Kazalo spletne strani Zacetna stran Kontakt English version
 
 Demografsko socialno področje

je opisano s podatki o prebivalcih, o njihovi življenjski ravni, socialni in zdravstveni varnosti, ter s podatki o aktivnosti in življenjskem slogu prebivalstva.
 

 Ekonomsko področje

združuje proizvodne in storitvene dejavnosti, s podatki pa je predstavljena celotna ekonomska aktivnost.
 

 Okolje in naravni viri

so predstavljeni s podatki kmetijstva in ribištva, gozdarstva in lova, ozemlja in podnebja ter kazalniki za okolje in energetiko.
 

 Splošno

prikazuje geografske in upravno-prostorske delitve Slovenije, volilno statistiko in informacije o dejavnosti Statističnega urada RS.

SI-STAT podatkovni portal
na enem mestu vsebuje povezave do vseh statističnih podatkov.

Banka statističnih podatkov

vsebuje vnaprej pripravljene standardne tabele in ponuja možnost samostojne priprave tabel.
 

Evropski statistični podatki
Nudimo vam pomoč pri dostopu do brezplačnih podatkov, objavljenih na spletni strani Eurostata.

Metodologije
Vprašalniki, Metodološka pojasnila, Intrastat, Zbiranje podatkov o plačah, EU-SILC
 
Elektronsko poročanje
 
Statistična terminologija
 
Klasifikacije (Klasje)
za administrativne zbirke podatkov in izvajanje državne statistike.

» Javni razpisi
» Delovna razmerja
 38. zasedanje Statistične komisije Združenih narodov

23. februar 2007, Posebna objava
Dodaj ali deli...
Oblika za tisk

Na 38. zasedanju Statistične komisije ZN, ki poteka med 27. 2. in 2. 3. 2007 v New Yorku, udeleženci obravnavajo statistiko izobraževanja, priporočila za kmetijski popis in popis prebivalstva in stanovanj okrog leta 2010, statistično spremljanje invalidnosti idr.

60 let Statistične komisije

Statistična komisija je bila ustanovljena leta 1947 na pobudo Ekonomskega in socialnega sveta Združenih narodov (ZN) z namenom, da podpira razvoj nacionalnih statistik in da sodeluje s Svetom pri koordinaciji dela specializiranih agencij ZN na področju statistike in mednarodnih statističnih programov ter pri njeni promociji. Na njenem prvem rednem zasedanju je sodelovalo 9 držav, na 37. zasedanju pa že 95 držav. V tem obdobju je komisija tudi razširila krog obravnavanih tem od prvotno 3 področij (statistično vzorčenje, koordinacija statističnih aktivnosti med ZN in drugimi inštitucijami, mednarodnimi in nevladnimi, ter statistične storitve) na 23 različnih tematik na zadnjem zasedanju.

Praznovanje 60. obletnice ustanovitve Statistične komisije bodo obeležili spremljajoči dogodki – seminar z naslovom Razvoj nacionalnih statističnih sistemov in Forum o Statistični komisiji in globalnem statističnem sistemu. Slovenski Statistični urad zastopa generalna direktorica mag. Irena Križman.

Glavne teme 38. zasedanja

Na 38. zasedanju Statistične komisije Ekonomskega in socialnega sveta Združenih narodov, ki poteka med 27. februarjem in 2. marcem 2007 v New Yorku, bodo najvidnejši predstavniki nacionalnih statističnih uradov posebej obravnavali problematiko statistike izobraževanja, metodološka priporočila za kmetijski popis leta 20101 in metodološka priporočila za popis prebivalstva in stanovanj okrog leta 2010, statistično spremljanje invalidnosti oziroma nesposobnosti ljudi v posameznih življenjskih situacijah, odprta vprašanja pri spremembi metodologije nacionalnih računov, kjer sicer komisija ponuja kompromisne rešitve.

Izmenjava statističnih podatkov prek standarda SDMX na osnovi formata XML je za statistike na vseh mednarodnih dogodkih trenutno ena najaktualnejših tem: o skupni mednarodni pobudi za uporabo enotnega standarda za izmenjavo statističnih podatkov in metapodatkov („podatki o podatkih”) so že razpravljali člani Ekonomske komisije za Evropo pri ZN v Ženevi, Odbor za statistični program v okviru Evropskega statističnega sistema in udeleženci številnih delovnih skupin za področje informacijske tehnologije. Prednosti tega standarda namreč omogočajo enostavnejše posredovanje podatkov iz nacionalnih statističnih uradov v te mednarodne organizacije, pa tudi izmenjavo podatkov med samimi mednarodnimi inštitucijami in statističnimi uradi.

Dodaj ali deli...
Prijavite se za prejemanje novic prek e-pošte

 

Zadnjih 10 novic v področju 'Splošno'

23.1.2015 48. redna seja Statističnega sveta RS
30.12.2014 Pomembnejši statistični podatki o Sloveniji
23.12.2014 70 let Statističnega urada Republike Slovenije
17.12.2014 Kaj vam ponuja SURS v letu 2015?
17.12.2014 Statistični letopis na podatkovnem portalu SI-STAT
17.12.2014 Statøpis – statistični pregled Slovenije 2014
28.11.2014 Pomembnejši statistični podatki o Sloveniji
25.11.2014 Letni program statističnih raziskovanj za 2015
21.11.2014 Pomembnejši statistični podatki o Sloveniji
13.11.2014 Pomembnejši statistični podatki o Sloveniji

» Ostale zadnje novice v področju 'Splošno'
» Ostale zadnje novice
 
 
O avtorjih
© Statistični urad Republike Slovenije.
Uporaba in objava podatkov je dovoljena le z navedbo vira.