držav. Namenjeno je srednješolcem, da osvojijo dodatno znanje iz statistike ter spoznajo pomembnost statističnih podatkov in njihovega pravilnega razumevanja. Tekmovanje je tudi priložnost za profesorje, da dijakom z uporabo uradnih statističnih podatkov približajo statistiko, jim pomagajo razvijati nove veščine in zamisli ter širiti nova področja raziskovanja.

POTEK TEKMOVANJA

V Evropskih statističnih igrah lahko sodelujejo vsi, ki so vključeni v redno srednješolsko izobraževanje. Tekmovanje se bo izvajalo na dveh ravneh:
• Kategorija A: dijaki v zadnjih dveh letnikih srednješolskega izobraževanja (stari približno 16–18 let)
• Kategorija B: dijaki v prvih dveh letnikih srednješolskega izobraževanja (stari približno 14–16 let)

Udeležba na tekmovanju je brezplačna, ekipe pa bodo na vprašanja lahko odgovarjale povsod, kjer bodo imele na voljo dostop do spleta (v šoli, doma, v knjižnici …). Dijaki bodo sodelovali v ekipah, sestavljenih iz enega, dveh ali največ treh članov, pri čemer bodo morali biti vsi z iste šole in tekmovati v isti kategoriji. Vsaka ekipa bo morala imeti profesorja mentorja, ki jih bo vodil in usmerjal.

Tekmovanje bo najprej potekalo na nacionalni, nato še na evropski ravni. Na nacionalni ravni se bodo dijaki v prvem krogu preizkusili v spletnem testu. Na podlagi rezultatov prvega preizkusa se bo v nadaljevanje uvrstilo 35 najboljših ekip iz vsake kategorije. Njihova naslednja naloga bo analiza danih statističnih podatkov in predstavitev rezultatov. Na evropskem delu tekmovanja bodo lahko sodelovali samo finalisti nacionalnega dela tekmovanja (praviloma prvi dve ekipi iz vsake kategorije), ki se bodo pomerili s svojimi vrstniki preostalih sodelujočih držav. Slovensko tekmovanje bo potekalo v slovenščini, evropsko v angleščini.

Nacionalni del tekmovanje bo potekal od 5. novembra 2018, ko se bodo začele zbirati prijave na tekmovanje, do konca marca 2019, evropski del tekmovanje pa od aprila do maja 2019.  

PRAVILA
Pravila za nacionalno tekmovanje
Pravila za evropsko tekmovanje 
Primeri nalog iz tekmovanja Evropske statistične igre 2017/18  
Pogosta vprašanja

KOLEDAR
Nacionalno tekmovanje:
Prijave: od 5. novembra 2018 do 14. januarja 2019.
Prvi preizkus – spletni test: od 15. januarja do 28. januarja 2019.
Objava rezultatov prve naloge:  30. januar 2019. 
Drugi preizkus – raziskovalna naloga: od 31. januarja do 28. februarja 2019. 
Razglasitev in objava zmagovalnih ekip: 28. marec 2019. 
Evropsko tekmovanje:
Prijave: od 1. do 15. aprila 2019. 
Tretji preizkus – video: od 1. aprila do 6. maja 2019.
Razglasitev evropskih zmagovalcev: 5. junij 2019.
Slavnostna podelitev nagrad: datum in kraj dogodka bosta znana pozneje.

NAGRADE
Nacionalno tekmovanje:

Prvouvrščena ekipa v kategoriji A in prvouvrščena ekipa v kategoriji B bosta prejeli glavno nagrado. Nagrajeni bodo vsi člani obeh zmagovalnih ekip in njuni mentorji. Za nagrado je predvidena elektronska naprava v vrednosti okoli 300 EUR ter več statističnih publikacij in promocijsko gradivo Statističnega urada RS.
Vsi, ki bodo opravili prvi preizkus, bodo nagrajeni s promocijsko majico, prejeli pa bodo tudi potrdilo o sodelovanju na 2. Evropskih statističnih igrah.
Evropsko tekmovanje:
Člani zmagovalnih ekip kategorije A in kategorije B v evropskem delu tekmovanja bodo nagrajeni z darilnim bonom v vrednosti 400 EUR, publikacijami in promocijskim gradivom Eurostata, dobili pa bodo tudi diplomo za zmagovalce.
Nagrade bodo prejeli na podelitveni slovesnosti. Podrobnosti o dogodku bodo znane pozneje, stroške udeležbe na podelitvi pa bodo za mentorje in dijake zmagovalnih ekip poravnali organizatorji Evropskih statističnih iger. 

PRIJAVA
Na tekmovanje se je treba prijaviti s prijavnim obrazcem na www.esc2019.eu/esc_SI/reg_index.do.
Na istem mestu bo z uporabo gesla mogoče dostopati tudi do nalog za prvi in drugi preizkus nacionalnega dela tekmovanja. 

KONTAKT
Za kakršnokoli vprašanje v zvezi z Evropskimi statističnimi igrami smo dosegljivi na statigre.surs@gov.si.

Več o EVROPSKIH STATISTIČNIH IGRAH lahko preberete na mednarodni strani za tekmovanje: www.esc2019.eu.

Podrobni podatki in časovne vrste podatkov so vam na voljo v podatkovni bazi SI-STAT.