Kaj vam SURS ponuja v letu 2019?

Za vsako od 603 objav statističnih podatkov, ki bodo izšle v 2019, lahko že danes veste, kdaj vam bodo na voljo

Potrebujete podatek o stopnji tveganja revščine, o povprečnih mesečnih neto plačah ali o letni rasti obsega bruto domačega proizvoda? Vas zanima, koliko prebivalcev ima največje slovensko naselje? Izbirate morda ime za novorojenčka? Odgovore vam ponuja spletna stran Statističnega urada.

  • 8.11.2018
  • |
  • brez statusa
Koledar objav 2019
S Koledarjem statističnih objav boste svoje aktivnosti načrtovali učinkoviteje. Prepričajte se. Že danes lahko na spletni strani Koledarja objav izveste, katere podatke bo SURS objavil oz. objavljal v letu 2019 in kdaj natančno jih bo objavil na spletu. Objavljamo jih vsak dan ob 10.30. Če želite, vas lahko sproti opozarjamo na objave v naslednjem tednu. Le naročiti se morate prej na prejemanje tedenskega Koledarja objav po elektronski pošti. 

Uradni statistični podatki
Vsi podatki, ki jih zagotavlja SURS, so uradni statistični podatki, kar med drugim pomeni, da so verodostojni in da je kakovost njihov zaščitni znak. V postopkih obdelave in objavljanja podatkov je SURS zavezan uporabljati standarde in primerljivo metodologijo ter dosledno spoštovati statistično zaščito podatkov. 

Podatki in še več
SURS izkazuje statistične podatke v različnih oblikah – z namenom, da bi jih lahko koristno uporabilo kar največ uporabnikov. Prav vsi podatki so dostopni na klik na spletnih straneh in so brezplačni. Objave statističnih podatkov s komentarjem so na voljo tudi v angleški različici. Po potrebi so dodana za pravilno uporabo in razumevanje objavljenih podatkov potrebna metodološka pojasnila. Podatke smete uporabljati brez licenčnih omejitev, le kot podatkovni vir ste dolžni navesti SURS. 
 
Napovedujemo 603 objave SURS in 111 objav pooblaščenih izvajalcev dejavnosti državne statistike
V letu 2019 vas bomo na objave svežih uradnih statističnih podatkov bodisi v obliki spletnih sporočil bodisi v podatkovni bazi SI STAT opozorili s 603 objavami, povprečno z več kot dvema na dan. V podatkovni bazi SI STAT so vam na enem mestu na voljo podrobno razčlenjeni podatki v obliki tabel. Zanimive infografike, interaktivne grafikone, pojasnjevalne komentarje lahko najdete na različnih spletnih straneh SURS-a v različnih produktih. Če smo kaj nehote postavili na manj primerno mesto in tega ne najdete, nam to, prosimo, sporočite na kontaktnem obrazcu.
Tudi v 2019 bomo pripravljali priložnostne statistične objave, tj. nekoliko poljudnejša statistična sporočila, ki se bodo navezovala na spominske, praznične in druge posebne dneve in na pomembnejše aktualne dogodke z različnih področij.   
V Koledarju objav napovedujemo tudi statistične objave Banke Slovenije in Nacionalnega inštituta za javno zdravje; takih objav bo 111.  

Komunicirajte z nami
Navzoči smo tudi na Facebooku in Twitterju. Ta dva medija uporabljamo, ker vam želimo pokazati in povedati, da številke niso samo uporabne, ampak tudi zanimive in nemalokrat celo zabavne. Sporočite nam, kaj o tem menite vi.
 
Pa še odgovori …
Stopnja tveganja revščine 
Povprečna mesečna neto plača
Letna rast obsega bruto domačega proizvoda 
Število prebivalcev v največjem slovenskem naselju 
Ideje za imena novorojenčkov: najpogostejša in redkejša 

Podrobni podatki in časovne vrste podatkov so vam na voljo v podatkovni bazi SI-STAT.